19-12-2021 12:00 AM — edytowano 19-12-2021 01:01 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam Was serdecznie. Zwracam się do Was z pomocą jako do społeczności znającej się na rzeczy. Od momentu zakupu telewizora the frame (model z roku 2021) mam niekończące się problemy z odtwarzaniem ciemnych scen, generalnie z samą jakością wyświetlania obrazu w przypadku ciemnych, czarnych ujęć nie tylko na materiałach HDR, ale również zwykłym HD, a także materiałach podłączonych i odtwarzanych przez źródło HDMI. Od razu powiem, że jasne obrazy zawsze wyglądają dobrze. Brak jest też porównywalnych "odbarwień", zniekształceń i artefaktów podobnych do tych występujących na czerniach. W przypadku czerni wygląda to dokładnie tak, jak na załączonych niżej zdjęciach.
Żeby problem nie był aż tak dotkliwy i aby obniżyć skalę tego zjawiska, co za tym idzie obniżyć też ilość występujących artefaktów musiałem dokonać kilku zmian w ustawieniach (choć próbowałem niemal wszystkich możliwości):
1. wartość Gamma BT.2084 dla HDR oraz Gamma BT.1886 dla HDMI została obniżona maksymalnie do wartości ujemnych, a opcja "szczegóły cieni" również maksymalnie do wartości ujemnych.
2. Poziom kolorów został obniżony zaledwie do poziomu 14. (Obniżenie kolorów oraz Gamma pomogło minimalnie zmniejszyć ilość występujących artefaktów .)
3. To Samo dotyczy opcji "Contrast enhancer", która to opcja musiała zostać wyłączona, w związku z faktem, iż przy ustawieniu "niskie" oraz "wysokie" artefaktów zdecydowanie przybywa, a poświata występująca na czerniach przypomina "pływającą ciecz, lub przemieszczające się kwadratowe bloki". Czasem zjawisko wygląda jak zwykła kompresja. Ale od kompresji różni się tym, że pojawia się również tam, gdzie właściwie nie ma nic do wyświetlenia, dodatkowo występują też sporadyczne błyski / migotania ekranu w przypadku pojawiania się jasnych elementów na czarnym tle.
Problem oczywiście zgłaszany był do Samsunga i pochylono się nad tą kwestią, telewizor był resetowany wielokrotnie, sprawdzane były połączenia internetowe, połączenia z one box connect, ostatecznie wymieniane również podzespoły. Niemalże nowy telewizor i problemy z wyświetlaniem nadal niezmiennie takie same. Problem więc nadal występuje i to bez znaczenia jakie źródło jest wykorzystywane w danej chwili. Mimo to, ostatecznie stwierdzono, że to kompresja. Ciekawe jest jednak to, że mimo kompresji, która jest naturalna, przy odtwarzaniu tych samych scen filmowych w starszych modelach o rok i o 3 lata zwyczajnie tego zjawiska nie ma, nie występuje bynajmniej w takiej skali. Czerń nawet jak jest szara lub prześwietlona, z włączonymi wszystkimi wspomagaczami, to mimo wszystko nie posiada tych dziwnych, lekko fioletowych artefaktów, tego dziwnego cieniowania konturów, bo szczerze wygląda to tak jakby kontury były kreślone w taki sposób, nienaturalnie, paskudnie. Tam, gdzie powinien być czarny kolor pojawia się jakaś specyficzna lekko fioletowa faktura / siatka. Ciężko to nawet opisać, ale z pewnością widać to na zdjęciach poniżej.
Proszę o pomoc. Może jest jakiś sposób, choćby drastyczny, na naprawę tego problemu tak, żeby ta ilość artefaktów na czerni nie masakrowała oczu i przyjemności z oglądania. Może jest jakaś opcja kalibracji z poziomu menu serwisowego ? Może jest cokolwiek, co zmienie ten kiepski przypadek.
Tak wygląda to na telewizorze The Frame LS003:
a tak wygląda to na innym telewizorze, porównywalnym klasą - zupełnie normalnie:
Proszę o pomoc ! 😞😞😞
19-12-2021 04:53 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
19-12-2021 12:44 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Barrrrt Czy możesz podać dokładny model TV? Czy sprawdzałeś na taki samy modelu jaki masz w sklepie?
19-12-2021 12:53 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
QE75LS003AAU. Niestety nie miałem takiej możliwości. Wiem tylko tyle, że po wymianie podzespołów przez Samsung, problem nadal niezmiennie występuje. Można więc powiedzieć, że to drugi telewizor, a nadal z tym samym efektem.
19-12-2021 01:14 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bez sprawdzenia z takim samym modelem nie dowiemy się czy problem jest tylko u ciebie.
03-06-2022 01:42 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czy udało się rozwiązać problem bądź zminimalizować jego skutki do takich rozmiarów, by opisana wada nie była odczuwalna i nie wpływała na komfort oglądania filmów/ seriali etc.? Niestety mój TV dopadła ta sama dolegliwość, choć posiadam inny model niż opisany przez Ciebie: QE65Q77A. Te fioletowe paski/ trójkąty/ siatki/ prostokąty doprowadzają mnie do szału...
06-06-2022 01:45 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Mateusz9010 zgłoś się po pomoc do Agentów infolinii Samsung. Warto, aby pochylić się nad każdą sprawą indywidualnie
08-06-2022 06:35 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zgłaszałem już ten problem w supporcie Samsunga. Bez żadnej analizy - ani głębszej, ani nawet płytszej -zaproponowali od razu naprawę sprzętu... Nie jest to jednak dla mnie pożądana forma pomocy, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że u założyciela posta wymieniono wiele podzespołów, a problem wciąż występuje.
Jaka jest szansa na to, że problem leży w ustawieniach TV?
Załączam zdjęcie i krótki film (o ile się wgra) obrazujący te anomalia.
- Chapters
- descriptions off, selected
- subtitles settings, opens subtitles settings dialog
- subtitles off, selected
This is a modal window.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
This is a modal window. This modal can be closed by pressing the Escape key or activating the close button.
08-06-2022 09:06 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Mateusz9010 Jeśli chodzi o stawione nagranie pojawi się jutro po zatwierdzeniu przez modelatora.
Tylko pracownicy Autoryzowanego Punktu Serwisowego są upoważnieni do oceny przyczyn wad produktu. Niestety, ale przepisy gwarancyjne wyraźnie wskazują, że tylko technicy lub inżynierowie firmy Samsung mogą dokonywać opinii technicznych. W przypadku kiedy nie zgadzamy się z opinią producenta to zawsze zostaje nam możliwość skorzystania ze wsparcia rzeczoznawcy, który specjalizuje się w konkretnej dziedzinie.
08-06-2022 10:03 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Niestety problem do końca pozostał nierozwiązany. Każda możliwa czerń była wyświetlana w taki sam sposób, pełna artefaktów, znaczków, symboli, pasków i co tam można sobie tylko zamarzyć. Porównywałem ostatecznie z takim samym modelem telewizora i o dziwo problem też był widoczny, choć zdecydowanie mniej. Niestety, ostatecznie nie doczekałem się satysfakcjonującego rozwiązania. Mimo masy porównań z tym samym źródłem wyświetlanym u innych producentów również. Ostatecznie pozbyłem się produktu. Wsparcie, które otrzymałem sprawiło, że nigdy już nie tknę produktów tego producenta, bez względu na rodzaj urządzenia. Współczuję Wam podobnych problemów.. wiem jak to jest.