24-01-2025 09:53 PM
Witam wszystkich,
Mam problem, za pomocą HDMI chciałbym do różnych TV np. Philips, Sony, LG, (dwa posiadają Android 12, jeden nawet Google TV) najlepiej podłączyć bezpośrednio, Telefony Samsung: A52s, A53, S23FE.
Próbowałem kablem USB-C na HDMI, bezpośrednio otrzymać obraz na, ów TV, ale niestety tylko S23 bez problemu od razu wyświetla mi na każdym TV zawartość telefonu. (aktywne jest też, menu przełączania trybu USB - ikonka na górze lub opcje dewelopera). Pozostałe telefony A52s i A53, obydwa Android 14 i UI 6.1, nie reagują.
Czy ktoś może mi powiedzieć, o co chodzi? Wiem, że S23FE jest najnowszy, ale odnoszę wrażenie, że nie w tym tkwi problem, bo paroletni Huawei też działa bez problemu.
Dodam, że czytałem, że można to zrobić za pomocą Wi-Fi i Google TV, ale raz, że oglądanie filmów przy Full-HD to spory transfer danych (po kablu nic nie tracę na jakości i nic nie muszę kombinować z softem), dwa nie podoba mi się bardzo polityka firmy Google i wyłuskiwania/szpiegowania wszystkiego, z czym mają kontakt, w imię uzasadnionego interesu (Google TV wymaga aktywnego połączenia z siecią podczas pracy i generuje spory ruch sieciowy!)
Jeżeli ktoś może mi pomóc w konstruktywny sposób, to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.
24-01-2025 10:02 PM — edytowano 24-01-2025 10:09 PM
@qip Wszystkie twoje telefony nie posiadają MHL.
https://mediamarkt.pl/pl/content/technologie/smartfony/co-to-jest-mhl
Też S23FE
24-01-2025 10:44 PM
25-01-2025 12:03 AM
25-01-2025 04:34 AM
Witam,
Dzięki za odpowiedzi. Jednakże dalej proszę o pomoc, gdyż stoję w miejscu. Jeżeli chodzi o S23 to jako jedyny działa (na kablu USB-C to HDMI 4Kx2K - ze sporą kostką, pobór prądu 12mA), gdyż ma MHL, zgodnie z listą, którą otrzymałem od konsultanta (link poniżej).
Prośba, czy jest możliwość podłączenia telefonów A52s 5G i A53 do TV poprzez HDMI? Może jest jakiś soft, który to ogarnia, albo jakaś dedykowana przejściówka?
S23 to mój prywatny, a w/w to tel. służbowe. Pomijając kwestie rozrywkowe typu filmy, to bardzo mi na tym zależy, gdyż przez te tel. jest zdalny podgląd do bardzo wielu kamer.
/do sporej ilości kamer nie ma softu na PC - tylko przez rejestrator, podobnie jak nie każdy TV ma WiFi np. 22", oraz Androida 12. Swój S23 podłączam pod każdy z 3 różnych TV w domu i na tym kabelku mam normalny sklonowany obraz z telefonu, a na 43" czy 55" widać wszystko z detalami. Niestety na A52 i A53 zero reakcji - brak sygnału./
JEŻELI KTOŚ JEST MI W STANIE JAKOŚ POMÓC, TO BARDZO PROSZĘ.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
BTW: Trochę mnie zbył support odnośnie drugiej części pytania, odsyłając do Google TV i w przypadku TV Samsunga do wbudowanego softu, co zupełnie nie rozwiązuje mojego problemu. Swoją drogą jestem rozczarowany, że taka firma jak Samsung nie aplikuje MHL do każdej wersji (zwróćcie uwagę, że w starych modelach Samsunga był, podobnie jak cały czas jest w chińczykach, także tych tanich, a nawet starych z androidem 8).
25-01-2025 05:12 PM — edytowano 25-01-2025 05:15 PM
26-01-2025 11:26 AM
Witam i dziękuję serdecznie za pomoc.
Teoretycznie S23, S23+, S23FE nie ma MHL w specyfikacji na stronie Samsunga, ale zobacz na mój link wyżej, który dostałem od konsultanta i jest na oficjalnej stronie Samsunga. Nie wiem, o co chodzi i na jakiej zasadzie funkcjonuje, ale ten tylko model działa bezpośrednio po kablu (nie wiem, czy to kwestia MHL, które jednak jest, czy jakieś inne rozwiązanie). Seria "A" niestety nie działa wcale.
Mam jeszcze dwa pytania:
1) czy jest soft innej firmy niż Google, lub sposób, by uzyskać zamierzony efekt?
2) czy jest jakiś konwerter sprzętowy, ze stosownym procesorem, lub inne rozwiązanie, które pozwoli na bezpośrednie kablowe połączenie (takie rozwiązanie bym preferował)?
Dziękuję i pozdrawiam.
26-01-2025 11:36 AM
Mam takie łącze/urządzenie - hdmi do telewizora, USB do USB w telewizorze jako power, a do USB żeńskiego telefon po kablu i każdego telefonu ekran na ekranie telewizora
Witam,
Czy sprawdzałeś z telefonem Samsung serii "A" podłączając pod TV i wyświetla Ci na 100% sklonowany obraz z telefonu?
Jak tak to, jaki to był model telefonu. Podaj też dokładny model tego kabla/przejściówki. Napisz też jak możesz gdzie kupiłeś, albo czy chcesz odsprzedać.
Pozdrawiam.
26-01-2025 11:52 AM
26-01-2025 11:58 AM