Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ram Plus

(Temat utworzony: 26-10-2021 07:18 PM)
30114 Wyświetlenia
Matti13
Pioneer
Opcje
Witam, chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie ma działać dodatkowa, wirtualna pamięć RAM Plus. Wczoraj zrobiłem aktualizację do Galaxy A52 i zauważyłem tą nowość. Z informacji w ustawieniach pamięci RAM jest informacja, że pamięć ta będzie korzystała z pamięci wewnętrznej. I tu zastanawia mnie, czy to spowoduje pomniejszenie dostępnej pamięci na pliki albo czy ta pamięć wewnętrzna będzie wykorzystywana w razie potrzeby. Pytanie też, czy ta wirtualna pamięć "już działa" czy uruchamiana jest po wykorzystaniu limitu fizycznego RAMu. Nie mam tu pewności.

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Można spróbować dać na próbę, ale myślę, że lepiej wyłączyć

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

172 Odpowiedzi
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Nic z nikąd nie weźmie się. RAM Plus to powiększenie ilości RAMu o określoną ilość Gb ale kosztem pamięci wewnętrznej. Tyle tylko, że moim zdaniem warto z tego skorzystać o ile ktoś nie zapycha pamięci wewnętrznej wieloma aplikacjami dużych rozmiarów itd to załóżmy standardowe 128Gb wystarczy na dajmy...kilka lat. Tak jest w moim przypadku.
Zresztą załóżmy 5Gb wydzielone z pamięci wewnętrznej na RAM Plus, to nie jest jakaś wielka strata.
Matti13
Pioneer
Opcje
No oczywiście, nie pytam w kontekście, że mi szkoda pamięci. Wręcz przeciwnie jeśli to rzeczywiście będzie działać. Jestem po prostu ciekawy tego nowego trendu na wirtualny RAM. Poszesz, że warto z tego skorzystać. Ok, ale nie ma żadnych opcji włączenia, wyłączenia lub ustawienia jakiś parametrów. Po aktualizacji po prostu jest. I nadal na te ww. pytania nie znajduję odpowiedzi.
Maciasek
Pathfinder
Opcje
Maciasek
Pathfinder
Opcje
Pamięć jest przydzielana w razie potrzeby, tak w skrócie.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W telefonie można znaleźć jedynie informację, że pamięć wewnętrzna może być używana jako pamięć wirtualna w celu poprawienia wydajności aplikacji. Podejrzewam, że nastąpi to w momencie kiedy podstawowa pamięć RAM zostanie zapełniona.

Matti13
Pioneer
Opcje
Dokładnie taki też z tego wyciągnąłem wniosek.
0 Like
Ziolo
Pathfinder
Opcje
Mam pytanie czy ktoś bawił się nowym s22 zauważyłem różnice w niektórych rzeczach ale zainteresowało mnie zarządzanie ramem w moim s21fe mam 4 ram plus a w s22 jest tam opcja do wyboru manualnie zastanawiam się dlaczego w nowym s21fe który wystartował z andkiem 12 jak i s22 tej funkcji nie ma pozdrawiam wszystkich
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Ziolo, Jest to jedna z nowości w nakładce One UI 4.1. Galaxy S21 FE posiada One UI 4.0. Zapewne ta funkcja trafi do Twojego telefonu wraz z przyszłymi aktualizacjami.

Ziolo
Pathfinder
Opcje
O widzisz dziękuję pozdrawiam
0 Like