Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z ARC

(Temat utworzony: 04-07-2021 07:59 PM)
6994 Wyświetlenia
jaromlody
Journeyman
Opcje

Witam

Mam problem z ARC który pojawił mi się kilka dni temu. Przez półtora roku wszystko chodziło ok. 

Mój sprzęt to:

TV: QE55Q70RATTXXH

Saundbar: JBL BAR 5.1

Dekoder NC+: 4k UltraBox+

Sposób podłączenia: Dekoder podłączony jest z JBL kablem optycznym, a z TV HDMI. JBL podłączony jest z TV kablem HDMI przez port HDMI ARC zarówno w TV jak i JBL. 

Teraz najważniejsze problem:

Na TV pojawił mi się komunikat:

Odbiornik (HDMI)

Twoje urządzenie audio jest podłączone do portu, który nie obsługuje ARC. Podłącz urządzenie do portu HDMI4 (ARC)

Problem pojawił się z dnia na dzień. Wcześniej wszystko działało bez zarzutu.  Zmieniłem kabel HDMI łączący TV z JBL. Problem ten sam. Przywróciłem ustawienia fabryczne w TV,  Dekoderze i JBL bez rezultatu. 

Miał ktoś podobny problem??? 

0 Like
41 Odpowiedzi
matrix325
First Poster
Opcje

Witaj czy możesz uchylić rąbka tajemnicy i napisać jak to zrobiłeś?

0 Like
Kiboll
First Poster
Opcje

Wczoraj natrafilem na problem z ARC w Samsungu qe55s95b.

Do tej pory wszystko działało, miałem podpięty dekoder nc+, ps5 i soundbar jbl. 

Z różnych powodów kabel hdmi do PS5 uległ fizycznemu uszkodzeniu i musiałem kupić nowy. Wybrałem kabel 8k dedykowany do PS5 i od tej pory zaczęła się jazda.

Telewizor zgłupiał i zaczął walic bledem ARC, kombinowałem, resetowałem ustawienia do fabrycznych i nic. 

Po godzinie rozkmninilem ze jeżeli soundbar podłącze do telewizorem tym nowym kablem hdmi 8k dedykowanymn do kosnoli to wszystko śmiga. Tak więc konsola i dekoder są na starym kablu a soundbar na nowym.

W moim przypadku problem był spowodowany różnymi modelami kabli HDMI.

0 Like