02-04-2021 12:05 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam, mam problem z konfiguracją pilota uniwersalnego w telewizorze Samsung UE55TU7102K i dekoderze multimedia ADB-3830CD. Po zakupie telewizora przez miesiąc wszystko działało bez problemu. Jednego dnia pilot uniwersalny przestał działać. Próba ponownej konfiguracji kończy się niepowodzeniem, telewizor bez problemu konfiguruje pilota uniwersalnego z konsola PS4 jednak z dekoderem się nie da. Nic nie dała próba pilota z innego telewizora, wymiana bateria, zamiana kabli HDMI. Dekoder reaguje tylko i wyłącznie na fabryczny pilot od Multimedii. Pomoc techniczna multimedii uważa, że z ich strony wszystko jest ok, wina telewizora. Aktualne oprogramowanie na TV i na dekoderze. Czy można coś jeszcze zrobić z TV czy starać się uzyskać od multimedii nowy dekoder ?
Pozdrawiam
28-04-2024 08:13 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@KotKicek Już pisałem że to nie problem po stronie pilota. Jaki masz dokładny model dekodera UPC Horizon?
28-04-2024 08:44 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@vdsl2 to nie dotyczy tylko UPC horizon (PACE model: DMC7002KLG) ale też soundbar JBL 2.1 więc raczej wina po stronie tv
28-04-2024 08:56 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mało jest mozliwe że ten dekoder Ci wcześniej działał bo nie posiada opcji HDMI-CEC. Wymiana płyty główniej też nie ma sensu.
28-04-2024 10:18 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
możesz kupić na allegro pilot taki sam i spróbować czy da się skonfigurować, to nic nie kosztuje, można odesłać, jeśli to nie to, nie robiłbym z tego zagadnienia. Jak masz allegro smart oczywiście, może ktoś ma. U mnie działał telewizor a reszta nie reagowała. Musiałem używać dwóch pilotów. Po sparowaniu, trzeba było ponownie dodać dekoder itd. To tyle, więcej nie wiem, to tylko mój przypadek i taka jest moja wiedza. Kończę, pozdrawiam.
29-04-2024 07:16 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Działał normalnie, jest zresztą do wyboru w konfiguracji ręcznej pilota
29-04-2024 12:09 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cześć @KotKicek,
Po swojej stronie możesz sprawdzić, czy nie pomoże na przykład wymiana okablowania, czasami zdarza się, że kable nie przesyłają poprawnie sygnałów związanych z funkcją pilota uniwersalnego, natomiast jak już tutaj inni wspomnieli wcześniej, dekoder jest znany i ma problemy z połączeniem, więc jeżeli to nie pomoże, konieczny byłby kontakt z operatorem i ewentualna wymiana dekodera na bardziej kompatybilny 😔.
Jeżeli chodzi o soundbar, możesz spróbować poprosić o połączenie zdalne z TV, jeżeli z samym sprzętem coś jest nie tak, wsparcie powinno móc to potwierdzić, a może nawet uda się to zdalnie rozwiązać, jeżeli problem leży po stronie TV:
Ustawienia -> Pomoc Techniczna -> Prośba o Pomoc Techniczną
29-04-2024 04:09 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@KotKicek A masz w tym dekoderze HDMI CEC jak na zdjęciu?
29-04-2024 05:18 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie wiem jak to sprawdzić. Pilot działał na tych urządzeniach 3 lata a nagle nie działa... Ani na soundbarze ani na dekoderze, to raczej nie wina urządzeń tylko tv....
29-04-2024 05:19 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No raczej z tv jest problem a nie z urządzeniami zewnętrznymi.... Pilot działa parę lat nagle przestał...
29-04-2024 05:40 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@NikodemK, @vdsl2, Czy to nie było czasem tak, że sterowanie niektórymi urządzeniami odbywało się przez podczerwień ? Przynajmniej tak można wywnioskować z zapisów w instrukcji obsługi
Kiedyś pisałem na forum, że dekodera Horizon od UPC ani razu nie udało mi się skonfigurować pod działanie pilota uniwersalnego, a miałem już kilka TV od Samsung. W żadnym nie zadziałało z tym dekoderem.