17-11-2022 02:11 PM
Witam, posiadam telewizor QE55Q77TATXXH oraz podłączoną do niego konsolę Xbox Series X za pomocą kabla dołączanego w zestawie do konsoli. Zauważyłem dziwne problemy z obrazem które występują w różnych momentach gier. Np. podczas gry w NBA 2k23 wszystko działa normalnie, lecz gdy zaczynam mecz i jest moment gdy sędzia wyrzuca piłkę jest mocny spadek płynności obrazu poczym gdy już któraś z stron ma piłkę wszytsko wraca do normy, dzieje się podobnie w niektórych cutscenach. W innych grach objawia się to np. migotaniem ekranu w menu bo przeważnie podczas samej rozgrywki nie na większych problemów. Ostatnio podczas korzystania z tv i konsoli przeprowadziłem Konserwację Urządzenia, wskazała na - Obraz TV na żywo czasami zawiesza się lub wydaje się być zepsuty - co doprowadziło mnie do testu kabla HDMI. Po czym test dochodzi do 10% i wyskakuje informacja że zalecają wymianę kabla HDMI w celu oglądania w wysokiej jakości. Oryginalny kabel dołączony do konsoli ponoć obsługuje HDMI 2.1 i z tego co wiem nie jest najgorszej jakości. Testowałem też na innym kablu HDMI bez żadnych zmian. Dlaczego więc telewizor sugeruje wymianę kabla ? Skąd te migotanie ekranu, sporadyczne spadki płynności obrazu ? Kupić nowy kabel HDMI 2.1 i sprawdzić czy to coś zmieni ?
Konsola jest podpięta pod wejście HDMI 4 sugerowane dla konsol do gier i została zaktualizowana dzisiaj, wersja oprogramowania telewizora 2303.
17-11-2022 03:08 PM
18-11-2022 02:35 AM
21-12-2022 05:51 PM
Na moim Q55QN85B było podobnie pomimo zmiany kabla. Sądzę,że to był prblem ze strony Samasunga ponieważ po aktualizacji tv -kabel (zresztą Speedlink) okazał się dobry i już nie mam dziwnych informacji z poziomu diagnostyki...tzn ostrzeżenie o włączonej opcji autowyłączania jest jedynie informacją ale pod wskazaniem uwagi.