Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

55’’ QLED TV 2018 Q7F - problem z jakością obrazu Playstation 4

(Temat utworzony: 26-11-2018 12:21 PM)
2865 Wyświetlenia
hUBO84
Pioneer
Opcje

Witam, po podłaczeniu PS4 do TV 55’’ QLED TV 2018 Q7F  w grze Pro Evolution Soccer zauważyłem znaczny spadek jakości obrazu- wręcz tragiczny. Po kilku próbach skonfigurowania TV pod konsolę (rónież przy udziael tel. wsparcia samusnga) oraz  zakupie nowego kabla (najlepszy HDMI jaki mieli w sklepie), nadal widoczny jest spadek jakości obrazu, m.in.: rozmywający się obraz przy szybszej rozgrywce, smógi, poświata (rozmycie) wokół kontur zawodników. Nie wiem czy ten model, który kupiłem ma błędnie działającą matrycę, czy ma problem z jakością obrazu ze starszych konsol (to nie jest PS4 PRO). W innych grach nie zauważyłem takich błędów, ale za to podczas ogklądania prawdziwego meczu na kanale Eleven pojawił się ten sam problem. Problemy pojawiły się również podczas oglądania TVP 1 HD - sporadyczne klatkowanie obrazu. Może ma problem z kolorem zielonym i szybką animacją wysokiej jakości?

Pói co mój starszy (4 letni) TV konkurencyjnej firmy daje mi znacznie lepszą jakość obrazu bez straczonych godz. na konfigurację... 

Proszę o pomoc. Co mogę jeszcze zrobić oprócz zwrotu sprżetu do sklepu i obsmarowania tego modelu w rankingach :winking-face:

0 Like
72 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@hUBO84W jaki sposób jest podłączony twój TV do odbioru telewizji ? Czy posiadasz najnowszy firmware w TV ?

0 Like
hUBO84
Pioneer
Opcje

Wcześniej miałęm przez zestaw kina domowego BOSE, obecnie zaróno dekoder tv jak również PS4 połączone są za pomocą nowiutkich HDMI do TV. 

TV połączony jest przez WI FI z int. i posiada aktualne oprgramowanie- sprawdzane dwukrotnie (zdalnie) przez konsultatnów Samsunga. Dodam tylko, że po zakupie TV i jego złożeniu (odczekałem godz. od przyniesienia ze sklepu) wystąpił problem z uruchomieniem... po rozłązeniu okablowania i ponownym podłaczeniu (po około 30 minutach) tv się uruchomił i wydawało się, iż będzie działać normalnie... 

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@hUBO84A jaki to dekoder TV od jakiego operatora ? Co do zwrotu sprzętu można dokonać zakupu na odległość chyba że regulamin sklepu jest jakiś dopisek.

0 Like
hUBO84
Pioneer
Opcje
O zwrot proszę się nie martwić ... bardziej interesuje mnie rozwiązanie problemu... Dekoder Horizon od UPC. Zarówno z konsolą i dekoderem nie było wcześniej problemu...
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Jak opisujesz masz problem z niektórymi programami i grami więc ciężko coś doradzić na odległość nie widząc problemu czy wszystkie filtry do poprawy obrazu są powytłaczane? 

0 Like
hUBO84
Pioneer
Opcje
Problem ma dział wsparcia Samsunga i TV z przetwarzaniem szybkiej animacji, wielu elementów na zielonym tle... Obraz w trybie gry jest "ziarnisty" i ma lekkie smugi, a bez trybu gry duże smugi, czasem laguje i tworzy rozmytą poświatę wokół wyraźnych ruchomych detali.
Obecnie w trybie gry mam włączone Motion Plus oprócz trzeciej opcji w "Gra Motion Plus, która nazywa się "wyraźny ruch LED” jednak dla mnie była ona nie do zaakceptowania przez migotanie obrazu nie pozwala skupić się na rozgrywce. Jakby ktoś mi dodatkowo świecił stroboskopem po oczach. Mam wyłączoną opcję FreeSync (po jej włączeniu nie było poprawy, a nie chciałem żeby ingerowała w ww. opcje). Pozostałe filtry jak wyłączę i ręczenie dostroję obraz to gra się znośnie, tylko wtedy jakość obrazu jest "średnia". W salonie firmowym Samusnga stwierdzili, iż winny może być kabel (wymieniłem) lub matryca w TV.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Proponuje udać się z konsolą do salonu i sprawdzić na takim samym TV czy problem będzie identyczny czy Nie ? Jak napisałeś że jest jakieś ziarno na obrazie dla mnie wygląda coś z gniazdem HDMI lub kablem.

0 Like
hUBO84
Pioneer
Opcje

też tak myślałem..., zmieniłem gniazdo i kabel ... minimalna poprawa ale nadal podczas oglądania TV wystęują przeskoki klatek (lagi) a grania smugi ... na innym tv nie mam trgo probemu ... 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

A te przeskoki klatek są na wyszystkich programach (pikseloza) a nie żadne lagi.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=tdjslZ4y9nA

0 Like