Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problemy z modułem UPC CI+ na Q9FNA

(Temat utworzony: 06-04-2020 12:51 AM)
12532 Wyświetlenia
Rob3D
Student
Opcje

Witam,

Od ponad roku użytkowałem TV z serii Q9FNA wraz z anetną satelitarną. Jednak ostatnio będąc zawiedzionym tragiczną jakością obsługi klienta w Canal+ postanowiłem powrócić do kablówki - ale zmiast używać ich dekodera postanowiłem skorzystać z gniazda CI+ w TV. 

I wygląda na to, że to był największy błąd, ponieważ jest to kolejna sytuacja, która pokazuje jak koszmarnie niedopracowane jest oprogramowanie Samsunga nawet w przypadku urządzeń, które kosztowały grubych kilkanaście tyś zł .... 

Abstrahując od tego, że zawsze gdy Samsung wypuszcza nowy FW, to najpierw szperam na zagranicznych forach w poszukiwaniu informacji co tym razm popsuto (w końcu nie ma oficjalnych release notes'ów) ...  

Tym razem jest kilka zasadnicznych problemów z modułem UPC:

1. Lista kanałów: 

- Gdy wyszukuję kanały wybierając UPC jako dostawcę, to nie da się ustawić własnej listy. Jest tak jak wymyśliło sobie UPC i koniec (czyli tak jak w dekoderze)

- Jedyna opcja by mieć własną listę, to skorzystać z listy ulubionych. I tutaj pojawiają się kolejne "kwiatki":

* dodawanie kilku kanałów na raz do ulubionych skutkuje tym, że po wyjściu z trybu edycji ulubionych są one ustawione w dowolnej kolejności 

* zmiana kolejności pojedynczego kanału na liście ok 100-120 kanałów skutkuje tym, że pojwia się on w dowolnym miejscu

* przesunięcie grupy kanałów potrafi totalnie zniszczyć całą listę kanałów

Wszystko to się dzieje po wyjściu z trybu edycji ulubionych. 

Na dobrą sprawę jedynym rozwiązaniem jest ręczne dodanie kanałów pojedynczo i niewykonywanie jakichkolwiek przesunięć czy modyfikacji (co jest jakimś kiepskim żartem ...) 

2. Napisy - z jakiegoś powodu nie da się permanentnie wyłączyć wyświetlania napisów. Nigdy nie wiadomo gdy wchodząc na jakiś kanał nie wyświetlą się napisy w standardzie TXT lub DVB. Oczywiście po wyłączeniu i włączeniu TV mogą się pojawić ponownie ... 

3. Brak polskich znaków - jeżeli kanały wyszukiwane i dodawane są w trybie "Pozostali dostawcy", to w EPG zamiast polskich znaków są jakieś krzaki. 

Czy jest jakaś szansa na naprawę tych bugów? 

Pozdrawiam,

R. 

0 Like
Przejdź do rozwiązania
115 Odpowiedzi
Robert_Kosar
Student
Opcje
Funkcji eksportu nie ma w ogóle, funkcja zegar nie jest podświetlona. O ile zegar i czas jest dla mnie nie istotny, o tyle chcialbym poukładać sobie kanały , łącznie z nowymi numerkami.
0 Like
mieczro
Explorer
Opcje

Skoro funkcja zegara nie jest podświetlona to znaczy, że zegar można ustawić ręcznie bo jest dane w automacie dlatego nie podświetlona. Zegar nie jest zależny od karty CI. Nie wspomniałem o napisach chyba nie ma takiej możliwości żeby ich nie wyłączyć tak samo myślałem w swoim TV. Kraj Czechy ustawia się przy konfiguracji pierwszej (pierwotnej) proszę zresetować TV odnowa, ustawienia fabryczne. Wtedy kraj Czechy język polski skanowanie pełne, może funkcja export się pojawi. Pozdrawiam 

0 Like
Robert_Kosar
Student
Opcje
Na weekend będę w domu będę działał.
0 Like
mieczro
Explorer
Opcje

OK, dodam tylko że można też skanować kanały TV bez włożonej karty CI a po znalezieniu  kanałów  włożyć kartę a kanały się odkodują bo jest kluczem.

