Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wymuszenie dźwięku Dolby Digital w TV QE43Q64T

(Temat utworzony: 15-03-2022 10:33 PM)
2492 Wyświetlenia
marcel2007
Voyager
Opcje

Telewizor ustawiony na AUTO (do wyboru mam tylko AUTO lub PCM). Telewizja kablowa Multimedia z modułem CAM. Na programie TVP Kultura mam do wyboru PCM Stereo lub DD 5.1 lub DD 2.0. Wybieram DD5.1 . Po przełączeniu na inny program i powrocie do TVP Kultura telewizor sam ustawia PCM zamiast ustawionego wcześniej DD.

Ale np. na programie, np.Kino Polska telewizor sam ustawia DD , mimo że jest podobny wybór. Na innych programach jest różnie. Jak zrobić żeby TV zawsze ustawiał dźwięk Dolby Digital ? Jeśli oczywiście jest nadawany.

Dlaczego w opcjach dźwięku mam tylko PCM i Auto a nie ma DD ?  Coś tu jest z oprogramowaniem sknocone. Mam saundbar 5.1 i nie mogę go właściwie wykorzystać. Ustawianie dźwięku po każdym przełączeniu programu jest absurdalne. Da się coś z tym zrobić ? Telewizor ma najnowsze oprogramowanie.

25 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@marcel2007  TV Kultura HD jest ustawione na PCM a TV Kultura HD HEVC masz od razu DD a nawet jest AC-4 tak to jest na TV naziemnej. A jeśli chodzi o Kino Polska to nie mam na DVB-T/T2.

marcel2007
Voyager
Opcje

Nie zrozumieliśmy się. Pytam dlaczego w moim TV jest tylko wybór PCM lub AUTO a w starszym Samsungu z 2017 roku jest PCM, DD2.0 , DD5.1 ,  AUTO ?

Uważam że to jest przyczyną że TV nie ustawia mi dźwięku DD jeśli taki jest nadawany. Jest możliwe tylko wymuszenie DD po każdorazowym przełączeniu programów, co jest wyjątkowo upierdliwe. Dlaczego na Kino Polska sam wskakuje DD ( i na trzech innych) to jest zagadka. Na pozostałych tylko MPEG i możliwość wymuszenia DD (jeśli jest nadawany).

Ktoś rozwiąże tę zagadkę , czy soundbar 5.1 mam sprzedać ?.....

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
marcel2007
Voyager
Opcje

Jak pisałem wcześniej odbieram telewizję kablową Multimedia a nie naziemną. Oni puszczają Kino Polska z dźwiękiem DD , a  w.w.TV Samsung ustawia PC MPEG po włączeniu tego programu i nie tylko tego. W opcjach dźwięku wymuszam DD i mam go , a po przełączeniu na inny program i powrocie telewizor nie pamięta tego ustawienia. Co z tym zrobić ?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@marcel2007  Nie ma możliwości ustawienia na stałe po wymuszeniu.

20220318_081048.jpg20220318_081117.jpg20220318_081129.jpg20220318_081149.jpg20220318_081141.jpg

Tak to wygląda gdy jest DD.

20220318_081236.jpg20220318_081312.jpg20220318_081330.jpg20220318_081322.jpg

marcel2007
Voyager
Opcje

To tak w Samungach. W Philipsach jest taka możliwość. Sprawdziłem osobiście.

0 Like
Robetro
Navigator
Opcje
Witam, jaki problem jest dodać wsparcie dla Dolby Digital w telewizorach seri "BU8000"? Czy jest to kwestia sprzętowa czy po prostu kolejny przejaw pazerności Samsunga i zmuszanie ludzi do kupowania nowszych soundbarów? Posiadam soundbar Signa S2 i od razu po podłączeniu do tv LG z 2021 roku dolby zadziałało natomiast tutaj albo soundbar wspierający Atmos albo zwykły dźwięk.
0 Like
AdamJu
Navigator
Opcje
Coś chyba pokreciłeś bo Dolby Digital jest obligatoryjny dla każdego tv. To jest podstawa. Może nie być DTS ale ten jest i musi być w każdym. To podstawowy kodek cyfrowy. Ma rozwinięcia jak Dolby Digital plus, czy TruHD i te faktycznie nie muszą być na pokładzie. Sprawdz czy przypadkiem nie jest ustawione wyjście cyfrowe jako PCM, bo tu może być problem
0 Like
Robetro
Navigator
Opcje
Prosta sprawa, przy LG na soundbarze automatycznie wykrywa dolby i dioda zmienia kolor z białego na zielony, tutaj zostaje biała i jedyna opcja w ustawieniach dźwięku to dolby Atmos
0 Like