Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kalibracja TV

(Temat utworzony: 13-03-2021 12:11 PM)
1643 Wyświetlenia
patyczak
Black Belt 
Opcje
Czy Waszym zdaniem, warto przeprowadzić profesjonalną kalibrację TV? Tak na marginesie, to szkoda, że Samsung zlikwidował ARC na rzecz e-ARC. Mam model QE800T.
0 Like
26 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Jeśli nie jesteś zadowolony z obrazu to warto przeprowadzić profesjonalną kalibrację TV.

Według specyfikacji ten model na ARC.

Przechwytywanie.PNG

Buba67
Helping Hand
Opcje

@patyczak Możesz zerknąć tutaj na te ustawienia. Może coś poprawią.

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q800t-qled/settings

Tu masz namiary na kalibrację

https://skalibrujtv.pl/

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje

Kalibrację już zamówiłem u M. Kopra. Przesiadłem się z OLED-a, stąd lekki zawód u mnie. 

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje

Ok, ale z tyłu tv mam złącza HDMI 1, 2, 3 i 4. 3, to eARC, 4 jest pod konsolę. A które to jest złącze HDMI A? Byłbyś tak uprzejmy i podpowiedział mi?

0 Like
Buba67
Helping Hand
Opcje
eArc i Arc to to samo złącze w ustawieniach masz możliwość załączenia i wyłączenia
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
To nie jest to samo. eARC nie działa wstecz. Można podłączyć amplituner z ARC do TV z eARC, będzie obraz i dźwięk, ok. Ale dźwięku z TV na amplituner nie uzyskasz. To działa tylko w jedną stronę- amplituner z ARC--->TV z eARC.
0 Like
Siralos
Explorer
Opcje
to się nazywa zamienić Porsche na gorsze. OLEDa kalibrować owszem, LCD nie warto zbyt mało możliwość manewrowania z ustawieniami.
0 Like
Buba67
Helping Hand
Opcje

Nie mówię że to to samo tylko że jest na tym samym złączu

arc.earc.jpg

Czy eARC jest wstecznie kompatybilne z ARC?

Niestety nie. Oczywiście, jeśli jedno z urządzeń posiada nowszy, a drugie starszy standard, uzyskamy na wyjściu dźwięk, jednak jego charakterystyka będzie okrojona do specyfikacji oferowanej przez protokół ARC.

patyczak
Black Belt 
Opcje
No przecież pisałem, że nie działa wstecz 😉 Coś przeczytałeś ale się gubisz. Z czego może być okrojone ARC? Chyba z braku możliwości przesyłu 8K, bo normalnie, to i DTS, i Dolby Atmos, i wszelkie inne formaty audio i video są przesyłane przez to złącze. Porażka, żeby z YouTube czy Netflix nie można otrzymać dźwięku na wyjściu TV. Tak, można podłączyć optykiem, ale wtedy zamiast DA, będzie tylko dźwięk DD+. No i ten TV nie obsługuje DA, max, to DTS.
0 Like