Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Qn85a local dimming w trybie Gry psuje kolory

(Temat utworzony: 04-04-2023 07:34 PM)
615 Wyświetlenia
Krzychuu
First Poster
Opcje

Witam, posiadam qn85a 65 cali, granie na konsoli z włączonym LD na Standardowy lub Wysoki przepala/zmienia kolory małych elementów hudu, przedmiotów w inventory, dużo zalezy od gry. Wszystko wraca do normy jak ustawie LD na Niski, tylko po co mi wtedy wypasiony miniled jak mam jakość obrazu jak na budżetowym tv, czerń to wtedy tak naprawdę ciemnoszary ekran jak w zwykłym krawędziowym podświetleniu.

Tak to powinno wyglądać :

DSC_1301.JPG

A wygląda tak jak włączę LD na wyższe wartości

DSC_1299.JPG

Ciężko zrobić mi zdjęcie dokładne z mojego telefonu, ale napis wtedy robi się trochę ciemniejszy co by było nawet akceptowalne ale kolory nagle bledną, szczegóły sa takie jakby przepalone. 

Tutaj inny przykład, ma być tak

DSC_1296.JPG

 a robi się tak, przepalone bez szczegółów, kolory lekko bledną 

DSC_1295.JPG

 w Diablo wypalało tak np ikony misji i inne małe elementy, w bf2024 wystarczy przybliżyć przez lunetę np w budynek gdzie jest ciemniej i odrazu czerwony celownik robi się różowy, albo stojąc w kontenerze wygasza tak ekran że to co widzę na zewnątrz też jest przygaszone mimo tego że na mapce słońce świeci w najlepsze. Ogólnie to żeby obraz był stabilny muszę mieć LD na niskim ale wtedy nie ma tej czerni, nie ma tego efektu hdr bo dopiero na LD wyższym tv dostaje kopa w jasności. W dzień jasność i kontrast jest na max, na wieczór dopiero zmniejszam jasność i jest jasno ale co z tego jak czarny to nie czarny przez niskie LD.  Mam wyłączone wszystkie ekobzdury. Najlepsze jest to że wystarczy wywołać menu tv z pilota i nagle wszystko jest jak na niskim LD i nawet nie widać efektu bloomingu a czerń jest czarna...  Mam minileda który ma prawie 800 stref wygaszania a muszę go ustawić tak że wychodzi z tego tv z marketu za 1/3 ceny.... 

0 Like
4 Odpowiedzi
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

@Krzychuu Jaką masz wersję oprogramowania? Próbowałeś przywracać ustawienia fabryczne?

Ustawienia > Ogólne > Resetuj.

0 Like
Krzychuu
First Poster
Opcje

Witam, proszę o przywrócenie mojego tematu takim jaki był, chodzi o tryb GRY przede wszystkim, wątek który Pan podał nie rozwiązuje problemu. Pierwsze co robie to zawsze ustawiam obraz pod siebie a punktem wyjścia był tryb Film w ustawieniach jeśli chodzi o seriale czy filmy z serwisów typu Disney. MatiJ mam wersje: 2111.1. Tak robiłem reset, ten polegający na trzymaniu przycisków na tv jak i na pilocie. 

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

@Krzychuu Kontaktowałeś się z infolinią Samsunga? Może udałoby się podłączyć do twojego telewizora zdalnie i zlokalizować przyczynę?

0 Like
Krzychuu
First Poster
Opcje

Jeszcze nie dzwoniłem, zrobiłem jeszcze takie zdjęcia:

Tutaj jest dobry kolor

DSC_1304.JPG

 a tutaj już po ustawieniu LD na Standardowy lub Wysoki:

DSC_1303.JPG

 i jeszcze jeden przykład :

DSC_1320.JPG

Tutaj dobrze widać jak przygasło ale i sam kolor się zmienił :

DSC_1319.JPG

Przerabiałem już kilka różnych ustawień, zmiany koloru w tv jak i ustawienia hdr na konsoli, problem zawsze pojawia się jak włączam LD na Standardowe lub Wysokie. Np w grze RE7 po przełączeniu LD na wyższe widać wyraźnie jak lampa czy inne źródło światła jakby przygasa minimalnie, ciężko to nagrać bo telefon wszystko koryguje ale jest to zauważalne szczególnie jak się gra wieczorem. 

0 Like