Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problemy z modułem UPC CI+ na Q9FNA

(Temat utworzony: 06-04-2020 12:51 AM)
12469 Wyświetlenia
Rob3D
Student
Opcje

Witam,

Od ponad roku użytkowałem TV z serii Q9FNA wraz z anetną satelitarną. Jednak ostatnio będąc zawiedzionym tragiczną jakością obsługi klienta w Canal+ postanowiłem powrócić do kablówki - ale zmiast używać ich dekodera postanowiłem skorzystać z gniazda CI+ w TV. 

I wygląda na to, że to był największy błąd, ponieważ jest to kolejna sytuacja, która pokazuje jak koszmarnie niedopracowane jest oprogramowanie Samsunga nawet w przypadku urządzeń, które kosztowały grubych kilkanaście tyś zł .... 

Abstrahując od tego, że zawsze gdy Samsung wypuszcza nowy FW, to najpierw szperam na zagranicznych forach w poszukiwaniu informacji co tym razm popsuto (w końcu nie ma oficjalnych release notes'ów) ...  

Tym razem jest kilka zasadnicznych problemów z modułem UPC:

1. Lista kanałów: 

- Gdy wyszukuję kanały wybierając UPC jako dostawcę, to nie da się ustawić własnej listy. Jest tak jak wymyśliło sobie UPC i koniec (czyli tak jak w dekoderze)

- Jedyna opcja by mieć własną listę, to skorzystać z listy ulubionych. I tutaj pojawiają się kolejne "kwiatki":

* dodawanie kilku kanałów na raz do ulubionych skutkuje tym, że po wyjściu z trybu edycji ulubionych są one ustawione w dowolnej kolejności 

* zmiana kolejności pojedynczego kanału na liście ok 100-120 kanałów skutkuje tym, że pojwia się on w dowolnym miejscu

* przesunięcie grupy kanałów potrafi totalnie zniszczyć całą listę kanałów

Wszystko to się dzieje po wyjściu z trybu edycji ulubionych. 

Na dobrą sprawę jedynym rozwiązaniem jest ręczne dodanie kanałów pojedynczo i niewykonywanie jakichkolwiek przesunięć czy modyfikacji (co jest jakimś kiepskim żartem ...) 

2. Napisy - z jakiegoś powodu nie da się permanentnie wyłączyć wyświetlania napisów. Nigdy nie wiadomo gdy wchodząc na jakiś kanał nie wyświetlą się napisy w standardzie TXT lub DVB. Oczywiście po wyłączeniu i włączeniu TV mogą się pojawić ponownie ... 

3. Brak polskich znaków - jeżeli kanały wyszukiwane i dodawane są w trybie "Pozostali dostawcy", to w EPG zamiast polskich znaków są jakieś krzaki. 

Czy jest jakaś szansa na naprawę tych bugów? 

Pozdrawiam,

R. 

0 Like

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Rob3D  Może masz, taka opcje jak rozpocznij, konfiguracje ona nie resetuje, ustawień obrazu a służy do ponownego strojenia.

Pamiętaj, żeby strojenie odbywało się bez modułu CI.

1234.jpg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

1. Albo miałem polskie litery i PIP w Guide, ale po wczytaniu posortowanej listy kanałów, przełączenie kanału powodowało przywrócenie kolejności UPC (tak jak na dekoderze) a stacje radiowe były ukryte.

2. Albo kanały były posortowane, ale bez polskich liter i podglądu PIP

Aby uzyskać, to co chciałam.

1. Wykonujemy przewrócenie do ustawień fabrycznych TV.

2, Jak uruchomi się TV wybieramy język Polski i kraj Czechy

3. Wyszukałem kanały (automatyczne strojenie) wybierając opcję operator: pozostałe, i wpisując ustawienia sieci z instrukcji instalacji modułu UPC CI+.

https://www.upc.pl/pdf/instrukcje/telewizja/upc_mediamodul_ci_plus_instrukcja_uzytkownika.pdf

W moim przypadku dla mazowieckiego.

