Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

TV Samsung a materiały Dolby TrueHD

(Temat utworzony: 11-02-2024 10:38 AM)
1465 Wyświetlenia
Sebek74
Explorer
Opcje

Witam

Jak wiadomo od pewnego czasu TV Samsung nie wspiera dźwięku zakodowanego w DTS (i nowszych bezstratnych). To samo dotyczy się bezstratnego Dolby TrueHD. Specyfikacja (w moim przypadku OLED S90C) mówi, że TV wspiera Dolby Atmos. Warto by jednak doprecyzować, że Atmos jest dodatkową warstwą metadanych do EAC3 (Dolby Digital Plus) lub TrueHD, a z racji nie wspierania TrueHD, możemy zapomnieć o Atmosie zakodowanym do Dolby True HD. Wbudowany odtwarzacz po prostu nie odtwarza tych ścieżek i już, ale na mój rozum mógłby... przesyłać ścieżkę zakodowaną w TrueHD do soundbara podłączonego do TV przez HDMI.

Przyjrzyjmy się działaniu tandemu TV+soundbar Samsung (na przykładzie Q930C).

W połączeniu obu eARC dźwięk zakodowany w AC3/EAC3 (netflix, disney, prime, wbudowany odtwarzacz, youtube) na Soundbarze mamy zawsze informację MULTICHANNEL PCM (nie ma w opcjach wyjścia audio Bitstream - jest tylko PCM, Auto i zablokowany pass through bo nie mam zewnętrznego urządzenia wejściowego). Czyli TV wymusza dekodowanie AC3 do PCM. Natomiast w przypadku ścieżki z Atmos (dokładnie EAC3+Atmos) soundbar zgłasza już DOLBY ATMOS (w domyśle zakładam że jest to digital+ z Atmos) czyli to soundbar dokonuje dekodowania ścieżki bo nie można przesłać PCM z Atmosem.

Jeśli wyłączymy eARC (zostawimy tylko ARC), nie można już przesłać wielokanałowego PCM, więc TV zawsze wysyła niezdekodowany AC3/EAC3 i mamy informację, na soundbarze DOLBY DIGITAL.

Mamy taką specyfikację TV pass throught:

Audio Passthrough ARC/eARC Port: 

eARC: Dolby Atmos Over Dolby Digital Plus - Yes
eARC: Dolby Digital Plus 7.1 - Yes
eARC: LPCM 7.1 Over Dolby MAT - Yes
eARC: Dolby TrueHD 7.1  - Yes
eARC: DTS:X Over DTS-HD MA - No
eARC: DTS-HD Master Audio 7.1 - No
eARC: LPCM Channels (Bitstream)  - 7.1
ARC: Dolby Digital 5.1  - Yes
ARC: DTS 5.1 - No

Dla uściślenia ze specyfikacji HW-Q930C, zakres wsparcia: Dolby ATMOS Music,ATMOS,Dolby MAT,Dolby Digital Plus,Dolby True HD

Teraz pojawia się moje pytanie: Dlaczego TV nie może przesłać z wewnętrznego odtwarzacza ścieżki Dolby True HD bez jej przetwarzania skoro soundbar ją może zdekodować?
Dlaczego nie ma w opcjach wymuszenia ścieżki audio BitStream dla HDMI?
Zakładam, ze odpowiedź na to pytanie może być w stylu TrueHD to tylko pass through (gdzie musi by zewnętrzne źródło albo "nie bo nie i już"). 
Jak w taki razie to obejść? Może trzeba dokupić dodatkową przystawkę dla MKV+TrueHD+Atmos, ale pytanie jaką? Pamiętajmy o wsparciu 4k + HDR . Próbowałem na szybko VLC+X Box series X, ale obraz tnie.
Z tego co czytałem nie da się w łatwy sposób przekodować TrueHD do EAC3 a już na pewno nie z zachowaniem warstwy Atmos.

Pozdrawiam
0 Like
11 Odpowiedzi
Robetro
Navigator
Opcje
W moim przypadku jest to Samsung 43bu8002 I Polk audio signa S4. Zauważyłem to już wcześniej że przy arc wszędzie miałem zielona kropkę(dd+) chyba że film był z atmos wtedy była niebieska. Natomiast przy włączeniu earc była już tylko biała (pcm) i z atmosem niebieska. Włączając dekoder cyfrowego Polsatu na górze po prawo natomiast jest informacja DD+ ale na soundbarze jest pcm. Od supportu Samsunga dowiedziałem się że jest to ze względu na brak kompatybilności urządzeń różnych firm a od supportu soundbara że jest to wina producenta tv.
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
U mnie soundbar podłączony jest do TV, natomiast do soundbara mam podłączony odtwarzacz multimedialny. Mija się z celem podłączania zew. odtwarzacza bezpośrednio do TV, bo duża część filmów jest ze ścieżką dźwiękową DTS lub DTS-HD MA. Takim sposobem nie myślę i nie kombinuję dlaczego coś mi nie gra. Soundbar doskonale sobie radzi.
Sebek74
Explorer
Opcje

A jaki kolega ma odtwarzacz multimedialny?

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Zidoo 1000 Pro, mega fajny odtwarzacz, ale przymierzam się do zmiany na Zidoo 2000Pro.
0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

@Sebek74,

Jestem przekonany, że materiał, który chciałbyś przekazać do soundbara w niezmienionej formie, musi być również wspierany przez telewizor, gdyż zapewne telewizor musi wiedzieć, co ma przesłać w takim wypadku, aby później można było to zdekodować w odpowiednim formacie przez wspomniany Soundbar.

0 Like
Sebek74
Explorer
Opcje

Zgoda, co w takim razie oznacza:

Audio Passthrough  eARC: Dolby TrueHD 7.1  - Yes ?
0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Oznacza to przekazywanie wszystkich tych formatów audio do dowolnych kompatybilnych urządzeń. W tym przypadku będzie to właśnie Dolby True HD 7.1.

Czyli, tak jak napisałeś musisz podłączyć urządzenie obsługujące ten format, aby go zdekodować. Jest jeszcze kwestia, czy aplikacja obsługuje Pass-through, ponieważ bez niej nie uda przesłać oryginalnych danych audio do zgodnego urządzenia.

Sebek74
Explorer
Opcje

Mogłeś trafić w sedno. Aplikacja nie obsługuje przelotu a może by mogła, bo soundbar wspiera True HD. A niestety alternatywy nie ma.

Pytanie pozostaje jak to obejść - podłączyć odtwarzacz zewnętrzny do soundbara. Ale może w budżecie poniżej 2k  (zidoo 2000). Ktoś ograł to XBOX?

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Xbox Series X jest chyba w stanie przesyłać bezpośrednio True HD 7.1. Kiedyś w podobny sposób korzystało się z Dolby ATMOS, gdy telewizory nie wspierały go sprzętowo.

0 Like