Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ram Plus

(Temat utworzony: 26-10-2021 07:18 PM)
30858 Wyświetlenia
Matti13
Pioneer
Opcje
Witam, chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie ma działać dodatkowa, wirtualna pamięć RAM Plus. Wczoraj zrobiłem aktualizację do Galaxy A52 i zauważyłem tą nowość. Z informacji w ustawieniach pamięci RAM jest informacja, że pamięć ta będzie korzystała z pamięci wewnętrznej. I tu zastanawia mnie, czy to spowoduje pomniejszenie dostępnej pamięci na pliki albo czy ta pamięć wewnętrzna będzie wykorzystywana w razie potrzeby. Pytanie też, czy ta wirtualna pamięć "już działa" czy uruchamiana jest po wykorzystaniu limitu fizycznego RAMu. Nie mam tu pewności.
Przejdź do rozwiązania
172 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Umbertumber  Witam

Nie zauważyłem ani nie słyszałem aby ta opcja spowalniała telefon, także jeżeli mamy tylko taką potrzebę aby zwiększyć ram to jak najbardziej można skorzystać.

Mighn
Big Cheese
Opcje
Spowalnia czasem sporo, a praktycznie nic nie daje... lepiej, żeby zamykało nieużywane procesy niż kopiowało je między pamięciami - to zajmuje więcej mocy procesora niż start procesu od zera... a do tego degraduje pamięć, co martwi szczególnie w przypadku nastawionych na długotrwałe użytkowanie flagowców.
wojtex12
First Poster
Opcje
Nie wiem po co zanurzać się w temacie widzę czy nie widzę, czy i jak odczuje RAM+. W starszych kompach z małym RAM była opcja RAM boost z pendrive jako RAM. Wtedy czuć było jak komp dostawał speeda. W tele jest podstawowy RAM powiedzmy tak jak w A33 6GB. Z 6 zawsze ok 1,5-2 mam jeszcze do dyspozycji. Nie wiem, może przy grach gdzie obciążenie jest wysokie na obsługę grafiki wtedy może RAM+się uaktywnia. Normalnie jakiegoś mega działania między tym normal RAM a z RAM+w tele nie widzę. Zgłaszane były kiedyś problemy nawet z RAM+.Czy warto wlaczyc RAM plus?

Samsung nie skomentował jeszcze publicznie tego, co się stało, ale pierwszy przypadek miał miejsce w maju 2022 r.,
fora technologiczne na całym świecie zalecają wszystkim zaprzestanie korzystania z pamięci RAM Plus do odwołania.
0 Like