Częstotliwość: 554000 kHz

Modulacja: 256QM

Szybkość transmisji symboli: 6900 kS/s

4. Wyeksportowałem listę kanałów na USB

5. Posortowałem zewnętrzną aplikacją ChanSort

6. Włączyłem automatyczne strojenie i wybrałem Operator: UPC, wpisując parametry:

ID Sieci:0 (ważne, aby nie wpisać ID:43152, tak jak w instrukcji instalacji modułu UPC CI+, bo wtedy kolejność, kanałów będzie taka jak na dekoderze Media Box UPC, stacje radiowe ukryte)

Częstotliwość: 554000 kHz

Modulacja: 256QM

Szybkość transmisji symboli: 6900 kS/s

Zapuściłem wyszukiwanie (nie trzeba wyszukiwać do końca, można po uruchomieniu od razu przerwać, bo i tak zaimportujemy listę w następnym kroku)

7. Zaimportowałem posortowaną listę kanałów z USB

8. No i jest, to co chciałem.

Kanały posortowane. Guide działa z PIP i polskimi literami.

Mamy dostępne kanały radiowe.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

115 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Rob3D  Czy widziałeś, co jest na stronie UPC napisane na temat polskich znaków ?

Firmware wer 1294.1

https://pytania.upc.pl/?q=fact_1006927

Przechwytywanie.PNG

Jeśli chodzi, o napisy nie jest to problem po stronie Samsunga oprogramowania.

Jest, możliwe poukładanie programów na głównej liście wystarczy wykonać pełne strojenie, a nie jak zaleca UPC.

Rob3D
Student
Opcje

@vdsl2  napisał(a):

@Rob3D  Czy widziałeś, co jest na stronie UPC napisane na temat polskich znaków ?

Oczywiście, że widziałem - niestety tego nie do końca da się ustawić. Nie ma możliwości wyboru kraju - jedynie język systemu. A to nie pomaga ... 😞 

Jeśli chodzi, o napisy nie jest to problem po stronie Samsunga oprogramowania.

Jest, możliwe poukładanie programów na głównej liście wystarczy wykonać pełne strojenie, a nie jak zaleca UPC.

Tak się niestety nie da - wybierając jako dostawcę UPC Samsung zablokował możliwość pełnego strojenia - jedyny słuszny wybór to Szybkie 😞 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Rob3D  Samsung nic nie zablokował, dlaczego tak twierdzisz ? Do zmiany kanałów możesz, użyć programu ChanSort na PC na początek trzeba zrobić import listy na pamięć USB. 

Przechwytywanie.PNG20200406_094230.jpg

Rob3D
Student
Opcje

@vdsl2  napisał(a):

@Rob3D  Samsung nic nie zablokował, dlaczego tak twierdzisz ? Do zmiany kanałów możesz, użyć programu ChanSort na PC na początek trzeba zrobić import listy na pamięć USB. 

Przechwytywanie.PNG20200406_094230.jpg

Dzięki za podesłanie tego programu - zerknę na niego. 

A co do drugiego screenu - tak Pełne możesz ustawić gdy masz wybranego operatora jako Pozostałe - ale wtedy masz krzaki w EPG. Jak zmienisz na UPC, to jedynym słusznym wyborem jest Szybkie 😞 

0 Like
Rob3D
Student
Opcje

Jeszcze jedno - gdy używasz modułu w trybie UPC, to opcja Eksport/Import listy kanałów jest nieaktywna - jedynym wyjściem jest Pozostałe ... 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Rob3D  W opcjach Kraj( obszar) zmieniamy na czechy. Gdy masz wybrane (wybór operatora) na UPC nie ma możliwości zgrania listy, a potem ich edycji

20200406_095845.jpg

Rob3D
Student
Opcje

Najwyraźniej w Q9 takiej opcji nie ma - a już na pewno nie w trybie UPC ... 

IMG_1755.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Szewcu72  Czy u ciebie też nie ma opcji do zmiany kraju ?

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@vdsl2 nie pamiętam, a teraz nie mam jak sprawdzić, w pracy jestem. Gdy wrócę i będę pamiętał to dam znać.

Najwyżej przypomnijcie wieczorem.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.