Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ram Plus

(Temat utworzony: 26-10-2021 07:18 PM)
30205 Wyświetlenia
Matti13
Pioneer
Opcje
Witam, chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie ma działać dodatkowa, wirtualna pamięć RAM Plus. Wczoraj zrobiłem aktualizację do Galaxy A52 i zauważyłem tą nowość. Z informacji w ustawieniach pamięci RAM jest informacja, że pamięć ta będzie korzystała z pamięci wewnętrznej. I tu zastanawia mnie, czy to spowoduje pomniejszenie dostępnej pamięci na pliki albo czy ta pamięć wewnętrzna będzie wykorzystywana w razie potrzeby. Pytanie też, czy ta wirtualna pamięć "już działa" czy uruchamiana jest po wykorzystaniu limitu fizycznego RAMu. Nie mam tu pewności.
Przejdź do rozwiązania
172 Odpowiedzi
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Jedyny minus jaki występuje to pomniejszenie ilości miejsca na dane. Ram plus wykorzystuje część pamięci wbudowanej jako pamięci RAM, rozszerzając w ten sposób jej dostępne zasoby w bardziej wymagających momentach. Umożliwia to zwiększenie wydajności smartfona w chwilach, w których najbardziej tego potrzebujemy. Czy to jest przydatne ? Wszystko zależy jak bardzo pamięciożernych aplikacji używasz i jak często korzystasz z narzędzia optymalizacji telefonu. Osobiście nie udało mi się tak zapchać ramu by wykorzystać go w całości. Włączyć nie zaszkodzi ale póki dbasz o smartfon to nie wiele zmieni.

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
LUKE123
Helping Hand
Opcje
mój telefon działa łącznie na 10GB ramu (8 oraz 2ram+) a i tak zabija aplikacje w tle na potęgę 😑
Więc już sam nie wiem jak to z tym jest
0 Like
sebolix1990
Pioneer
Opcje
Ok a powiedz mi jak wchodzisz w pielęgnacja urządzenia ram to ile ci wolnego pisze i gdzie masz informacje na temat tego ze akurat ci na tyłu pracuje :smiling-face:
0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Dołączę się bo nie wiem jak ma to działać, jeżeli włączę mnóstwo aplikacji nawet kilka gier. To jakim sposobem ma być wykorzystana pamięć jak ram nigdy nie schodzi nawet nawet blisko zera. Ogólnie ubija on kolejne otwarte gdy i aplikacje i tule . A według teorii jak się skończy ram to powinien wykorzystać normalną pamięć a nie ubijać zamykać otwarte już aplikacj. Wiec jak w końcu ma to działać?
0 Like
Rosomak2
First Poster
Opcje
S 21 też nam od kilku miesięcy
0 Like
SzymonM
Expert
Opcje

@Matinek przy dużym obciążeniu RAM, nieużywane aplikacje są przenoszone na RAM plus, co umożliwia pozostawienie ich otwartych.

Matinek
Troubleshooter
Opcje
A po czym to poznać że włączyła mi się pamięć ram plus ?
Po drugie przecież gry w pamięci RAM powinny od razu się otwierać a nie ładować od nowa. Musi być jakaś zasada moment w systemie zaznaczony w którym to momencie ma się włączyć dodatkowy ram. Więc kiedy to następuje? Nie powinno to być jakoś widoczne na tym pasku od pamięci ram, w innym kolorze np. Przecież użytkownik powinien wiedzieć kiedy dodatkowa pamięć jest wykorzystywana nie ?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Na ten moment nie ma takiej informacji w systemie. Zachęcam do zgłoszenia sugestii zgodnie z poniższą instrukcją.

Wskazówka - zgłaszanie sugestii do firmy Samsung
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sug...

Owl_
First Poster
Opcje
Ciężko powiedzieć, za to telefon wolniej działa niż bez ram plus.
0 Like