Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z jakością przesyłanego obrazu z komputera na TV Samsung

(Temat utworzony: 22-10-2021 01:05 AM)
4421 Wyświetlenia
Drabek44
Journeyman
Opcje

Witam forumowiczów

Posiadam telewizor Samsung QE65Q80A kupiony z 2 tygodnie temu, przesyłam filmy z laptopa (ASUS TUF Gaming FX505DD/DT/DU) używając TV jako ekran bezprzewodowy. Wszystko ładnie się łączy i wykrywa. Film na komputerze odtwarzam VLC Player. Niestety podczas oglądania na TV w ten sposób, mam artefakty jak na wideo załączonym poniżej wideo. Podczas połączenia kablem nie ma problemu. Oba urządzenia są w tej samej sieci WiFi  2.4 GHz. Jeśli duplikuje obraz i widzę jednocześnie dwa ekrany, to na laptopie nie ma żadnych błędów i tylko są na TV.  Nie wiem gdzie szukać problemu, może ktoś podpowie od czego zacząć. Czy problem jest w sieci WiFi, czy może zbyt słaba jakoś internetu, a może sam TV ma problem z wyświetleniem obrazu.

Będę wdzięczny za podpowiedzi, pozdrawiam.

20 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Drabek44  Proponuje połączyć oba urządzenie po WIFI 5.0GHz jak twój router ma taką możliwość. Jeśli nie to znajdź kanał który jest najmniej zakłócany (Wifi Analyzer)

Drabek44
Journeyman
Opcje

@vdsl2 czy ten WiFi Analyzer to jest osobna aplikacja? Dodam że router to jest ten z T-Mobile który był w pakiecie z internetem LTE Dom.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Drabek44 Tak osobna aplikacja na android lub Windows 10. Masz taki router Huawei b525 czy inny?

patyczak
Black Belt 
Opcje
Za niski bitrate lub słaba jakość materiałów. Obstawiam to pierwsze.
0 Like
Drabek44
Journeyman
Opcje

Urządzenie to

Nazwa urządzenia: B528s-23a

Jeśli chodzi o WiFi Analyzer to takie informacje w nim są:

Wifi1.pngWifi2.pngWifi3.pngWifi4.pngWifi5.pngWifi6.PNG

Jeśli chodzi o prędkości internetu to wieczorem znaczy tak koło 22, mam pobieranie między 25-30 a wysyłanie 30 Mbps.

Patyczek trochę nie rozumiem z tymi bitrate, materiały które odtwarza są zazwyczaj w jakości HD i w formacie mkv.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Drabek44  Połącz się po 5.0 GHz bo widzę że zaleca ci abyś zmienił na kanał 6.

patyczak
Black Belt 
Opcje
Generalnie chodzi o szybkość transmisji danych. Im większa, tym lepszy jest obraz. Dla filmów FHD wynosi ok 30 Mbps. Im mniej, tym gorzej. Dlatego od razu skojarzyłem, gdy zobaczyłem ten fragment.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@patyczak  Tylko że do udostępniania ekranu z laptopa na TV czy przesyłania wideo nie jest ma potrzebny Internet.

patyczak
Black Belt 
Opcje
Ok, ale nie wiadomo czy to jakiś remux, czy może wcześniej było to H.265 i ktoś wrzucił do mkv, bo słyszał, że jest to format bezstratny. Ludzie mają różne pomysły. Im większa kompresja obrazu, tym gorsza jakość na ekranie. @Drabek44, na wszystkich filmach taki jest obraz, czy tylko na tym jednym?
0 Like