Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z ARC

(Temat utworzony: 04-07-2021 07:59 PM)
7160 Wyświetlenia
jaromlody
Journeyman
Opcje

Witam

Mam problem z ARC który pojawił mi się kilka dni temu. Przez półtora roku wszystko chodziło ok. 

Mój sprzęt to:

TV: QE55Q70RATTXXH

Saundbar: JBL BAR 5.1

Dekoder NC+: 4k UltraBox+

Sposób podłączenia: Dekoder podłączony jest z JBL kablem optycznym, a z TV HDMI. JBL podłączony jest z TV kablem HDMI przez port HDMI ARC zarówno w TV jak i JBL. 

Teraz najważniejsze problem:

Na TV pojawił mi się komunikat:

Odbiornik (HDMI)

Twoje urządzenie audio jest podłączone do portu, który nie obsługuje ARC. Podłącz urządzenie do portu HDMI4 (ARC)

Problem pojawił się z dnia na dzień. Wcześniej wszystko działało bez zarzutu.  Zmieniłem kabel HDMI łączący TV z JBL. Problem ten sam. Przywróciłem ustawienia fabryczne w TV,  Dekoderze i JBL bez rezultatu. 

Miał ktoś podobny problem??? 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Michal810  Masz najnowszy firmware wersja 1904? Te filmy i programy to z jakiego źródła?

0 Like
Michal810
Apprentice
Opcje

Tak, najnowszy. Może to właśnie po aktualizacji? Filmy Netflix, Amazon prime, usb oraz dvbt. Dodam że po optycznym dźwięk jest przesyłany dobrze. Wygląda mi to na albo coś z hdmi arc w tv albo coś z softwar e-m. Tv przywracałem do ustawień fabrycznych i też nic. 

0 Like
Michal810
Apprentice
Opcje

A wiadomo może kiedy wyszła  aktualizacja tego tv? Bo problem występuje od nie dawna. 

0 Like
Michal810
Apprentice
Opcje

Tu ludzie piszą o takim problemie jak u mnie :

https://eu.community.samsung.com/t5/tv/arc-problem/td-p/4781198

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Michal810  Z DVB-T nie wszystkie stacje nadają DD/DD+ jeśli chodzi o Netflix nie powinno być problemu.

Wersja FW pojawiła się 11.02.2022r.

Michal810
Apprentice
Opcje

, bardzo możliwe że tutaj leży problem czy jest możliwość cofnięcia oprogramowania? Warto by było sprawdzić czy na poprzednim oprogramowaniu wszystko działa poprawnie. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Michal810  Nie ma możliwości cofnięcia aktualizacji. Taki problem nie występuje u kolegi @kamil40013 ma TV z 2021r i tę samą wersje FW.

0 Like
Michal810
Apprentice
Opcje

Jednak sporo osób ma ten sam problem co ja Szkoda że nie można cofnąć oprogramowania. Jakaś rada to mogę jeszcze sprawdzić

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Michal810  Jaki masz amplituner/sondbar marka model?

0 Like
Michal810
Apprentice
Opcje

Lg, modelu dokładnie nie pamiętam. Napiszę po pracy jak wrócę do domu. Na tym lg pisze ze "na tym urządzeniu można odtwarzać dźwięk przez hdmi ARC" a na tv samsung nie. Wcześniej wszystko działało... 

0 Like