Robert_Kosar
Student
Opcje
Ok, ale jakiego wówczas podaję operatora i parametry przy wyszukiwaniu?
0 Like
mieczro
Explorer
Opcje

Jest to skopiowane z tego forum na którejś podstronie od gościa vdsl2. Ja tak zrobiłem. Tylko jak wcześniej wspomniałem kraj na Czechy język polski. W tym jego poradzie są dwa strojenia pierwsze do eksportu i drugie to niedokończone EPG (Guide) podglądu """ 1 Albo miałem polskie litery i PIP w Guide, ale po wczytaniu posortowanej listy kanałów, przełączenie kanału powodowało przywrócenie kolejności UPC (tak jak na dekoderze) a stacje radiowe były ukryte.

2. Albo kanały były posortowane, ale bez polskich liter i podglądu PIP

Aby uzyskać, to co chciałam.

1. Wyszukałem kanały (automatyczne strojenie) wybierając opcję operator: pozostałe, i wpisując ustawienia sieci z instrukcji instalacji modułu UPC CI+.

https://www.upc.pl/pdf/instrukcje/telewizja/upc_mediamodul_ci_plus_instrukcja_uzytkownika.pdf

W moim przypadku dla mazowieckiego.

Częstotliwość: 554000 kHz

Modulacja: 256QM

Szybkość transmisji symboli: 6900 kS/s

2. Wyeksportowałem listę kanałów na USB

3. Posortowałem zewnętrzną aplikacją ChanSort

4. Włączyłem automatyczne strojenie i wybrałem Operator: UPC, wpisując parametry:

ID Sieci:0 (ważne, aby nie wpisać ID:43152, tak jak w instrukcji instalacji modułu UPC CI+, bo wtedy kolejność, kanałów będzie taka jak na dekoderze Media Box UPC, stacje radiowe ukryte)

Częstotliwość: 554000 kHz

Modulacja: 256QM

Szybkość transmisji symboli: 6900 kS/s

Zapuściłem wyszukiwanie (nie trzeba wyszukiwać do końca, można po uruchomieniu od razu przerwać, bo i tak zaimportujemy listę w następnym kroku)

5. Zaimportowałem posortowaną listę kanałów z USB

6. No i jest, to co chciałem.

Kanały posortowane. Guide działa z PIP i polskimi literami.

Mamy dostępne kanały radiowe.""""

0 Like
mieczro
Explorer
Opcje

Witam ponownie, co do artykułu skopiowanego to przy programowaniu nie ma potrzeby wpisywać dane (robiłem tak kilka razy) dopiero od czwartego punktu gdy  chce się  mieć podgląd w Guide  (EPG) ID "0" oraz pozostałe dane oczywiście dla swego regionu. Ja to rbiłem przy włożonej karcie CI dopiero później gdzieś wyczytałem, że należy ją wyjąć ale jakoś mi to nie przeszkadzało. Transfer listy programów jest w: ustawienia- nadawanie- ustawienia eksperckie.  Tak jest u mnie.

Miłego dnia.

0 Like
Robert_Kosar
Student
Opcje
Bardzo dziękuję za okazaną pomoc i zaangażowanie. Pozdrawiam serdecznie.
0 Like
Members_9Lpw8RC
First Poster
Opcje

Aktualizacja oprogramowania na telewizorze UE50RU7472UXXH nr 1401 spowodowała że nie wszystkie funkcje są dostępne np. segregowanie kolejności programów (korzystam z modułu CI od UPC); ręczne strojenie; ustawienie zegara; możliwość wgrania przez USB zapisanej listy programów itp.

Próbowałem znaleźć poprzednią wersję oprogramowania ale nie znalazłem. Czy jest na to jakaś rada?

Liczę na jakąś pomoc. Edmund

0 Like