Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung S90C - trzeszczą głośniki

(Temat utworzony: 20-09-2024 12:01 PM)
414 Wyświetlenia
Mor3nk0
Journeyman
Opcje
Cześć, od kilku miesięcy posiadam S90C. W przypadku korzystania z różnych aplikacji, czy to spotify, yt, netflix I inne podczas występowania dźwięków o wyższych tonach głośniki rezonują/ trzeszczą. W zależności od charakteru emitowanego dźwięku albo jest to chwilowe i do przeżycia, albo trzeba bardzo ściszyć żeby dalo sie kontynuować słuchanie (zazwyczaj poziom głośności mam w zakresie 15-20). Pomoc techniczna online puściła sobie jakas łagodną muzyczkę na test i nie wykrywa problemu. W załączeniu przedstawiam nagranie dźwięku z tv.

Czy to "normalne" zachowanie tv za 6k?

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Mor3nk0
Journeyman
Opcje
Uwaga wracam z wnioskami :smiling-face: na początek musze przyznać że trafiłem na bardzo miły i zaangażowany serwis. Po różnych próbach i zmianach systemowych przeszliśmy do etapu ściągnięcia obudowy i przyjrzeniu się co rezonują. Ponieważ głośniki zostały wykluczone. Okazało się że to jakaś wada płyty głównej dokladnie radiatora. Miał jakieś luzy i przy wysokich dźwiękach brzęczał i rezonował. Wymieniono plyte na nową ktora było czuc pod samymi palcami że nie miała takich "luzów". Wyeliminowało to problem w jakiś 70%. Te 30% procent to już raczej naturalne rezonowanie przy wysokiej głośności typu 80/100. Tytuł wątku jest więc niepoprawny bo powinien brzmieć "rezonujący radiator plyty glownej" :smiling-face:

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

19 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Mor3nk0, czy dodatkowo podsyłałeś to nagranie do Wsparcia Technicznego?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Mor3nk0
Journeyman
Opcje
Tak, oczywiście. Na razie bez feedbacku. Zastanawiam się jednak czy ktos z użytkowników zaobserwował podobne zjawisko?
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Mor3nk0, na forum w ostatnim czasie nikt się z tym nie zgłaszał. Poczekajmy na odpowiedź supportu.

W międzyczasie możesz spróbować odtworzyć jakiś tego typu utwór z pendrive'a, a nie poprzez aplikacje, zobaczymy, jak będzie wyglądać sytuacja wtedy.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Mor3nk0
Journeyman
Opcje
Dla eksperymentu pobrałem ten sam utwór na pendrivea i odtworzyłem. "Rezonowanie" jest slabsze ale nadal wystepuje (mysle ze mniejszy efekt wystepuje z racji duzo słabszej jakości utworu mp3). Problem jednak jest irytujący bo wystepuje wszedzie gdzie są podobnego rodzaju dźwięki, czy to seriale z netflixa, muzyka czy podcasty z yt i spoti. Nigdy nie wiem gdzie i kiedy wystąpi problem, az sobie w koncu zachowałem przykładowy utwór.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Najczęściej spotykanym problemem trzeszczących głośników jest kurz który zalegnie na membranie głośnika, lub jego uszkodzenie. Może Pan jeszcze spróbować ustawić go korektorem.
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Mor3nk0, Czy mógłbyś udostępnić gdzieś ten dźwięk w dobrej jakości oraz napisać, przy jakiej głośności się to dzieje ? Sprawdzę, czy na moim S90C takie zjawisko będzie miało miejsce.

0 Like
Mor3nk0
Journeyman
Opcje
Nie wiem czy korzystasz ze spotify ale jest to utwór Waltz - Fabrizio Paterlini (trwa 1:04, od 0:20 do 0:45 trzeszczy) głośność 20. Przy zmianie głośności na "15" trzeszczy tylko w kilku "pikach"
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Mor3nk0, Przy 20 nie słyszę nic żadnych nieprawidłowości. Przy 25-30 momentami coś tam potrafi zatrzeszczeć. Poniżej link do mojego nagrania

https://drive.google.com/file/d/1pbIyXPHBxon2lrAALTsRRRuCVZWAZvRQ/view?usp=sharing

Generalnie głośniki w TV nie są najlepsze jakości i nie można od nich zbyt dużo oczekiwać.

Mor3nk0
Journeyman
Opcje
Zdecydowanie bass na Twoim nagraniu jest dużo czystszy i właśnie akceptowalny. Nie mam wygórowanych oczekiwan ale u mnie to brzmi jak trzeszczące pudło. W moim poprzednim 8 letnim samsungu nie było takiej sytuacji nigdy, natomiast w tym S90c takie buczenie pojawia się nawet przy serialu na netflixie z mocniejszą ścieżka dźwiękowa. Wstyd przy ludziach 😅
0 Like