25-01-2025 09:45 AM
Dzień dobry,
Zrobiłam skanowanie telefonu w aplikacji pielęgnacja urządzenia i po wykonaniu skanowania wyswietlił mi się komunikat: Zakończono skanowanie. Nie wykryto zagrożeń. Wszystko jest gotowe.
Gdy kliknęłam w ten komunikat otworzyła się aplikacja i również była informacja i potwierdzenie że nie wykryto zagrożeń.
Jednak gdy sprawdziłam w ustawieniach telefonu ostatnio wyświetlone i odrzucone powiadomienia w miejscu - powiadomienia - ustawienia zaawansowane - historia powiadomień - zauważyłam, że zostały wyświetlone dwa powiadomienia od tej aplikacji (pielęgnacja urządzenia):
Pierwsze z treścią: Zakończono skanowanie. Nie wykryto zagrożeń. Wszystko jest gotowe.
A poniżej tego powiadomienia z tym samym czasem drugie powiadomienie z tej aplikacji w którym nie było żadnej treści.
Po kliknięciu w każde z tych powiadomień otworzyła mi się aplikacja pielęgnacja urządzenia i była informacja że nie wykryto zagrożeń.
Poniżej tych wyświetlonych powiadomień w zgrupowanych powiadomieniach z ostatnich 24 godzin przy aplikacji pielęgnacja urządzenia również są dwa powiadomienia:
Pierwsze z treścią: Zakończono skanowanie. Nie wykryto zagrożeń. Wszystko jest gotowe.
A drugie z treścią: Niestandardowe powiadomienie z aplikacji.
Po kliknięciu w pierwsze powiadomienie otworzyła mi się kategoria powiadomienia z tej aplikacji z treścią ochrona aplikacji i informacją że powiadomienia są włączone, a w opcjach było zaznaczone że powiadomienia mają być wyświetlane za pomocą alertu.
Po kliknięciu w drugie powiadomienie otworzyła mi się kategoria powiadomienia z tej aplikacji z treścią wykrycie złośliwego oprogramowania i informacją że powiadomienia są włączone, a w opcjach było zaznaczone że powiadomienia mają być ciche.
Tym samym po wykonanym jednym skanowaniu w aplikacji pielęgnacja urządzenia wyświetlił mi się 1 komunikat a w historii powiadomień 2 komunikaty.
Dlatego mam prośbę do Was o informacje i odpisanie:
1. Czy to jest normalne, że po wykonaniu jednego skanowania w ustawieniach w miejscu historia powiadomień w ostatnio wyświetlonych i odrzuconych powiadomieniach są 2 powiadomienia jedno z treścią a drugie bez treści?
2. Czy w ustawieniach w tym samym miejscu historia powiadomień w ostatnich 24h powinny być 2 powiadomienia z tymi dwoma kategoriami: ochrona aplikacji i wykrycie złośliwego oprogramowania?
3. oraz czy w kategorii wykrycie złośliwego oprogramowania w opcjach powinno być zaznaczone, że powiadomienia mają być ciche? W wszystkich innych kategoriach u mnie w tej aplikacji pielęgnacja urządzenia, a jest ich 7: bateria, pogorszenie stanu baterii, ogólne powiadomienia, RAM, ochrona aplikacji, aplikacja w trybie głębokiego uśpienia, aplikacje do przeglądu - jest zaznaczone, że powiadomienia są wyświetlane w formie alertu.
Pytam się o to ponieważ zauważyłam, że na moim telefonie w ustawieniach w miejscu - bezpieczeństwo i prywatność - w dodatkowych ustawieniach bezpieczeństwa w automatyczna blokada - była wyłączona ta funkcja ochrony telefonu pomimo tego że wcześniej była ona włączona i jej sama nie wyłączałam.
Proszę o dokładną odpowiedź na moje pytania osoby która się na tym zna + dopisanie porad co najlepiej abym zrobiła (czy instalować jakiś dodatkowy program antywirusowy, czy wykonać reset telefonu do ustawień fabrycznych lub coś innego) w takiej sytuacji tym bardziej gdyby okazało się że jest coś nie tak jak powinno być lub sprawdzenie przez kilka osób i odpisaniu czy również u Was jest tak samo jak u mnie po wykonaniu skanowania.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
25-01-2025 11:59 AM — edytowano 25-01-2025 04:14 PM
Aplikacja Pielęgnacja urządzenia może aktualnie wysyłać powiadomienia w 10 kategoriach. Akurat za kategorię Wykrycie złośl. oprogramowania Samsung odpowiada wspólnie z innym dostawcą. Chyba nie ma pełnej kontroli nad treścią powiadomień niestandardowych dlatego systemowo ograniczył ich oddziaływanie i ustawił je na ciche. Reszta kategorii jest ustawiona na alerty. Najważniejsze jest to powiadomienie Samsunga Ochrony aplikacji, że nie wykryto zagrożeń i tutaj też pojawiłaby się prawdopodobnie informacja o wykryciu. Zawartość (czy jej brak) powiadomienia niestandardowego chyba faktycznie nie ma większego znaczenia. U mnie też jest tak u Ciebie bo się pytałaś. Bezpieczeństwo to ważna sprawa dlatego szacun, że to wyłapałaś i zasygnalizowałaś innym.
PS W historii nie powinno się pojawiać żadne puste powiadomienie. Po prostu wygląda to nieelegancko I niczemu nie służy ale trzeba od razu zaznaczyć, że nie jest to niebezpieczne i nie ma się czego obawiać. Trzeba to traktować jako nieszkodliwy błąd który będzie się pojawiał przy każdym skanowaniu dopóki nie zostanie poprawiony przy okazji jakiejś aktualizacji systemu.
