17-03-2020 09:13 AM
Witam forumowiczów.
Od ok miesiąca w Warszawie nadawany jest na naziemenej telewizji cyfrowe program Polsat Film HD w standardzie DVB-T2/HEVC. Z tego co wyczytałem w internecie inny program tej stacji, tj. Polsat News HD, który nadawany jest na naziemnej telewizji cydrowej juz od dłuzszego czasu, zmienił standard nadawanie i obecnie nadawany jest również w standardzie DVB-T2, ale już AVC.
Mój telewozr Samsung KS7000 (rocznik 2016), który teoretycznie obsługuje standard DVB-T2, bez problemu radzi sobie z programem Polsat News HD, jednak program Polsat Film HD (który niby działa) regularnie, co pewien czas pikseluje i się zawiesza.
Oba powyższe programy odbieram z siłą sygnału 100% i jakością ok 70%.
Mam pytanie do innych użytkowiników telewizorów Samsunga z obsługą standardu DVB-T2 - czy również macie problemy z odbiorem Polsat Film HD w Warszawie (lub w innych miastach gdzie ten program jest nadawany).
Być może wspomniane pikselowanie obrazu jest związane z problemami wieku dzieciecego i pozostaje mi czekać na poprawienie nadawania tego programu, ale nie wykluczam również tego, że to moj telewizor ma problem z obiorem programów DVB-T2/HEVC (nie obslugiwanie standardu lub uszkodzenie dekodera).
Moje obawy wynikają z tego, że mój telewizor, który teoretycznie obsługuje standard DVB-T2 nie został podany przez Samsunga na oficjalnej liście modeli obslugujących DVB-T2: https://news.samsung.com/pl/telewizory-samsung-zgodne-ze-standardem-dvb-t2.
Poniżej specyfikacja mojego telewizora, która również jest dla mnie niejednoznaczna:
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
24-11-2020 09:45 AM
Dzięki za info.
29-04-2021 10:10 AM
Od 1 maja kolejne test DVB-T2.
09-06-2021 06:48 AM
@stawik @Krasnoludek Jest już plansza testowa TVP 4K.
13-06-2021 10:49 PM
Za taki TVP 4K to mogę nawet zacząć płacić abonament…
14-06-2021 11:58 AM
A ja mam pytanie trochę z innej beczki, a mianowicie mój telewizor (KS7000) jest profesjonalnie skalibrowany i między innymi ma wyłączoną funkcję Didy Smart LED. Zauważyłem jednak, że po włączeniu nowego kanału TVP 4K funkcja Diody Smart LED automatycznie się włącza na poziom "wysoki", a następnie automatycznie się wyłączają, gdy wrócę na inny kanał. Podejrzewam, że opcja ta włącza się automatycznie na kanałach z funkcją HDR i jest wymagana do wyświetlania obrazu w HDR, a TVP 4K jest chyba pierwszym kanałem wspierającym HDR. Generalnie nie mam z tym problemu, ponieważ diody smart led wyłączają się automatycznie gdy opuszczam TVP 4K. Zauważyłem ponadto jednak, że po wejściu na kanał TVP 4K moje wszystkie pozostałe ustawienia obrazu (podświetlenie, ostrość, balans bieli, ustawienia kolorów itp.) wracają do ustawień domyślnych, a po opuszczeniu kanału TVP 4K i przełączeniu się na inny kanał, wszystkie ustawienia obrazu automatycznie wracają do ustawień skalibrowanych. Generalnie będąc na kanale TVP 4K wszystkie ustawienia obrazu ustawiłem tak samo jak w ustawieniach skalibrowanych. Zmiany te telewizor zapamiętał i teraz po wejściu na kanał TVP 4K mam te same ustawienia obrazu co na pozostałych kanałach, tj. ustawienia ustawienia skalibrowane.
W związku z powyższym mam pytanie, czy kanał TVP 4K lub kanały 4K lub HDR mają jakiś oddzielny, niezależny, dodatkowy... panel ustawień? Pytam z ciekawość bo zakładałem, że ustawienia obrazu są te same dla wszystkich materiałów niezależnie od ego czy i jaki jest to kanał telewizyjny lub czy jest to film z dysku, film na you tube, netflix itd.
Dodatkowo zauważyłem, że podczas oglądania meczu na kanale TVP 4K funkcja Diody Smart LED działa trochę dziwnie, tzn. zauważyłem, że obraz, w losowych miejscach był raz podświetlany mocniej, żeby chwilkę później podświetlanie się wyłączyło i po chwili ponownie włączyło, i tak dział się bardzo często w trakcie całego meczu. W efekcie tego obraz murawy bardzo często przechodził z bardzo zielonego i jasnego do ciemniejszego i "wypalonego". Nie zauważyłem, żeby była w tym jakaś prawidłowość, takie coś działo się , gdy prezentowany był obraz całej murawy w czasie gry lub zbliżeń na poszczególnych zawodników. Po prostu naświetlenie i nasycenie obrazu bardzo często pływało i efekt ten był widoczny i odczuwalny podczas oglądania. Ktoś wie o co z tym chodzi i czy da się jakoś to porawić?
14-06-2021 12:28 PM
@stawik Tylko że kanał TVP 4K ma HDR HLG. Obecnie jest sporo marek TV które sobie nie radzą z obiorem tego kanału a jakość jest różna. Wpisz sobie w YT HDR HLG a zobaczysz różnicę w jakości.
14-06-2021 01:15 PM
@vdsl2 zerknąłem na YT i obejrzałem kilkanaście filmików 4K HDR HLG. Obraz jest faktycznie niesamowity, żywy, barwny, pełen szczegółów i niesamowicie doświetlony. Ale podczas oglądania tych filmów trafiłem na dwa, w których obraz był przyciemniony, blady i wypalony.
I co to oznacza? Mój telewizor nie radzi sobie z HDR HLG? I dlatego obraz na TVP 4K "pływa" z barwami i jasnością? Jeśli tak to dlaczego kilkanaście (zdecydowana większość) filmików HDR HLG na YT odtwarza się prawidłowo?
Dodam, że podczas oglądania powyższych filmików na YT, zauważyłem, że wszystkie ustawienia obrazu w telewizorze automatycznie przełączają się na ustawienia, które wprowadziłem podczas oglądania kanału TVP 4K. Po wyłączeniu filmów HD HLG na YT ustawienia obrazu wracały do ustawień standardowych, tzn. tych które mam podczas oglądania wyszkach pozostałych stacji telewizyjnych (nie TVP 4K).
14-06-2021 01:48 PM
Nie wiem dlaczego zmienia Ci ustawienia po zmianie kanałów czy źródeł.
Walczę u siebie z ustawieniami w TV i nie mogę uzyskać zadawalającego obrazu.
Momentami obraz jest jak za mgłą i ciemny wygląda jak bym oglądał "Top Canal" a nie TVP 4K🤔
17-06-2021 10:10 PM
TVP 4K….nie wiem co ze mną będzie po EURO jak zakończą nadawanie - konieczna terapia do zwalczania uzależnień;(
19-06-2021 10:46 AM
@stawik Mam jeszcze pytanie jak masz skierowaną antenę na Raszyn czy Pałac kultury?