06-04-2020 12:51 AM
Witam,
Od ponad roku użytkowałem TV z serii Q9FNA wraz z anetną satelitarną. Jednak ostatnio będąc zawiedzionym tragiczną jakością obsługi klienta w Canal+ postanowiłem powrócić do kablówki - ale zmiast używać ich dekodera postanowiłem skorzystać z gniazda CI+ w TV.
I wygląda na to, że to był największy błąd, ponieważ jest to kolejna sytuacja, która pokazuje jak koszmarnie niedopracowane jest oprogramowanie Samsunga nawet w przypadku urządzeń, które kosztowały grubych kilkanaście tyś zł ....
Abstrahując od tego, że zawsze gdy Samsung wypuszcza nowy FW, to najpierw szperam na zagranicznych forach w poszukiwaniu informacji co tym razm popsuto (w końcu nie ma oficjalnych release notes'ów) ...
Tym razem jest kilka zasadnicznych problemów z modułem UPC:
1. Lista kanałów:
- Gdy wyszukuję kanały wybierając UPC jako dostawcę, to nie da się ustawić własnej listy. Jest tak jak wymyśliło sobie UPC i koniec (czyli tak jak w dekoderze)
- Jedyna opcja by mieć własną listę, to skorzystać z listy ulubionych. I tutaj pojawiają się kolejne "kwiatki":
* dodawanie kilku kanałów na raz do ulubionych skutkuje tym, że po wyjściu z trybu edycji ulubionych są one ustawione w dowolnej kolejności
* zmiana kolejności pojedynczego kanału na liście ok 100-120 kanałów skutkuje tym, że pojwia się on w dowolnym miejscu
* przesunięcie grupy kanałów potrafi totalnie zniszczyć całą listę kanałów
Wszystko to się dzieje po wyjściu z trybu edycji ulubionych.
Na dobrą sprawę jedynym rozwiązaniem jest ręczne dodanie kanałów pojedynczo i niewykonywanie jakichkolwiek przesunięć czy modyfikacji (co jest jakimś kiepskim żartem ...)
2. Napisy - z jakiegoś powodu nie da się permanentnie wyłączyć wyświetlania napisów. Nigdy nie wiadomo gdy wchodząc na jakiś kanał nie wyświetlą się napisy w standardzie TXT lub DVB. Oczywiście po wyłączeniu i włączeniu TV mogą się pojawić ponownie ...
3. Brak polskich znaków - jeżeli kanały wyszukiwane i dodawane są w trybie "Pozostali dostawcy", to w EPG zamiast polskich znaków są jakieś krzaki.
Czy jest jakaś szansa na naprawę tych bugów?
Pozdrawiam,
R.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
13-03-2022 01:00 PM
Dziękuję!
Na UE40F6600 i CI+ zadziałało bez zarzutu.
Był spokój z dogrywaniem z ChanSort
dopóki upc nie dodało TVP na kanale 320
i samowolnie zmieniało z 3 na 320.
To ID= 0000 pomogło
Zmiana na Czechy czy tez podmiana w CloneInfo
nic nie zmieniała. Albo obce ogonki albo brak podglądu.
Po zastosowaniu opisanej procedury mam:
- własną kolejność kanałów /ustalaną w ChanSort (2021-10-24)/
- polskie znaki w EPG
- podgląd z audio i video w EPG
22-05-2022 02:09 PM
Witam, mam ustawione kraj Czechy EPG jest polski bez krzaczków kanały mogę posortować programem lecz nie mam podglądu TV Q80A. Może jakąś instrukcję pomocową można prosić?
Pozdrawiam
22-05-2022 02:22 PM
@Monat Czy wszystko masz zrobione jak tu opisałem?
22-05-2022 02:32 PM
Czy chodzi o ręczne skanowanie transponderów? To nie jeśli w tym tkwi rozwiązanie podglądu.
W moim TV mogę wyłączyć napisy w ustawieniach jak i na dolnej belce i nigdy same się nie włączają. To tak od siebie
22-05-2022 02:42 PM
Możesz ręcznie przeskanować transpondery ale nie jest to koniecznie wymagane do PIP w Guide.
22-05-2022 02:49 PM
Może nie koniecznie potrzebny jest podgląd PiP w Guide ale by się przydał, chodzi o UPC bo w satelicie jest. Zatem czy trzeba skanować ręcznie transportery czy jest jeszcze inna opcja?
22-05-2022 02:55 PM
To co napisałem w tym poradniku działa na wszystkich markach nie tylko Samsung czy rocznikach.
22-05-2022 04:04 PM
Wielkie dzięki, zrobione wpisane ID zero(0) częstotliwość, QAM, strojenie choć nawet nie znalazło żadnego kanału to przywróciłem z USB no i jest EPG z podglądem.
Brawo dla Ciebie
19-10-2022 09:23 PM
Posiadam Samsung ue43bu8002kxxh i nieszczesny modul ci upc 4k. po standardowym zainstalowaniu karty ci w gniezdzie przez technika upc, nie mam w tv funkcji eksportu listy kanalow, wlaczaja sie napisy, oraz brak mozliwosci samodzielnej zmainy czasu - funkcja zegar jest wyszarzala, natomiast eksport listy kanalow wogole tej funkcji nie ma. Czy Twoja porada zadziala rowniez w moim przypadku?
dziekuje z gory za odpowiedz.
19-10-2022 10:07 PM
Witam. Czy funkcja kanałów jest czy tylko nie podświetlona. Aby mieć funkcję exportu kanałów trzeba przy programowaniu ustawić kraj Czechy a w ustawieniach skanowania pełny