Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z 980 pro

(Temat utworzony: 14-02-2023 02:24 PM)
980 Wyświetlenia

Też mam ten problem

fabiank112
Explorer
Opcje

Mam dysk 980 pro 1 tb  jako system i dysk patriot 512 drugi na przejściówce pcie to nvme i wszystko działa jak należy

kupiłem 2 tysk 980 pro 1 tb bo brakowało mi już miejsca więc wyciągłem ten 512 gb patriot wsadziłem 980 pro i system nie chce ruszyć w biosie wykrywa że 2 dyski 980 pro 1002 gb wiec wszystko sie zgadza co najlepsze po wyciągnięciu drugiego 980 pro i zostawieniu samego 980 z systemem wogóle system nie może ruszyc bios nie widzi dysku mimo iż jest 1 dysk w M2. Wkładam spowrotem 512 gb patriot i co system sie włącza i wszystko dizała.

Więc co robić bo kupiłem 980 pro i nie moge z niego korzystać a jak wsadze stary dysk 512 gb patriot to działa cały system. 

Nie wiem co może być grane jak by nie można było korzystać z 2 dysków 980 pro a juz z obcym dyskiem działa 

Płyta X570 UD GIGABITYTE AM4 RYZEN 5 3600 32 GB RAM 

0 Like
AdamZF
Voyager
Opcje
Cześć!

Złącze M.2, jego warianty, protokoły AHCI, NVMe... To wszystko jest dość skomplikowane i nieoczywiste.

Najprościej będzie, jeśli upewnisz się, czy Twój laptop/jego UEFI wspiera dyski korzystające z protokołu NVMe, bo takim właśnie jest Samsung 980. Jeżeli nie masz informacji na ten temat w instrukcji, to napisz do producenta, powinien Ci pomóc.

Jeżeli okaże się, że nie wspiera, to nic nie zrobisz.
_Użytkownik_
Helping Hand
Opcje
A jeśli dysk z NVMe wpiąłem do AHCI to będzie dział? Mogę sprzedać?
0 Like
AdamZF
Voyager
Opcje
AHCI jest to specyfikacja, czy bardziej sposób w jaki należy programować kontrolery SATA.

Współczesne dyski SAMSUNG posiadają jedynie kontrolery NVMe. Raczej to nie zadziała.
Jakiego masz lapka?
_Użytkownik_
Helping Hand
Opcje
Ale dysk SSD Samsung będzie działał jeśli włożyłem go do portu w którym powinien być dysk AHCI?
0 Like
AdamZF
Voyager
Opcje
SAMSUNG 980 posiada złącze z kluczem "M". Skoro podłączyłeś go prawidłowo do płyty głównej, to znaczy, że gniazdo na niej jest również "M". Złącze/wariant gniazda "M" zazwyczaj jest przeznaczony dla urządzeń NVMe, co prowadzi do konkluzji, że Twój laptop powinien wspierać ten dysk.

Ale z tego powodu, że w życiu widziałem różne rzeczy, to poleciłem Ci upewnić się, czy Twój laptop wspiera protokół NVMe.

Jeżeli nie wspiera, to ten konkretny dysk nie zadziała.

Kiedyś przez jakiś czas były produkowane dyski SSD M.2 PCIe komunikujące się z wykorzystaniem AHCI.
_Użytkownik_
Helping Hand
Opcje
Ale jeśli laptop nie wspieram NVMe, ale dysk taki wziąłem to dysk się nie zepsuł?
0 Like
AdamZF
Voyager
Opcje
Nie zepsuł się. Podaj proszę model swojego laptopa, bo teraz ta sprawa będzie za mnie męczyć.
_Użytkownik_
Helping Hand
Opcje
Proszę 20231021_205056_1000005214_1697914260.jpg
0 Like
AdamZF
Voyager
Opcje
Czyli masz gniazdo z kluczem "M", które aktualnie jest wykorzystywane dla urządzeń NVMe, więc przez to udało Ci się zainstalować 980.

Musisz kupić dysk M.2 SATA, kiedyś SAMSUNG posiadał takie w ofercie, np. 860 Evo M.2.
_Użytkownik_
Helping Hand
Opcje
Dziękuję Ci za pomoc i czas poświęcony :smiling-face:

Polecisz jakiś najtańszy dysk, aby działał z laptopem? Potrzebuje tylko tak przejściowo do pracy, bo mój główny laptop jest w naprawie
0 Like