Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ram Plus

(Temat utworzony: 26-10-2021 07:18 PM)
30278 Wyświetlenia
Matti13
Pioneer
Opcje
Witam, chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie ma działać dodatkowa, wirtualna pamięć RAM Plus. Wczoraj zrobiłem aktualizację do Galaxy A52 i zauważyłem tą nowość. Z informacji w ustawieniach pamięci RAM jest informacja, że pamięć ta będzie korzystała z pamięci wewnętrznej. I tu zastanawia mnie, czy to spowoduje pomniejszenie dostępnej pamięci na pliki albo czy ta pamięć wewnętrzna będzie wykorzystywana w razie potrzeby. Pytanie też, czy ta wirtualna pamięć "już działa" czy uruchamiana jest po wykorzystaniu limitu fizycznego RAMu. Nie mam tu pewności.
Przejdź do rozwiązania
172 Odpowiedzi
AdamZF
Voyager
Opcje
Mam inne zdanie w tym temacie. Wersja 256 GB posiada najszybszą w tym momencie pamięć w wersji UFS 4.0. Jeśli nie szkoda Ci 8 GB, a chcesz przechowywać więcej/dłużej otwarte aplikacji w tle, to możesz ustawić max. Oczywiście nie jest to wymagane, gdyż S23 bardzo szybko otwiera aplikacje z "zimnego" startu.
Fresh_mints75
Journeyman
Opcje

Witam,mam Samsunga M52 5G. Pamięć 6 GB ale za to snapdragon 7... Miałem włączone na ram plus 4 GB to jakoś chodził ale z ciekawości wyłączyłem to ram to internet w Chrome śmiga że hej.

0 Like
Adimako
Navigator
Opcje
Czy dobre jest zwiększanie ramu wirulnego ?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Nie ma takiej potrzeby by zwiększać RAM PLUS A bardziej polecam wyłączyć jeśli mamy taką możliwość, lub zmniejszyć do minimum.
Adimako
Navigator
Opcje
A to dlaczego ?
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Dlatego, że aby uruchomić pamięć wirtualną, pracuje nad tym i pamięć fizyczna RAM i procesor. Włączysz coś, co będzie obciążać jedno i drugie.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Bo tak jak wspomnial kolega @patyczak Pamięć RAM zabiera fizyczną pamięć, więc włączanie takiej pamięci przy dobrym telefonie jest zbędne.
Adimako
Navigator
Opcje
Dobra dzięki za info
0 Like
Umbertumber
Pioneer
Opcje
Witam. Z góry przepraszam jeżeli ten post jest po złą kategorią, ale nic innego mi nie pasowało. Przychodzę z zapytaniem, czy ram plus szkodzi urządzeniu. Na internecie przeczytałem że przez tą funkcję telefon może spowalniać, i przy okazji skraca żywotność dysku. Czy to prawda, i czy tą funkcję opłaca się włączać? Mam telefon S20 fe 5G z 6gb, a ram plus mam wyłączony od około roku i nie zauważyłem żadnych zamuleń ani niewyjaśnionych ścinek.
0 Like
theguildsman
Helping Hand
Opcje
Zgadzam się z tą opinią. RAM plus jest dużo wolniejszy w porównaniu z dedykowaną pamięcią operacyjną. Dodatkowo UFS nie jest zaprojektowane do ciągłego odczytu i zapisu jak RAM. Może to powodować szybsze zużycie. Wg mnie lepiej to wyłączyć.