Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Problem z ARC

(Topic created on: 04-07-2021 07:59 PM)
7023 Views
jaromlody
Journeyman
Options

Witam

Mam problem z ARC który pojawił mi się kilka dni temu. Przez półtora roku wszystko chodziło ok. 

Mój sprzęt to:

TV: QE55Q70RATTXXH

Saundbar: JBL BAR 5.1

Dekoder NC+: 4k UltraBox+

Sposób podłączenia: Dekoder podłączony jest z JBL kablem optycznym, a z TV HDMI. JBL podłączony jest z TV kablem HDMI przez port HDMI ARC zarówno w TV jak i JBL. 

Teraz najważniejsze problem:

Na TV pojawił mi się komunikat:

Odbiornik (HDMI)

Twoje urządzenie audio jest podłączone do portu, który nie obsługuje ARC. Podłącz urządzenie do portu HDMI4 (ARC)

Problem pojawił się z dnia na dzień. Wcześniej wszystko działało bez zarzutu.  Zmieniłem kabel HDMI łączący TV z JBL. Problem ten sam. Przywróciłem ustawienia fabryczne w TV,  Dekoderze i JBL bez rezultatu. 

Miał ktoś podobny problem??? 

0 Likes
41 REPLIES 41
Michal810
Apprentice
Options

LG BH7540 T

0 Likes
Michal810
Apprentice
Options

A więc tak...

Zrobiłem test poprzez podłączenie PC do hdmi 1 w TV, hdmi2 (earc) podlaczone do hdmi out (arc) kina domowego lg BH 7540T. W takiej konfiguracji działa opcja wyjścia dźwięku pass-trough a co za tym idzie jest dźwięk 5.1. Niestety gdy przełączam na netflix lub dysk zewnętrzny opcja pass-through jest niedostępna i działa albo PCM albo Auto na obu jest tylko dźwięk 2.0 Do nie dawna na Auto był również dźwięk przestrzenny. 

IMG_20220405_200702.jpg

IMG_20220405_191636.jpg

IMG_20220405_191512.jpg

IMG_20220405_191836.jpg

IMG_20220405_191015.jpg

0 Likes
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Options
@Michal810 Samsung czy inna firma nie gwarantuje w 100% prawidłowego działania z inna marka.
https://eu.community.samsung.com/t5/sprzęt-audio-i-wideo/brak-dolby-atmos-na-q80r-na-netflix/td-p/51...
0 Likes
Michal810
Apprentice
Options

Może i nie gwarantuje ale jeszcze nie dawno wszystko działało prawidłowo. Gdzie mogę zgłosić mój problem. Może aktualizacja tv naprawi problem

0 Likes
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Options

Masz tutaj wsparcie techniczne Samsung E-mail

Też zgłoś do LG.

0 Likes
Sebastian76
First Poster
Options
Dziękuję za informację, wreszcie działa. Myślałem, że mnie już szlag trafi, męczyłem się z tym kilka miesięcy. Dziękuję
0 Likes
Paweł Dziwura
Student
Options

Cześć, mam nieco inny problem.
Tv: Samsung UE70AU8072
Kino domowe: Pioneer VSX-527 (niestety już dość stary sprzęt)

Podłączone przez złącze eARC w TV i ARC w kinie. Przy ustawieniu dźwięku na "Auto" wszystko działa poprawnie ale tylko jeśli dźwięk nie jest wielokanałowy - telewizja działa okej, spotify również, jednak w momencie odtworzenia czegoś z dźwiękiem 5.1 np. z Netfilxa lub YouTube (materiały YT w 2.0 działają), głośniki zaczynają brzęczeć/trzeszczeć (nie wiem jak to nazwać) i tyle. Przy ustawieniu dźwięku na PCM w TV wszystko działa no ale jest tylko PCM, opcja pass-through niedostępna. 

Spotkał się ktoś z tego typu problemem?

0 Likes
MagdaB
Expert
Options

Cześć @Pawe1 :smiling-face: Obawiam się, że jest to kwestia kina domowego, a nie TV. Zalecam kontakt z jego producentem. Tv ma za zadanie jedynie podać dźwięk na zewnętrzny głośnik i z Twojego opisu wynika, że tak jest. 

Paweł Dziwura
Student
Options

Bardzo możliwe że to kwestia kina, tak jak mówię to dość stary sprzęt.
A czy jest prawdopodobne, że to kwestia kabla? 🤔

Dodam, że przy połączeniu kablem optycznym wszystko wydaje się działać

0 Likes
MagdaB
Expert
Options

Pewnie, że tak, warto to sprawdzić. 

0 Likes