Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czarny obraz Q67RAT

(Temat utworzony: 11-01-2021 08:23 AM)
5999 Wyświetlenia
mover2002
Pioneer
Opcje

Witam,

ostatnio pojawił się problem że czasem przy zmianie źródła pojawia się czarny obraz z informacją jakie źródło sygnału wybrano i dźwięk. Np. włączam telewizor żeby pograć na xboxie, po skończeniu i przełączeniu na antenę pojawia się czarny ekran z informacją iż jest to tv ( kółko z napisem TV) i  dźwięk lecącego programu, przy zmianie źródła na inne np HDMI sytuacja jest taka sama. Wyłączenie telewizora czasem pomaga czasem nie, na pewno działa odłączenie od prądu. Przy czarnym ekranie można normalnie wejść w opcje i w przewodnik po programach ( w okienku pojawia się obraz z włączonego programu) oraz w aplikacje internetowe - na nich obraz wyświetla się normalnie. 

0 Like
160 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Już problem jest znany ostatnio to samo dzieje się u kolegi @kamil40013  pozostaje zgłaszać to do Samsunga wsparcie techniczne przez E-mail 

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mover2002, Czy do Twojego telewizora jest podłączony soundbar Samsung ?

mover2002
Pioneer
Opcje

tak, HW-Q800T

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mover2002, Mógłbyś wstawić zdjęcie tego obrazu na którym pojawia się tylko sam dźwięk ? Czy jest to taka plansza jak na zdjęciu poniżej ?

20210101_161855.jpg

0 Like
mover2002
Pioneer
Opcje

plansza jest tego typu tylko ze u mnie jest czarna ale znaczek w środku jest taki sam. Dźwięk programu słychać normalnie a jak włączę przewodnik po programach to w miniaturowym okienku pojawia się obraz lecącego programu. Po wyłączeniu programu ekran pozostaje czarny. 

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mover2002, U mnie występuje bardzo podobny problem, który zaczął się pojawiać od momentu podłączenia soundbara HW-Q800T do telewizora. Soundbar jest podłączony do telewizora za pomocą przewodu HDMI. Co prawda posiadam trochę inny model telewizora - QE43Q60R, ale to nie ma znaczenia w tym przypadku. Problem wygląda następująco. Korzystam z dowolnej aplikacji (YouTube, Spotify, Netflix itd.) przez, np. 30 minut, a następnie przełączam się na źródło HDMI1 lub Telewizję naziemną. Czasami zamiast obrazu ze źródła pojawia się domyślna plansza telewizora i słychać tylko sam dźwięk. Co ciekawe obraz jest widoczny w Przewodniku TV oraz w trakcie wykonywania diagnozy połączenia HDMI. Szybkim rozwiązaniem problemu jest odłączenie obu urządzeń z prądu na krótką chwilę lub wykonanie resetu telewizora poprzez przytrzymanie przycisku power na pilocie. Dla lepszego zobrazowania opisanego problemu nagrałem krótki filmik.

Zacząłem przeszukiwać forum pod kątem tego problemu i okazało się, że nie tylko my mamy ten problem. Poniżej załączam odnośniki do wątków poruszających ten sam problem. Problem pojawia się zawsze w przypadku telewizora z serii QxxR z podłączonym soundbarem.

Samsung QE65Q60RA nie przełącza źródła

Brak obrazu w telewizorze QLED

Hdmi brak obrazu

Znikający obraz

Q60r TV Terrestrial TV Sound but no picture

QE55Q85RAT does not show picture for live terrestrial TV

Samsung Q70R HDMI ARC Problem

GQ55Q90T kein Bild aber Ton

HW q950t Soundbar Probleme

Na ten moment nie ma trwałego rozwiązania problemu. Według mnie jest to problem z oprogramowaniem telewizora, który może być rozwiązany za pomocą aktualizacji oprogramowania. Sugeruję zgłaszać ten problem wraz z dokładnym opisem poprzez wiadomość e-mail na poniższej stronie.

https://www.samsung.com/pl/support/contact/

@CzarekSz, @MatiW, @BasiaW, @MagdaB, Czy znacie ten problem lub jest jakaś szansa na jego przekazanie do działu zajmującego się oprogramowaniem ?

mover2002
Pioneer
Opcje

u mnie dokładnie o to samo chodzi, zgłoszenie wysłałem

odpowiedź z Samsunga:

Po zapoznaniu się ze zgłoszoną sprawą, zalecam wykonanie resetu ustawień telewizora.

Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj.

Operacja wymaga wprowadzenia zabezpieczającego kodu PIN. Domyślny zabezpieczający kod PIN to 0000.

Proszę również pamiętać, że przywrócenie ustawień kasuje wszystkie aplikacje zainstalowane przez użytkownika oraz indywidualne parametry obrazu i dźwięku.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mover2002  Ten reset nie rozwiązuje problemu tak samo jak Reset Flasha tak samo jak głęboki wykonany przez zdalne połączenie.
1. Włącz TV
2. Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sekund przycisk Power na TV.
3. Następnie naciśnij i przytrzymaj przez 5 sekund przycisk Power na pilocie.
4. Odczekaj 30 sekund - 1 minutę Logo startowe TV pokaże się na chwilę i zniknie.
5. Odczekaj następne 30 sekund - 1 minutę, TV uruchomi się automatycznie, pokazując stronę startową PnP.

Ważne: Podczas wykonywania resetu, nie odłączaj kabla zasilającego.
Gdy TV nie odpowiada przez 3 minut, spróbuj włączyć TV za pomocą pilota I spróbuj wykonać reset ponownie

0 Like
mover2002
Pioneer
Opcje

A jaka w takim razie będzie ostateczna odpowiedź samsunga ?

Problem znany proszę czekać, może coś z tym zrobimy. ? 

0 Like