Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z dyskiem Samsung 980 pro

(Temat utworzony: 11-02-2022 11:05 AM)
2975 Wyświetlenia
Dawid974
First Poster
Opcje

Problem polega na tym, że fizycznie dysk widnieje w eksploratorze jak i w BIOSie, lecz ani Samsung magician ani Samsung data migration nie widzą dysku. Dysk jest również niewidoczny podczas czystej instalacji systemu. Nawet podczas instalacji sterowników od Samsunga wyskakuje błąd "Samsung nvm express device is not connected. Samsung nvme driver not instaling or detected" (informacja na stronie mówi, że są one do starszych dysków, ale do 980 pro niestety na stronie nie ma). Dysk jest dobrze podłączony bo jak wspomniałem w biosie i w eksploratorze, po dodaniu woluminu widnieje. Płyta główna i procesor obsługują PCIe 4.0. Dysk jest podłączony pod dobry slot m2 obsługujący PCIe 4.0. W biosie ustawione AHCI.

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

0 Like
5 Odpowiedzi
1zboro1
Navigator
Opcje
A po co chcesz je widzieć w tych programach? Jeżeli chcesz migrować system ze starego ssd na nowy to użyj na przykład EaseUs Todo Backup
0 Like
MatiW
Pathfinder
Opcje

@Dawid974  Dysk 980 i 980 PRO nie mają sterownika NVMe od Samsunga. Trzeba pobierac uniwersalny sterownik NVMe od Microsoft.  W Windows 8 i 10 sterownik ten powinien pobrać się samodzielnie poprzez menadżer urządzeń. Można też skorzystać z dowolnego programu do instalacji sterowników (np.: Driver Booster, SlimDrivers, DriverEasy itp.)  :winking-face:

0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Dla mnie to nie problem sterownika , dysk M2 wyłącza 1 x SATA , jak akurat jest na nim dysk systemowy , to nie widzi . Zmień SATA systemu .
0 Like
Marewel
Explorer
Opcje

Użyj opcji secure erase.

0 Like
Marewel
Explorer
Opcje

Spróbuj opcji secure erase, u mnie był ten sam problem z  870.

0 Like