06-04-2020 12:51 AM
Witam,
Od ponad roku użytkowałem TV z serii Q9FNA wraz z anetną satelitarną. Jednak ostatnio będąc zawiedzionym tragiczną jakością obsługi klienta w Canal+ postanowiłem powrócić do kablówki - ale zmiast używać ich dekodera postanowiłem skorzystać z gniazda CI+ w TV.
I wygląda na to, że to był największy błąd, ponieważ jest to kolejna sytuacja, która pokazuje jak koszmarnie niedopracowane jest oprogramowanie Samsunga nawet w przypadku urządzeń, które kosztowały grubych kilkanaście tyś zł ....
Abstrahując od tego, że zawsze gdy Samsung wypuszcza nowy FW, to najpierw szperam na zagranicznych forach w poszukiwaniu informacji co tym razm popsuto (w końcu nie ma oficjalnych release notes'ów) ...
Tym razem jest kilka zasadnicznych problemów z modułem UPC:
1. Lista kanałów:
- Gdy wyszukuję kanały wybierając UPC jako dostawcę, to nie da się ustawić własnej listy. Jest tak jak wymyśliło sobie UPC i koniec (czyli tak jak w dekoderze)
- Jedyna opcja by mieć własną listę, to skorzystać z listy ulubionych. I tutaj pojawiają się kolejne "kwiatki":
* dodawanie kilku kanałów na raz do ulubionych skutkuje tym, że po wyjściu z trybu edycji ulubionych są one ustawione w dowolnej kolejności
* zmiana kolejności pojedynczego kanału na liście ok 100-120 kanałów skutkuje tym, że pojwia się on w dowolnym miejscu
* przesunięcie grupy kanałów potrafi totalnie zniszczyć całą listę kanałów
Wszystko to się dzieje po wyjściu z trybu edycji ulubionych.
Na dobrą sprawę jedynym rozwiązaniem jest ręczne dodanie kanałów pojedynczo i niewykonywanie jakichkolwiek przesunięć czy modyfikacji (co jest jakimś kiepskim żartem ...)
2. Napisy - z jakiegoś powodu nie da się permanentnie wyłączyć wyświetlania napisów. Nigdy nie wiadomo gdy wchodząc na jakiś kanał nie wyświetlą się napisy w standardzie TXT lub DVB. Oczywiście po wyłączeniu i włączeniu TV mogą się pojawić ponownie ...
3. Brak polskich znaków - jeżeli kanały wyszukiwane i dodawane są w trybie "Pozostali dostawcy", to w EPG zamiast polskich znaków są jakieś krzaki.
Czy jest jakaś szansa na naprawę tych bugów?
Pozdrawiam,
R.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
07-04-2020 09:42 AM
@Rob3D Może masz, taka opcje jak rozpocznij, konfiguracje ona nie resetuje, ustawień obrazu a służy do ponownego strojenia.
Pamiętaj, żeby strojenie odbywało się bez modułu CI.
01-03-2022 09:48 AM — edytowano 20-12-2022 06:50 PM
1. Albo miałem polskie litery i PIP w Guide, ale po wczytaniu posortowanej listy kanałów, przełączenie kanału powodowało przywrócenie kolejności UPC (tak jak na dekoderze) a stacje radiowe były ukryte.
2. Albo kanały były posortowane, ale bez polskich liter i podglądu PIP
Aby uzyskać, to co chciałam.
1. Wykonujemy przewrócenie do ustawień fabrycznych TV.
2, Jak uruchomi się TV wybieramy język Polski i kraj Czechy
3. Wyszukałem kanały (automatyczne strojenie) wybierając opcję operator: pozostałe, i wpisując ustawienia sieci z instrukcji instalacji modułu UPC CI+.
https://www.upc.pl/pdf/instrukcje/telewizja/upc_mediamodul_ci_plus_instrukcja_uzytkownika.pdf
W moim przypadku dla mazowieckiego.
