Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Białe plamy na czarnym tle. QLED QE65Q77

(Temat utworzony: 04-12-2020 03:08 PM)
40529 Wyświetlenia
buhay
Journeyman
Opcje

Dzień dobry,

Dwa miesiące temu zostałem posiadaczem Samsunga QLED QE65Q77TAT. Ostatnio zauważyłem białe plamy widoczne w ciemnych scenach. Domniemam, że jest to oświetlenie, ale czy tak to powinno wyglądać?IMG_20201203_000400.jpg

Nie bardzo mi odpowiada taki stan rzeczy, czy gwarancja obowiązuje w takim wypadku? Pozdrawiam

0 Like
kuvvix
Apprentice
Opcje
Witam. Na moim telewizorze Samsung pojawiły się ostatnio białe plamy, z góry serdecznie dziękuję za pomoc Pozdrawiam.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@kuvvix Witam. Czy te białe plamy pojawiają się na czarnym tle?
0 Like
kuvvix
Apprentice
Opcje
Tak
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Kiedyś już to opisywałem.

Jest to Clouding
Wada została przez wielu producentów telewizorów LCD uznana nie tyle za mankament, co za cechę tego typu urządzeń.  Nasila się ona wprost proporcjonalnie do wielkości naszej matrycy. Powstaje ona w wyniku intensywnego podświetlania obrazu, co z jednej strony pozwala telewizorowi na emitowanie żywych kolorów i zwiększenie wyrazistości obrazu, z drugiej zaś stwarza ryzyko wystąpienia niepożądanych zjawisk. To kilka rozwiązań domowego sposobu. I złagodzenia tego efektu.

Jeżeli telewizor jest nowy lub też niedawno wymieniałeś w nim matrycę, ustaw jej jasność na najwyższy możliwy poziom. Dopilnuj, żeby urządzenie działało przez przynajmniej 14 dni po minimum kilka godzin dziennie właśnie na takich ustawieniach. Po upływie tego czasu przywróć jasność do zwykłego poziomu. Matryca po takim wygrzaniu powinna dostosować nieco bardziej tryb swojej pracy do konstrukcji telewizora, co jednocześnie znacząco zmniejszy występowanie cloudingu.

Jeśli po przeprowadzeniu powyższej procedury problem nadal występuje w uciążliwym natężeniu, rozwiązaniem może być dalsze zmniejszenie jasności matrycy. Znajdź takie ustawienia, które będą najbardziej komfortowe osobno dla oglądania telewizora w dzień, przy pełnym oświetleniu, jak i w ciemnym pokoju.

Pomocne może okazać się również przełączenie odbiornika w tryb kinowy. Poskutkuje to ociepleniem i stonowaniem wyświetlanych barw i nieco bardziej równomiernym rozprowadzeniem podświetlenia matrycy.

Uruchom funkcję dynamicznego sterowania diodami LED – o ile tylko Twój odbiornik takową posiada.
Artur1971
Voyager
Opcje
Najprościej sprzedaj kup Oleda obraz bajka np.Philips 65oled806 z Ambilight polecam.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
To nie tylko w telewizorach Samsunga są takie zjawiska. Widziałem już ten efekt u innych producentów. OLED obraz super, ale jego wada znowu jest wypalanie się. Wiadomo ze nikt tak nie robi, ale wystarczyłoby oglądać przez dobę ten sam kanał informacyjny i niestety zostaję już wypalenie na stałe.
0 Like
Artur1971
Voyager
Opcje
Nowe Oledy Philipsy mają 7 zabezpieczeń przed wypaleniem . Oczywiście obraz statyczny przez 24 h może zaszkodzić ale kto tak robi ? Do normalnego użytkowania nie ma w tej chwili lepszej technologi jeżeli chodzi o jakość obrazu. Sam posiadam dwa oledy jeden ponad 2.5 roku oglądam wszystko czasem dzieci grają na Xbox zero problemów. Do tego w przypadku Philips Ambilight I Hue bajka .
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Jeśli używamy telewizor z głową to wiadomo ze tak. A z mojego punktu widzenia najbardziej odpowiada mi obraz OLED z LG jak i Samsungowe QLEDy tez robią fajna robotę, ale wiadomo każdy ma swój gust.
0 Like
Artur1971
Voyager
Opcje
Oczywiście każda technologia ma plusy i minusy. I każda firma robi telewizory pod różne gusta.
0 Like
Peli38
First Poster
Opcje
Ja mam samsunga jak się skończyła gwarancja to wyskoczyło cos takiego i jest to już caly czas hehehe telewizor ma 5 lat20220918_172159_1000000003_1663514519.jpg20220918_172209_1000000004_1663514531.jpg20220918_172654_1000000005_1663514817.jpg
0 Like