25-02-2023 10:46 PM
Na niektórych serwisach internetowych można się spotkać z informacją o najprawdopodobniej wadliwym firmware w pamięciach SSD Samsung 980 PRO. Prowadzi to do zablokowania napędu w trybie tylko do odczytu co czyni go nieprzydatnym do użytku:
https://www.pugetsystems.com/support/guides/critical-samsung-ssd-firmware-update/
Zalecana jest w związku z tym zmiana firmware napędu SSD z wadliwej wersji 3B2QGXA7 na co najmniej wersję 5B2QGXA7 za pomocą udostępnianego przez producenta oprogramowania Samsung Magician.
Zamierzałem kupić ten napęd do konsoli Sony Playstation PS5 (w wersji z radiatorem) i trochę się obawiam tego problemu. Stąd następujące pytania z mojej strony:
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
28-02-2023 05:49 PM — edytowano 28-02-2023 06:14 PM
Cześć,
Nie da się dokładnie ustalić, które partie dysków mają najnowszą wersję bez podłączenia do płyty głównej.
@Rafał_K Jeżeli nie masz możliwości samodzielnie dokonać aktualizacji z jakiegoś powodu i okaże się, że konieczna jest zmiana oprogramowania dysku, to napisz do wsparcia Samsunga, czy jest możliwa aktualizacja przez serwis.
25-02-2023 11:19 PM — edytowano 25-02-2023 11:20 PM
26-02-2023 07:37 PM
Jaka jest zależność między datą produkcji a wersją wgranego firmware? Gdybym ją znał to mógłbym próbować sprawdzić to ze sklepem przed kupnem napędu SSD.
Niestety nie mam w domu komputera do którego mógłbym podłączyć ten napęd aby zmienić mu firmware na nowszy. Czy Samsung nie powinien wycofać wadliwych napędów ze sklepów? Nie powinienem jako klient w ogóle się martwić takimi rzeczami.
26-02-2023 08:19 PM
1. Jeżeli data produkcji jest przed wydaniem wadliwego oprogramowania lub po wydaniu kolejnej aktualizacji po nim, wtedy prawdopodobnie oprogramowanie powinno być inne niż wadliwe.
2. Być może zostało to zrobione, natomiast ja nie posiadam takich informacji. @JustynaM , @OleksiiA wiecie coś na ten temat ?
28-02-2023 05:49 PM — edytowano 28-02-2023 06:14 PM
Cześć,
Nie da się dokładnie ustalić, które partie dysków mają najnowszą wersję bez podłączenia do płyty głównej.
@Rafał_K Jeżeli nie masz możliwości samodzielnie dokonać aktualizacji z jakiegoś powodu i okaże się, że konieczna jest zmiana oprogramowania dysku, to napisz do wsparcia Samsunga, czy jest możliwa aktualizacja przez serwis.
05-03-2023 04:12 PM — edytowano 05-03-2023 04:14 PM
Zdecydowałem, że poczekam z zakupem aż pojawi się model 990 PRO w sklepach. Oprócz uniknięcia ryzyka wadliwego firmware plusami w tym przypadku są szybkość, nowsza wersja standardu NVMe oraz ponoć mniejsze zużycie energii. Jeśli nie uda się kupić 990 PRO to do PS5 mogę też użyć pamięci Lexar NM800PRO które również są dostępne z fabrycznym radiatorem.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.