Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ram Plus

(Temat utworzony: 26-10-2021 07:18 PM)
30456 Wyświetlenia
Matti13
Pioneer
Opcje
Witam, chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie ma działać dodatkowa, wirtualna pamięć RAM Plus. Wczoraj zrobiłem aktualizację do Galaxy A52 i zauważyłem tą nowość. Z informacji w ustawieniach pamięci RAM jest informacja, że pamięć ta będzie korzystała z pamięci wewnętrznej. I tu zastanawia mnie, czy to spowoduje pomniejszenie dostępnej pamięci na pliki albo czy ta pamięć wewnętrzna będzie wykorzystywana w razie potrzeby. Pytanie też, czy ta wirtualna pamięć "już działa" czy uruchamiana jest po wykorzystaniu limitu fizycznego RAMu. Nie mam tu pewności.
Przejdź do rozwiązania
172 Odpowiedzi
Kacper1810
Navigator
Opcje
Hejka.  

Jakie jest wasze doświadczenie z użytkowaniem Ram Plus?

Wiele forów internetowych podaje, że ta funkcja nie przyspiesza działania systemu, a wręcz przeciwnie - spowalnia go.

Po zmianie z 8gb dodatkowego ramu na 4, telefon zdaje się przyspieszyć. Teraz testuję go po całkowitym wyłączeniu dodatkowego ramu.

Jakie są wasze odczucia?
Czy w Waszym zdaniem dodatkowa pamięć jest potrzebna w telefonie z wbudowanymi 8gb ramu i czy rzeczywiście poprawia ona działanie systemu, czy na odwrót?

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Dla mnie nie ma to większego sensu. 8 czy 12GB pamięci, w zupełności wystarczy do normalnego użytkowania. Gdy potrzebuję robić coś poważniejszego, niż przeglądanie YT, włączam laptopa.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje
Cześć.
Ja na przykład w ogóle z tej opcji nie korzystam.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@Kacper1810 Witam. Przy takiej mocy telefonu RAM PLUS jest nie potrzebny ja w swoim S22 mam całkowicie tą opcje wyłączoną.
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, wszystko zależy od urządzenia. Ja np nie używam tej funkcji, ponieważ korzystam z flagowców 😉.

finisher
Pioneer
Opcje
W one ui 5.0 można całkowicie wyłączyć ram plus. Jakie macie doświadczenia odnośnie działania tej funkcjonalności? Można w necie znaleźć opinie że wyłączenie tego przyspiesza działanie telefonu. Osobiście nie widzę różnicy w działaniu telefonu z tą funkcją lub bez. 
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam,
myślę, że włączanie tej funkcji na Serii S, Note, Flip oraz Fold nie jest konieczne. Te urządzenia mają bardzo wydajne podzespoły i sobie dają świetnie radę 😉
Devmeister
Journeyman
Opcje
Witam posiadam s21 i zastanawiam się czy warto mieć włączone ram Plus? Jak to u was wygląda?
Tommy333333
Pathfinder
Opcje
Witam. Tutaj z pewnością znajdziesz jakieś optymalne rozwiązanie. Ja osobiście wyłączyłem ram plus. https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-usługi/pamięć-wirtualna/td-p/4838995
0 Like
Wilkuu5
Explorer
Opcje
Dołączam się do pytania, słyszałem że ten ram plus zżera baterie bardziej. Lepiej jest go całkiem wyłączyć czy przestawic na np 2gb?
0 Like