Częstotliwość: 554000 kHz
Modulacja: 256QM
Szybkość transmisji symboli: 6900 kS/s
4. Wyeksportowałem listę kanałów na USB
5. Posortowałem zewnętrzną aplikacją ChanSort
6. Włączyłem automatyczne strojenie i wybrałem Operator: UPC, wpisując parametry:
ID Sieci:0 (ważne, aby nie wpisać ID:43152, tak jak w instrukcji instalacji modułu UPC CI+, bo wtedy kolejność, kanałów będzie taka jak na dekoderze Media Box UPC, stacje radiowe ukryte)
Częstotliwość: 554000 kHz
Modulacja: 256QM
Szybkość transmisji symboli: 6900 kS/s
Zapuściłem wyszukiwanie (nie trzeba wyszukiwać do końca, można po uruchomieniu od razu przerwać, bo i tak zaimportujemy listę w następnym kroku)
7. Zaimportowałem posortowaną listę kanałów z USB
8. No i jest, to co chciałem.
Kanały posortowane. Guide działa z PIP i polskimi literami.
Mamy dostępne kanały radiowe.
06-04-2020 06:20 AM — edytowano 06-04-2020 06:47 AM
@Rob3D Czy widziałeś, co jest na stronie UPC napisane na temat polskich znaków ?
Firmware wer 1294.1
https://pytania.upc.pl/?q=fact_1006927
Jeśli chodzi, o napisy nie jest to problem po stronie Samsunga oprogramowania.
Jest, możliwe poukładanie programów na głównej liście wystarczy wykonać pełne strojenie, a nie jak zaleca UPC.
06-04-2020 09:25 AM — edytowano 06-04-2020 09:28 AM
@vdsl2 napisał(a):
@Rob3D Czy widziałeś, co jest na stronie UPC napisane na temat polskich znaków ?
Oczywiście, że widziałem - niestety tego nie do końca da się ustawić. Nie ma możliwości wyboru kraju - jedynie język systemu. A to nie pomaga ... 😞
Jeśli chodzi, o napisy nie jest to problem po stronie Samsunga oprogramowania.
Jest, możliwe poukładanie programów na głównej liście wystarczy wykonać pełne strojenie, a nie jak zaleca UPC.
Tak się niestety nie da - wybierając jako dostawcę UPC Samsung zablokował możliwość pełnego strojenia - jedyny słuszny wybór to Szybkie 😞
06-04-2020 09:56 AM
@Rob3D Samsung nic nie zablokował, dlaczego tak twierdzisz ? Do zmiany kanałów możesz, użyć programu ChanSort na PC na początek trzeba zrobić import listy na pamięć USB.
06-04-2020 09:59 AM
@vdsl2 napisał(a):
@Rob3D Samsung nic nie zablokował, dlaczego tak twierdzisz ? Do zmiany kanałów możesz, użyć programu ChanSort na PC na początek trzeba zrobić import listy na pamięć USB.
Dzięki za podesłanie tego programu - zerknę na niego.
A co do drugiego screenu - tak Pełne możesz ustawić gdy masz wybranego operatora jako Pozostałe - ale wtedy masz krzaki w EPG. Jak zmienisz na UPC, to jedynym słusznym wyborem jest Szybkie 😞
06-04-2020 10:00 AM
Jeszcze jedno - gdy używasz modułu w trybie UPC, to opcja Eksport/Import listy kanałów jest nieaktywna - jedynym wyjściem jest Pozostałe ...
06-04-2020 10:15 AM
@Rob3D W opcjach Kraj( obszar) zmieniamy na czechy. Gdy masz wybrane (wybór operatora) na UPC nie ma możliwości zgrania listy, a potem ich edycji
06-04-2020 10:22 AM
Najwyraźniej w Q9 takiej opcji nie ma - a już na pewno nie w trybie UPC ...
06-04-2020 10:37 AM
@Szewcu72 Czy u ciebie też nie ma opcji do zmiany kraju ?
06-04-2020 11:30 AM
@vdsl2 nie pamiętam, a teraz nie mam jak sprawdzić, w pracy jestem. Gdy wrócę i będę pamiętał to dam znać.
Najwyżej przypomnijcie wieczorem.