Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

UE43TU7072UXXH / UE43TU7072U - problemy

(Temat utworzony: 14-10-2020 11:05 PM)
3312 Wyświetlenia
KrzysztofBryk
Explorer
Opcje

1) górny prawy róg grzeje się moim zdaniem zbyt mocno - nie widzę powiadomień z otv o przegrzewaniu - czy ktoś też to zauważył w tym modelu?

2) aktualizacja do najnowszej wersji dopiero z https://www.samsung.com/pl/support/model/UE43TU7172UXXH/

3) problemy z rozpoznawaniem źródła tj. pc wykryty jako multimedia, android tv jako cyfrowy polsat;

4) kontynuacja 3 - gubienie ustawień źródła, kilka dni działały poprawnie nagle samo z siebie wyszukuje od nowa pomimo tego że urządzenia są stale podłączone;

5) złe czytanie ustawień z PC - podłączenie do gigabyte nvidia 1060 6GB  na stockowych sterownikach nvidia - mam ustawione 3840x2160 a otv czyta jako 4096x2160, to samo z HDR z windows;

6) teraz poi aktualizacji z usb do 1402.4 zaczął mi gasnąć co chwila obraz :smiling-face:

7) losowe opcje w losowych sytuacjach są niedostępne aby za chwilę być dostępne;

oczywiście rozszerzenie sygnału wyjściowego włączone - ta opcja lubi się sama z siebie włączać i wyłączać - to chyba powoduje zmiany ustawień skalowania oraz wszystkich dodatkowych funkcji dowolne. wszystkie polepszacze wyłączam. 

i wisienka na torcie, zgłaszam na support że czuję że matryca jest gorąca tak samo jak telewizor z tyłu w górnym prawym kiedy trzymam tam rękę i słyszę że telewizora nie trzeba trzymać 

about.me/krzysztofbryk
0 Like
11 Odpowiedzi
KrzysztofBryk
Explorer
Opcje

dlaczego starszy soft ma nowszą datę?Przechwytywanie.JPG

about.me/krzysztofbryk
0 Like
MichałM
Expert
Opcje

Cześć @KrzysztofBryk ,

1) Zgodnie z instrukcją TV może się nagrzewać, jest to normalne zjawisko.

2) Zalecana jest ręczna aktualizacja, najnowsze oprogramowanie pojawia się na serwerach telewizorów z opóźnieniem.

3) Najlepiej wykonać reset oprogramowania w TV. Reset jest w menu:

Ustawienia->Ogólne->Resetuj

4) Reset jak wyżej powinien pomóc.

5) Reset jak wyżej powinien pomóc.

6) Na jakich źródłach, w jakich okolicznościach, sprawdź po resecie oprogramowania.

7) Niektóre opcje nie będą dostępne jak masz w tle uruchomioną aplikację. Zmień źródło na opcję TV, wszystkie funkcje powinny być dostępne.

Rozszerzenie sygnału wejściowego jest to opcja dla rozdzielczości 4K, może się wyłączyć, gdy jest podana inna rozdzielczość, również podczas odłączenia urządzenia i przy wyłączeniu urządzenia też może się wyłączyć.

Głównym zadaniem telewizora jest wyświetlanie obrazu oraz odbieranie telewizji, to nie jest urządzenie, które należy dotykać. Matrycy oprócz czyszczenia nie powinno się w ogóle dotykać.

KrzysztofBryk
Explorer
Opcje

dzięki za informację, błyskawiczne dwa polubienia wpisu 😉

1) co oznacza "nagrzewać", jaki zakres temperatur [w szczególności górny] jest bezpieczny, skoro OTV wyświetla komunikat jeżeli się przegrzewa to w jaki sposób zdiagnozować czy czujnik działa poprawnie, czy można sprawdzić jego odczyty?

2) która wersja jest nowsza:

-> wer 1302.5 (MULTI LANGUAGE): All Windows z datą 

czy

-> wer 1402.4 (MULTI LANGUAGE): All Windows z datą 

informacje z: https://www.samsung.com/pl/support/model/UE43TU7172UXXH/

3) zrobiłem kilka i sytuacja się unormowała, jednocześnie zrobiłem również aktualizację z w/w linku więc ciężko jednoznacznie stwierdzić co pomogło;

4) j/w

5) j/w

6) HDMI z gigabyte geforce 1060 6gb na sterownikach nvidia - problem już nie występuje ale w miedzy czasie aktualizowałem sterowniki karty graficznej do wersji 456.71

7) hdmi 3840x2160/60 pc hdr windows + rozszerzenie sygnału wejściowego:

-> dostępne tylko dwa tryby obrazu: dynamiczny, standardowy - widziałem tutaj nawet filmmaker na tym samym źródle;

-> niedostępne ustawienie eksperckie: kolor / odcień (z/c) / zastosuj ustawienia obrazu / ustawienia wyrazistości / contrast enhancer / tryb film / tylko tryb rgb / ustawienia przestrzeni kolorów / gamma aktywna tylko opcja ST.2084

staram się nie odłączać źródła jeżeli OTV i urządzenie są włączone - zwrócę na to szczególną uwagę

nagrzane plecy OTV to dla mnie zły sygnał, ciepło nie jest zbyt dużym przyjacielem lutów czy innych elementów na PCB 

dlatego staram się ustalić jaka temperatura w którym miejscu powinna niepokoić 😉 

about.me/krzysztofbryk
0 Like
KrzysztofBryk
Explorer
Opcje

kolejny problem, BOX na Android TV - Smart TV Vectra - wykrywany jest jako Cyfrowy Polsat i pod tym opisem dodawany do strony głównej

about.me/krzysztofbryk
0 Like
CzarekSz
Pioneer
Opcje

1. TV może nagrzewać się, a temperatura zależy od stopnia eksploatacji i długości wyświetlania obrazu w danej części ekranu. Temperatura telewizora może dochodzić do 40-50 stopni i jest to właściwość urządzenia, którą określa instrukcja obsługi.

