04-07-2021 07:59 PM
Witam
Mam problem z ARC który pojawił mi się kilka dni temu. Przez półtora roku wszystko chodziło ok.
Mój sprzęt to:
TV: QE55Q70RATTXXH
Saundbar: JBL BAR 5.1
Dekoder NC+: 4k UltraBox+
Sposób podłączenia: Dekoder podłączony jest z JBL kablem optycznym, a z TV HDMI. JBL podłączony jest z TV kablem HDMI przez port HDMI ARC zarówno w TV jak i JBL.
Teraz najważniejsze problem:
Na TV pojawił mi się komunikat:
Odbiornik (HDMI)
Twoje urządzenie audio jest podłączone do portu, który nie obsługuje ARC. Podłącz urządzenie do portu HDMI4 (ARC)
Problem pojawił się z dnia na dzień. Wcześniej wszystko działało bez zarzutu. Zmieniłem kabel HDMI łączący TV z JBL. Problem ten sam. Przywróciłem ustawienia fabryczne w TV, Dekoderze i JBL bez rezultatu.
Miał ktoś podobny problem???
15-10-2023 09:05 AM
Witaj czy możesz uchylić rąbka tajemnicy i napisać jak to zrobiłeś?
11-07-2024 07:59 AM
Wczoraj natrafilem na problem z ARC w Samsungu qe55s95b.
Do tej pory wszystko działało, miałem podpięty dekoder nc+, ps5 i soundbar jbl.
Z różnych powodów kabel hdmi do PS5 uległ fizycznemu uszkodzeniu i musiałem kupić nowy. Wybrałem kabel 8k dedykowany do PS5 i od tej pory zaczęła się jazda.
Telewizor zgłupiał i zaczął walic bledem ARC, kombinowałem, resetowałem ustawienia do fabrycznych i nic.
Po godzinie rozkmninilem ze jeżeli soundbar podłącze do telewizorem tym nowym kablem hdmi 8k dedykowanymn do kosnoli to wszystko śmiga. Tak więc konsola i dekoder są na starym kablu a soundbar na nowym.
W moim przypadku problem był spowodowany różnymi modelami kabli HDMI.