Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problemy z modułem UPC CI+ na Q9FNA

(Temat utworzony: 06-04-2020 12:51 AM)
12467 Wyświetlenia

Też mam ten problem

Rob3D
Student
Opcje

Witam,

Od ponad roku użytkowałem TV z serii Q9FNA wraz z anetną satelitarną. Jednak ostatnio będąc zawiedzionym tragiczną jakością obsługi klienta w Canal+ postanowiłem powrócić do kablówki - ale zmiast używać ich dekodera postanowiłem skorzystać z gniazda CI+ w TV. 

I wygląda na to, że to był największy błąd, ponieważ jest to kolejna sytuacja, która pokazuje jak koszmarnie niedopracowane jest oprogramowanie Samsunga nawet w przypadku urządzeń, które kosztowały grubych kilkanaście tyś zł .... 

Abstrahując od tego, że zawsze gdy Samsung wypuszcza nowy FW, to najpierw szperam na zagranicznych forach w poszukiwaniu informacji co tym razm popsuto (w końcu nie ma oficjalnych release notes'ów) ...  

Tym razem jest kilka zasadnicznych problemów z modułem UPC:

1. Lista kanałów: 

- Gdy wyszukuję kanały wybierając UPC jako dostawcę, to nie da się ustawić własnej listy. Jest tak jak wymyśliło sobie UPC i koniec (czyli tak jak w dekoderze)

- Jedyna opcja by mieć własną listę, to skorzystać z listy ulubionych. I tutaj pojawiają się kolejne "kwiatki":

* dodawanie kilku kanałów na raz do ulubionych skutkuje tym, że po wyjściu z trybu edycji ulubionych są one ustawione w dowolnej kolejności 

* zmiana kolejności pojedynczego kanału na liście ok 100-120 kanałów skutkuje tym, że pojwia się on w dowolnym miejscu

* przesunięcie grupy kanałów potrafi totalnie zniszczyć całą listę kanałów

Wszystko to się dzieje po wyjściu z trybu edycji ulubionych. 

Na dobrą sprawę jedynym rozwiązaniem jest ręczne dodanie kanałów pojedynczo i niewykonywanie jakichkolwiek przesunięć czy modyfikacji (co jest jakimś kiepskim żartem ...) 

2. Napisy - z jakiegoś powodu nie da się permanentnie wyłączyć wyświetlania napisów. Nigdy nie wiadomo gdy wchodząc na jakiś kanał nie wyświetlą się napisy w standardzie TXT lub DVB. Oczywiście po wyłączeniu i włączeniu TV mogą się pojawić ponownie ... 

3. Brak polskich znaków - jeżeli kanały wyszukiwane i dodawane są w trybie "Pozostali dostawcy", to w EPG zamiast polskich znaków są jakieś krzaki. 

Czy jest jakaś szansa na naprawę tych bugów? 

Pozdrawiam,

R. 

0 Like
Przejdź do rozwiązania
115 Odpowiedzi
BAHmVIP
First Poster
Opcje

Dziękuję!

Na UE40F6600 i CI+ zadziałało bez zarzutu.

Był spokój z dogrywaniem z ChanSort

dopóki upc nie dodało TVP na kanale 320

i samowolnie zmieniało z 3 na 320.

To ID= 0000 pomogło

Zmiana na Czechy czy tez podmiana w  CloneInfo 

nic nie zmieniała.  Albo obce ogonki albo brak podglądu.

Po zastosowaniu opisanej procedury  mam:

- własną kolejność kanałów /ustalaną w ChanSort  (2021-10-24)/

- polskie znaki w EPG

- podgląd z audio i video w EPG

0 Like
Monat
Apprentice
Opcje

Witam, mam ustawione kraj Czechy EPG jest polski bez krzaczków kanały mogę posortować programem lecz nie mam podglądu TV Q80A. Może jakąś instrukcję pomocową można prosić?

Pozdrawiam

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
Monat
Apprentice
Opcje

Czy chodzi o ręczne skanowanie transponderów? To nie jeśli w tym tkwi rozwiązanie podglądu.

W moim TV mogę wyłączyć napisy w ustawieniach jak i na dolnej belce i nigdy same się nie włączają. To tak od siebie

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Możesz ręcznie przeskanować transpondery ale nie jest to koniecznie wymagane do PIP w Guide.

0 Like
Monat
Apprentice
Opcje

Może nie koniecznie potrzebny jest podgląd PiP w Guide ale by się przydał, chodzi o UPC bo w satelicie jest. Zatem czy trzeba skanować ręcznie transportery czy jest jeszcze inna opcja?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

To co napisałem w tym poradniku działa na wszystkich markach nie tylko Samsung czy rocznikach. 

Monat
Apprentice
Opcje

Wielkie dzięki, zrobione wpisane ID zero(0) częstotliwość, QAM, strojenie choć nawet nie znalazło żadnego kanału to przywróciłem z USB no i jest EPG  z podglądem. 
Brawo dla Ciebie

Robert_Kosar
Student
Opcje

Posiadam Samsung ue43bu8002kxxh i nieszczesny modul ci upc 4k. po standardowym zainstalowaniu karty ci w gniezdzie przez technika upc, nie mam w tv funkcji eksportu listy kanalow, wlaczaja sie napisy, oraz brak mozliwosci samodzielnej zmainy czasu - funkcja zegar jest wyszarzala, natomiast eksport listy kanalow wogole tej funkcji nie ma. Czy Twoja porada zadziala rowniez w moim przypadku?

dziekuje z gory za odpowiedz.

0 Like
mieczro
Explorer
Opcje

Witam. Czy funkcja kanałów jest czy tylko nie podświetlona. Aby mieć funkcję exportu kanałów trzeba przy programowaniu ustawić kraj Czechy a w ustawieniach skanowania pełny 

0 Like