02-04-2021 12:05 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam, mam problem z konfiguracją pilota uniwersalnego w telewizorze Samsung UE55TU7102K i dekoderze multimedia ADB-3830CD. Po zakupie telewizora przez miesiąc wszystko działało bez problemu. Jednego dnia pilot uniwersalny przestał działać. Próba ponownej konfiguracji kończy się niepowodzeniem, telewizor bez problemu konfiguruje pilota uniwersalnego z konsola PS4 jednak z dekoderem się nie da. Nic nie dała próba pilota z innego telewizora, wymiana bateria, zamiana kabli HDMI. Dekoder reaguje tylko i wyłącznie na fabryczny pilot od Multimedii. Pomoc techniczna multimedii uważa, że z ich strony wszystko jest ok, wina telewizora. Aktualne oprogramowanie na TV i na dekoderze. Czy można coś jeszcze zrobić z TV czy starać się uzyskać od multimedii nowy dekoder ?
Pozdrawiam
02-07-2023 11:08 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie był resetowany. Nie było żadnych zmian ustawień. Pilot przestał dziś działać samoistnie. Wczoraj wymieniałem baterie w innym oryginalnym pilocie tv samsung i sprawdziłem czy działa na moim tv. TV został wyłączony i włączony za pomocą innego pilota. Dzisiaj mój tv nie reaguje na tamtego pilota w ogóle (włącza się przez sufit natomiast tv stojący w mieszkaniu na piętrze). Klawisze mojego pilota działają w większości jeśli tv używa się bezpośrednio bez dekodera. Można wejść do menu, działa zmiana kanałów, itd. Gdy sygnał idzie przez dekoder nie można zmieniać kanałów góra dół i zapamiętanych w menu. Wtedy pojawia się komunikat: "funkcja dostępna za pomocą pilota samsung smart". Przestało też w ogóle działać wybieranie głosowe. Próbowałem ponownie dodać dekoder w ustawieniach ale wyświetla się komunikat, że funkcja jest obsługiwana przez pilot samsung tv smart. Konfiguracja ponowna się nie udaje, gdyż nie wyświetla się lista innych urządzeń do wyboru, która kiedyś była. Próbuje załadować ale po chwili pojawia się pusty ekran. Do telewizora dokupiłem inny pilot (BN59-01330P), używam go kilka lat, bo fabryczny od początku działał źle, gdyż nie posiada bocznych, wystających przycisków tylko ukryte pod obudową i działały nieprecyzyjnie. Po jakimś czasie prawy przestał działać w ogóle. Ten fabryczny pilot nie reaguje w ogóle tylko włącza i wyłącza tv a działał do końca oprócz bocznego przycisku.
03-07-2023 06:54 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@1maciej Skoro nie wykonałeś resetu do ustawień fabrycznych TV to nie dowiemy się gdzie leży problem? Jeśli chodzi o oryginalnego pilota Smart to nie było przypadkiem informacji o parowaniu z TV? Z tym dekoderem vip1113m to też dziwnie się zachowuje.
03-07-2023 03:42 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie wiem jak wprowadzić kod. Nie pojawia się klawiatura numeryczna na ekranie.
03-07-2023 03:44 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Właśnie dziwne że nie pojawia się inf o parowaniu tego starego pilota.

03-07-2023 03:53 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@1maciej, sparuj pilot, przytrzymując jednocześnie przyciski Play/Pauza oraz cofania (zakręcona strzałka).
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.
03-07-2023 04:15 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@1maciej Widzę że coś nie tak jest u ciebie z tym TV bo opcja też powinna być z klasycznego pilota. Możesz skontaktować się z infolinią Samsung i poprosić o zdalne połączenie i reset TV.
04-07-2023 10:22 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ponowne parowanie rozwiązało problem. Wszystkie funkcje zostały przywrócone. W oryginalnym pilocie od początku nie działał prawidłowo prawy przycisk i po mnw roku dokupiłem inny. Nie udaje się go sparować. Widocznie pilot od innego telewizora coś namieszał. Menu teraz jest prawidłowe i pojawia się możliwość konfiguracji dekodera ale działają funkcje na pilocie samsung i obsługuje dekoder wiec nie trzeba konfigurować. Dziękuję za pomoc.
04-07-2023 10:24 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Udało się naprawić dzięki ponownemu parowaniu pilota. Oryg. pilot nie daje się sparować widocznie dlatego że prawy przycisk nie działa prawidłowo. Widocznie inny pilot, który testowałem na moim tv coś namieszał. Dziękuję za pomoc.
04-07-2023 10:28 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie podejrzewałem pilota bo tv reagował prawidłowo bez dekodera oprócz obsługi głosowej.
04-07-2023 11:07 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie wszystkie piloty są kompatybilne i niektóre opcje mogą nie działać lub nie da ich sparować.