Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Telewizor Samsunga QE48S90DAE oraz oświetlenie Phillips Hue

(Temat utworzony: 11-07-2024 07:33 PM)
405 Wyświetlenia
remuzi82
Explorer
Opcje

Witam. 

Zdecydowałem się dziś na zakup nowego telewizora SAMSUNG QE48S90DAE OLED 4K. I mam pytanie czy ktoś posiadający telewizor Samsunga korzysta z oświetlenia Phillips Hue? Ja mając do tej pory telewizor Philipsa byłem mega zadowolony z tego oświetlenia. Po prostu do niego przywykłem i nie wyobrażam sobie oglądania filmów czy sportu bez tego dodatku. Wiadomo że Phillips nie robi taśmy ledowej pod 48 cali więc komunikowałem się z Philipsem i powiedzieli że muszę kupić taśmę na 55 cali. Gdzieś widziałem opinię że ktoś taką listwę używa na 49 calach i jest ok. Stąd moje pytanie czy jest tu taka osoba korzystająca z tego oświetlenia na telewizorze Samsunga? I jak wasze wrażenia? Wiem że jest aplikacja Phillips Hue w sklepie do pobrania i dzięki temu wystarczy tylko z mostekiem połączyć i będzie oki. Proszę o jakieś opinie w tym temacie pozdrawiam 😃.

0 Like
4 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@remuzi82, Posiadam 55S90C i korzystam z aplikacji Philips Hue od momentu jej polskiej premiery. Wykorzystuję do tego dwie żarówki Hue, które są połączone z mostkiem, gdyż przestrzeń za telewizorem nie pozwala u mnie na zastosowanie paska LED. Aplikacja pozwala na sparowanie prawie każdego rodzaju oświetlenia Hue z telewizorem. Konfiguracja jest bardzo prosta. Jeśli Twoje oświetlenie jest już sparowane z mostkiem, to wystarczy tylko utworzyć wirtualną scenę, w której zaznaczamy jak umieszczone są nasze światła. Aplikacja sama prowadzi nas przez ten proces. W przypadku paska konfiguracja powinna być identyczna.

Screenshot_20240711_211101_Hue.jpgScreenshot_20240711_211108_Hue.jpg

Po utworzeniu sceny można od razu włączyć synchronizację. Poniżej zamieszczam zdjęcia z samej aplikacji, które przedstawiają dostępne funkcje i opcje.

20240711_210729.jpg20240711_210746.jpg20240711_210753.jpg20240711_210758.jpg

Do działania samej aplikacji nie można się przyczepić. Raz skonfigurowana działa poprawnie, nie wiesza się i nie trzeba nic restartować. Jedyny jej minus to to, że jest płatna. Na ten moment chyba nie ma lepszego rozwiązania ambilight w telewizorach Samsung. Philips ma jeszcze w ofercie HDMI Sync Box, ale on działa tylko z urządzeniami HDMI, a nie działa ze wbudowanymi w TV aplikacjami.

remuzi82
Explorer
Opcje
Dziękuję za odpowiedź to że płatna to nie żaden problem jeśli robi to co powinna i działa jak należy. Wielkie dzięki 👍
remuzi82
Explorer
Opcje
U mnie to tak wygląda z telewizorem Philips i powiem szczerze przywykłem do oświetlenia za TV. Dlatego jak kupiłem telewizor Samsunga to zamówiłem taśmę ledową za telewizor. Więc nie mam się co martwić że coś może nie działać. Więc jeszcze raz dzięki za odpowiedź i pozdrawiam 😁20240711_213347_1000015210_1720726430.jpg
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Efekt jest bardzo zbliżony do Ambilight od Philipsa.