Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z jakością przesyłanego obrazu z komputera na TV Samsung

(Temat utworzony: 22-10-2021 01:05 AM)
4470 Wyświetlenia
Drabek44
Journeyman
Opcje

Witam forumowiczów

Posiadam telewizor Samsung QE65Q80A kupiony z 2 tygodnie temu, przesyłam filmy z laptopa (ASUS TUF Gaming FX505DD/DT/DU) używając TV jako ekran bezprzewodowy. Wszystko ładnie się łączy i wykrywa. Film na komputerze odtwarzam VLC Player. Niestety podczas oglądania na TV w ten sposób, mam artefakty jak na wideo załączonym poniżej wideo. Podczas połączenia kablem nie ma problemu. Oba urządzenia są w tej samej sieci WiFi  2.4 GHz. Jeśli duplikuje obraz i widzę jednocześnie dwa ekrany, to na laptopie nie ma żadnych błędów i tylko są na TV.  Nie wiem gdzie szukać problemu, może ktoś podpowie od czego zacząć. Czy problem jest w sieci WiFi, czy może zbyt słaba jakoś internetu, a może sam TV ma problem z wyświetleniem obrazu.

Będę wdzięczny za podpowiedzi, pozdrawiam.

Drabek44
Journeyman
Opcje

Na każdym filmie tak mam, niezależnie z jakiego źródła czy online czy z dysku, jak tylko przełącze na TV to mam takie artefakty, zastanawia mnie czy może być przyczyną zintegrowana karta graficzna bo jak jestem w Windowsie to korzysta z tej co mniej energii zużywa. Zaraz sprawdzę jak to jest tym 5 Ghz

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
To i spróbuj przełączyć kartę graficzną, te zintegrowane są z reguły raczej słabe. U siebie w lapku mam włączoną GForce, a nie Intela i nawet film HD wygląda znośnie, nawet gdy włączę go po WiFi.
0 Like
Drabek44
Journeyman
Opcje

Kurde dziwna sprawa na paśmie 2,4 GHz laptop bez problemu wykrywa TV, jak zmienię pasmo na 5 Ghz to nie widzi (oczywiście zmieniam sieć i w TV i w Laptopie) Chciałem przetestować najpierw zmianę pasma

Ok udało się jakoś połączyć, w sumie nie wiem czy coś zmieniłem czy uruchomienie wszystkiego od nowa pomogło. I rzeczywiście po przełączeniu sieci na 5Ghz artefakty zniknęły, dodatkowo zmieniłem że VLC Player obsługiwany jest na GForce.

Natomiast pojawił się nowy problem,  zauważyłem że film momentami potrafi delikatnie klatkować a czasami obraz potrafi się zawiesić. Wygląda to tak że obraz stoi, dźwięk dalej leci. Dziwne jest też to że jak kursorem ruszam to na ekranie TV widzę kursor normalnie ale ciągle pozostaje zwieszony obraz filmu.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Drabek44  Nie wiem po co używasz VLC Player? Bez problemu działa na Windows 10 wbudowany

Drabek44
Journeyman
Opcje

w VLC odtwarzam strumień z sieci tak mi wygodniej jest, po drugie obraz nie zwiesza się w samym playerze tylko na  TV

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć, 

@Drabek44

Zgłoszonej przez ciebie sytuacji nie da się rozwiązać w tak prosty sposób, ponieważ niezależnie od używanej częstotliwości sieci WiFi, ta nadal jest podatna na wszelkie zakłócenia pochodzące z zewnątrz. Zauważ, że mnóstwo urządzeń nadaje na zbliżonych lub takich samych częstotliwościach. Dużo dzisiejszej technologii ogólnie wykorzystuje pasma radiowe do komunikacji. 

Dlatego w takich przypadkach najlepszym rozwiązaniem będzie użycie połączenia przez kabel HDMI. :smiling-face:

Drabek44
Journeyman
Opcje

Dziękuję wszystkim za pomoc,  myślę że rozwiązaniem tutaj było zmiana pasma sieci WiFi. Artefakty zniknęły, czy zmiana karty do obsługi VLC coś dała nie wiem. Zauważyłem też że im późniejsza pora, tym mniej klatkowania czy zacinania obrazu. Więc jak kolega wyżej napisał mogą być to wszelkiego rodzaju zakłócenia.

Drabek44
Journeyman
Opcje

Chciałbym wrócić do tematu,  mianowicie przez pewien czas nie było problemu z przesyłaniem obrazu z komputera na telewizor. Niestety od jakiegoś czasu mam problem na paśmie 5Ghz. Gdy laptop i komputer są podłączone do tej sieci to w komputerze nie wykrywa mi telewizora. Natomiast jak mam ustawione 2,4Ghz, tego problemu nie ma (ale niestety są te artefakty). Nic ani w komputerze ani w telewizorze nie zmieniałem i nie mam pojęcia skąd ten problem.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Proponuje abyś odłączył TV i router od prądu na kilka minut.

Drabek44
Journeyman
Opcje

Odłączałem wszystko od prądu, resetowałem ustawienia, zapominałem urządzenia i dalej mam ten problem ze w sieci 5Ghz nie widzi TV a w 2,4Ghz widzi, sam nie wiem w czym problem 😞

0 Like