Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Problem z ARC

(Topic created on: 04-07-2021 07:59 PM)
6975 Views
jaromlody
Journeyman
Options

Witam

Mam problem z ARC który pojawił mi się kilka dni temu. Przez półtora roku wszystko chodziło ok. 

Mój sprzęt to:

TV: QE55Q70RATTXXH

Saundbar: JBL BAR 5.1

Dekoder NC+: 4k UltraBox+

Sposób podłączenia: Dekoder podłączony jest z JBL kablem optycznym, a z TV HDMI. JBL podłączony jest z TV kablem HDMI przez port HDMI ARC zarówno w TV jak i JBL. 

Teraz najważniejsze problem:

Na TV pojawił mi się komunikat:

Odbiornik (HDMI)

Twoje urządzenie audio jest podłączone do portu, który nie obsługuje ARC. Podłącz urządzenie do portu HDMI4 (ARC)

Problem pojawił się z dnia na dzień. Wcześniej wszystko działało bez zarzutu.  Zmieniłem kabel HDMI łączący TV z JBL. Problem ten sam. Przywróciłem ustawienia fabryczne w TV,  Dekoderze i JBL bez rezultatu. 

Miał ktoś podobny problem??? 

0 Likes
41 REPLIES 41
jaromlody
Journeyman
Options

Sprawdziłem na TV i pokazuje mi 1374. Próbowałem zaktualizować ale pokazuje, że jest aktualna. Spróbuję pobrać na dysk i zainstalować przez USB

Co do testu HDMI to zrobiłem na wszystkie jakie są wpięte i na wszystkich pokazuje się komunikat "Wystąpił problem z przewodem HDMI" 

0 Likes
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Options

@jaromlody  Pozostaje wymienić kabel HDMI.

jaromlody
Journeyman
Options

Niestety wymiana kabla nic nie dała. Problem pozostał. 

0 Likes
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Options

Masz poniżej instrukcje jak przywróci TV do ustawień fabrycznych i zapoznaj się z Ważne.

Reset flash:

Włącz TV
Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na TV
Następnie naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na pilocie
Odczekaj 30 sek. - 1 min. Logo startowe TV pokaże się na chwile i zniknie
Odczekaj następnie 30 sek. - 1 min. TV uruchomi się automatycznie pokazując stronę startową
Ważne. Sposób ten zalecany jest dla TV podłączonych do Internetu, gdyż po resecie część ustawień przywracana jest poprzez sieć. Może on przywrócić ustawienia fabryczne całego telewizora, więc ważne jest spisanie dotychczasowych ustawień. Jeśli TV nie ma połączenia z siecią- nie wolno go wykonywać.

Ważne: Podczas wykonywania resetu, nie odłączaj kabla zasilającego. Gdy TV nie odpowiada przez 3 min, należy włączyć TV za pomocą pilota I spróbować wykonać reset ponownie.

jaromlody
Journeyman
Options

Reset nic nie dał. Zrobiłem także ponownie reset  saundbara i także nic. Zacząłem grzebać przy kablach bo dziwiło mnie to, że TV widzi wpięte urządzenie w HDMI ARC ale ciągle widzi je wyłączone nie ważne jakim kablem jest wpięty czy starym czy nowym. W pewnym momencie saundbar ożył i dźwięk popłynął przez HDMI ARC. Nie wiem co było przyczyną usterki TV teraz widzi wpięte urządzenie i pokazuje także czy jest włączone czy wyłączone. Zastanawiam się czy przypadkiem nie knoci się gniazdo HDMI ARC tylko które czy w TV czy saundbarze. 

Na tą chwilę problem rozwiązany zobaczymy czy się nie będzie powtarzał. Oby nie.  Dziękuję za wszystkie sugestie i porady.

Pozdrawiam.

0 Likes
MichałM
Expert
Options

@jaromlody 

Cześć, 

Sprawdź, czy dekoder nie powoduje tego komunikatu, zdarzały się przypadki, że winny był dekoder podłączony po HDMI.

crodlay
First Poster
Options

Miałem ten sam problem po zmianie telewizora, tyle że z kinem domowym Samsung

Okazało się, że był włączony tryb eARC i rozszerzenie sygnału wejściowego

0 Likes
Kkaptur
First Poster
Options
Mam ten sam problem
Gdzie sprawdzić czy tryb earc jest włączony
0 Likes