2. 1402 jest wyższą wersją oprogramowania (im wyższy numer, tym nowszy update). 

--

7. Niektóre ustawienia eksperckie lub tryby obrazu i dźwięku mogą nie być dostępne (lub być ustawione automatycznie) na niektórych sprzętach podłączanych do telewizora - wynika to z braku pełnej kompatybilności między urządzeniami lub braku obsługi danej wartości obrazu przez przez zewnętrzne urządzenie.

Jeżeli chodzi o ostatni problem, czyli wykrywanie źródła - TV sam odczytuje jakie urządzenie jest podłączane na podstawie systemu operacyjnego. Jeżeli jednak podłączasz jedno urządzenie, a nazwa wskazuje na inne, masz możliwość zmiany nazwy. Najedź na konkretną ikonę na pasku dolnym i wciśnij kursor na pilocie "w dół", a z dostępnych poniżej opcji wybierz "Edycja nazwy".

0 Like
KrzysztofBryk
Explorer
Opcje

1. dzięki, instrukcja jest obszerna musiałem informację przeoczyć - czy jest możliwość podejrzenia odczytu sensora trigerującego wyświetlanie monitu na ekranie o przegrzaniu?

2. ale data modyfikacji jest nowsza na starszej wersji - stąd pytanie, mniejsza widzę że strona sterowników została uporządkowana

3. trochę dziwne aby android box sdmc dawał większe możliwości konfiguracji niż niezgorsza karta graficzna - czy jest jakaś konkretna zależność czy czego nie mogę ustawić dowiem się dopiero po podłączeniu urządzenia?

4. vectra tv smart nadal jest wykrywane jako cyfrowy polsat 😉

nowy problem z pc -> hdmi  

- uruchamiam pc i telewizor rano, trochę popracuję i wychodzę do pracy;

- wychodząc wyłączam otv do standby i zostawiam działający pc;

- wracam, wybudzam otv z standby - nie wykrywa hdmi pc;

- wyłączam prądowo telewizor i już wykrywa;

kabel hdmi dodawany do box'ów 4k w vectra także nic słabego

about.me/krzysztofbryk
0 Like
KrzysztofBryk
Explorer
Opcje

dzisiaj zgubiło podłączony pc po włączeniu się wygaszacza windowsa 😉 pomógł dopiero restart prądowy otv

about.me/krzysztofbryk
0 Like
CzarekSz
Pioneer
Opcje

@KrzysztofBryk 

1. TV nie ma takiej funkcji. 

2. ---

3. Inne urządzenia mogą być bardziej lub mniej kompatybilne. Jeżeli ich systemy są bardziej "bliźniacze" niż Tizen od Samsunga, to możliwe, że więcej opcji konfiguracji obrazu będzie dostępnych. Dopiero test krzyżowy (podłączanie różnych sprzętów) pozwoli na sprawdzenie, jakie parametry będzie można zmieniać.

4. Urządzenie, jak pisałem powyżej jest wykrywane domyślnie na podstawie systemu operacyjnego. Jednak raz zmieniona nazwa na pasku dolnym powinna być zachowana. Jeśli jednak odłączasz sprzęt zewnętrzny od HDMI i podłączasz ponownie, będzie wykrywany tak jak wcześniej, nazwa się nie zapisze. To samo dotyczy sytuacji, gdy odłączysz TV od prądu - nazwa urządzenia zewnętrznego może powrócić do domyślnej.

W kwestii samego podłączania komputera normalnym jest, że po dłuższym nieużywaniu go, może on zostać zapomniany i usunięty z pamięci TV, przez co potrzebne będzie ponowne podłączenie. TV nie działa w tej kwestii identycznie jak monitor. Jeżeli przez kilka godzin nie zachodzi żadna interakcja między urządzeniami, połączenie może zostać zerwane. 

Jeśli natomiast zauważyłeś, że połączenie zanika po włączeniu wygaszacza windows (czyli chwilowym uśpieniu systemu) to jest to sygnał, że wina leży po stronie komputera - to PC "zapomina" połączenie z drugim sprzętem. 😉

0 Like
KrzysztofBryk
Explorer
Opcje

4. box jest na android_tv i jest wykrywany jako cyfrowy polsat - rozumiem że mam to zgłosić w V? dla jasności - to podłączam https://www.vectra.pl/tv-smart / jasne że zmiana ręczna jest możliwa ale dlaczego sprzęt V wyrywany jest jako CP :smiling-face:

"gubiemie" hdmi odbywa się losowo - włączyłem urządzenia, zalogowałem się i wyszedłem zaparzyć herbatę i kawę - 10 minut później wróciłem do komunikatu o braku sygnału z źródła - pc i otv były cały czas włączone. to jest jedna na "kilkanaście" prób - normalnie wracam do rysującego się wygaszacza ekranu 🙂 kwestia do sprawdzenia po kolejnych aktualizacjach sterowników k.graf. zapewne

about.me/krzysztofbryk
0 Like