26-01-2025 10:33 AM — edytowano 26-01-2025 10:34 AM
@K112 napisał(a):Dlatego mam prośbę do Was o informacje i odpisanie:
1. Czy to jest normalne, że po wykonaniu jednego skanowania w ustawieniach w miejscu historia powiadomień w ostatnio wyświetlonych i odrzuconych powiadomieniach są 2 powiadomienia jedno z treścią a drugie bez treści?
Tak. To normalne.
@K112 napisał(a):2. Czy w ustawieniach w tym samym miejscu historia powiadomień w ostatnich 24h powinny być 2 powiadomienia z tymi dwoma kategoriami: ochrona aplikacji i wykrycie złośliwego oprogramowania?
U mnie wygląda to tak, ale zaznaczam że to zrzut ekranu z One UI 7 Beta.
@K112 napisał(a):3. oraz czy w kategorii wykrycie złośliwego oprogramowania w opcjach powinno być zaznaczone, że powiadomienia mają być ciche? W wszystkich innych kategoriach u mnie w tej aplikacji pielęgnacja urządzenia, a jest ich 7: bateria, pogorszenie stanu baterii, ogólne powiadomienia, RAM, ochrona aplikacji, aplikacja w trybie głębokiego uśpienia, aplikacje do przeglądu - jest zaznaczone, że powiadomienia są wyświetlane w formie alertu.
Tak ma być. Jest to ustawione na sztywno i nie ma możliwości zmiany.
25-01-2025 11:04 AM
25-01-2025 11:59 AM — edytowano 25-01-2025 04:14 PM
Aplikacja Pielęgnacja urządzenia może aktualnie wysyłać powiadomienia w 10 kategoriach. Akurat za kategorię Wykrycie złośl. oprogramowania Samsung odpowiada wspólnie z innym dostawcą. Chyba nie ma pełnej kontroli nad treścią powiadomień niestandardowych dlatego systemowo ograniczył ich oddziaływanie i ustawił je na ciche. Reszta kategorii jest ustawiona na alerty. Najważniejsze jest to powiadomienie Samsunga Ochrony aplikacji, że nie wykryto zagrożeń i tutaj też pojawiłaby się prawdopodobnie informacja o wykryciu. Zawartość (czy jej brak) powiadomienia niestandardowego chyba faktycznie nie ma większego znaczenia. U mnie też jest tak u Ciebie bo się pytałaś. Bezpieczeństwo to ważna sprawa dlatego szacun, że to wyłapałaś i zasygnalizowałaś innym.
PS W historii nie powinno się pojawiać żadne puste powiadomienie. Po prostu wygląda to nieelegancko I niczemu nie służy ale trzeba od razu zaznaczyć, że nie jest to niebezpieczne i nie ma się czego obawiać. Trzeba to traktować jako nieszkodliwy błąd który będzie się pojawiał przy każdym skanowaniu dopóki nie zostanie poprawiony przy okazji jakiejś aktualizacji systemu.
25-01-2025 01:30 PM
U mnie w moim przypadku za każdym razem, z każdym kolejnym nowym skanowaniem wyświetlają się 2 tego typu komunikaty nie jest tak, że jest to od czasu do czasu lub tak, że było to jedynie jeden raz.
Dziękuję za poradę napisaną poradę, że nie muszę nic instalować w związku z tymi powiadomieniami.
Może orientuje się Pan/Pani czy jest taka konieczność/czy warto/czy należy zainstalować oprogramowanie antywirusowe w telefonie jak np. McAfee czy też wystarczające jest to które jest zainstalowane wraz z urządzeniem telefonu w tej aplikacji pielęgnacja urządzenia + te ochrony które oferuje operator sieci jak np. cyber tarcza, cyber ochrona oraz czy ta ochrona aplikacji zainstalowana w tej aplikacji pielęgnacja urządzenia w razie potrzeby usunie ewentualne złośliwe oprogramowanie czy tylko je wykryje?
Mam jeszcze pytania odnośnie napisanego przeze mnie postu czy u Pana/Pani o ile posiada Pan/Pani telefon marki Samsung również są takie 2 powiadomienia w historii powiadomień które opisywałam, czy też takich 2 powiadomień nie ma i jest np. tylko 1, że nic nie zostało wykryte?
25-01-2025 01:34 PM
Dziękuję za informację i odpowiedź.
25-01-2025 04:33 PM
25-01-2025 08:15 PM — edytowano 25-01-2025 08:16 PM
Dzięki za informację.
26-01-2025 10:33 AM — edytowano 26-01-2025 10:34 AM
@K112 napisał(a):Dlatego mam prośbę do Was o informacje i odpisanie:
Tak. To normalne.
@K112 napisał(a):2. Czy w ustawieniach w tym samym miejscu historia powiadomień w ostatnich 24h powinny być 2 powiadomienia z tymi dwoma kategoriami: ochrona aplikacji i wykrycie złośliwego oprogramowania?
U mnie wygląda to tak, ale zaznaczam że to zrzut ekranu z One UI 7 Beta.
@K112 napisał(a):3. oraz czy w kategorii wykrycie złośliwego oprogramowania w opcjach powinno być zaznaczone, że powiadomienia mają być ciche? W wszystkich innych kategoriach u mnie w tej aplikacji pielęgnacja urządzenia, a jest ich 7: bateria, pogorszenie stanu baterii, ogólne powiadomienia, RAM, ochrona aplikacji, aplikacja w trybie głębokiego uśpienia, aplikacje do przeglądu - jest zaznaczone, że powiadomienia są wyświetlane w formie alertu.
Tak ma być. Jest to ustawione na sztywno i nie ma możliwości zmiany.
26-01-2025 08:31 PM
Dziękuję za odpowiedź.