30-03-2021 07:25 PM — edytowano 08-04-2021 11:40 AM
Aplikacja Wiadomości Samsung posiada obsługę funkcji czatu RCS (Rich Communication Services). Niestety opcja nie jest dostępna dla wszystkich posiadaczy telefonów Galaxy. Z moich obserwacji wynika, że konieczne jest spełnienie następujących warunków:
Pomimo spełnienia powyższych funkcja może być w dalszym ciągu nieaktywna. Nie ma możliwości ręcznego włączenia tej opcji. Jeżeli funkcja RCS pojawi się dla naszego telefonu to pojawi się odpowiedni komunikat po uruchomieniu aplikacji Wiadomości. W kolejnym kroku musimy podać nasz numer telefonu i ewentualnie aktywować opcję w ustawieniach:
Ekran powitalny RCS
Dodawanie numeru
Włączanie funkcji RCS
Jak rozpoznać, że prowadzę rozmowę za pomocą czatu RCS?
Po poprawnej konfiguracji możemy zacząć korzystanie z funkcji czatu RCS. Na początek upewnij się, że druga osoba również posiada włączoną opcję czatu RCS. Jeżeli tak to zauważysz następujące zmiany w konwersacji:
Czat RCS
Konwersacja SMS
Czy wspierana jest wyłącznie aplikacja Wiadomości Samsung?
Nie jest wymagana aplikacja Wiadomości Samsung. Osoby mogą prowadzić czat RCS korzystając z dwóch różnych aplikacji jak np. Wiadomości Samsung oraz Wiadomości Google. Podejrzewam, że wspierane są również aplikacje Wiadomości od innych producentów.
Funkcja RCS nie jest dostępna na moim urządzeniu. Co zrobić?
Niestety nie ma możliwości ręcznego włączenia opcji. W takim wypadku pewnym wyjściem z sytuacji jest instalacja aplikacji Wiadomości Google, w której można aktywować funkcję czatu. Upewnij się również, że Twój operator oferuje taką usługę.
Czy mogę zmieniać opcje czatu RCS lub całkowicie wyłączyć usługę?
Opcje czatu znajdują się w ustawieniach aplikacji Wiadomości. Poniżej wklejam zrzut ekranowy z dostępnymi opcjami. W tym samym miejscu można wyłączyć usługę.
Jaką posiadasz wersję aplikacji oraz jaki telefon?
Wątek powstał na bazie aplikacji Wiadomości Samsung w wersji 12.1.20.9 na telefonie Galaxy S21 Ultra z oprogramowaniem G998BXXU2AUC8.
Przydatne odnośniki
Jeżeli macie jakiekolwiek pytania lub wątpliwości to piszcie śmiało. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
10-04-2021 11:09 AM — edytowano 10-04-2021 02:13 PM
Jest trochę dziwne, że Play z czymś "nie nadąża" gdzie volte czy WiFicaling mam w Play od kilku LAT gdzie inni operatorzy teraz wprowadzają tą usługę i to nie we wszystkich taryfach...
Także w miejscu gdzie mieszkam 3 km od dużego miasta w Plusie Mam 2 g czyli Edge w Orange i t-mobile mają LTE ale nędzne prędkości. Natomiast na Play mam standardowo lte+ i 40-58 Mbit... więc u mnie Play nie ma sobie równych dlatego mam tą sieć
10-04-2021 11:21 AM
A jeszcze jedno pytanie czy zainstalować aplikację Carrier services od Google, a po naszemu usługi operatora, czy ona w ogóle coś daje w tej kwestii rcs? Z góry dzięki za odpowiedź
10-04-2021 11:30 AM
10-04-2021 11:30 AM — edytowano 10-04-2021 11:40 AM
Tak zainstalowałem, za sugestią serwisu Samsunga (i nic to nie dało) któremu udzieliłem dostępu do mojego telefonu i po sprawdzeniu przez technika z Samsunga wszystkie ustawienia były poprawne, a pomimo tego nie ma możliwości połączyć się z usługą RCS (zaznaczam że tylko w sieci Play). W Play'u poinformowali mnie że będzie wypuszczona aktualizacja do telefonów S 20 U która to naprawi RCS, ale jak na razie nic z tego.
10-04-2021 11:30 AM
10-04-2021 12:32 PM — edytowano 10-04-2021 01:38 PM
Zadzwoniłem do Play i okazało się że miałem włączone u nich rcs czyli od Play na wiadomości od Samsunga i myślę iż to one mogły blokować rcs od Google. RCS od Play mi wyłączyli i zobaczymy co i jak z tego wyniknie.
11-04-2021 03:40 PM
Coś mi się wydaje że jak w Play wyłączą RCS to i w aplikacji z Googla też nie będzie działać. U mnie zauważyłem ze jak wysyłam z S21 U filmik ok. kilka MB to na telefon S20 U od żony dochodzi w pełnej jakości i to na pewno znaczy że między tymi telefonami w Play działa RCS, ale na aplikacji z Googla już nie działa RCS bo obcina jakość do około 300kB. I z aplikacji z Samsunga nie wyślę wiadomości w formacie RCS na inne telefony które obsługują RCS od Googla.
11-04-2021 04:17 PM — edytowano 12-04-2021 09:08 AM
Rcs od Google w wiadomościach Google, a rcs w wiadomościach Samsunga od Play to dwie różne rzeczy. Całkowity brak kompatybilności.
Jak pisałem wyżej konsultant w Play Wyłączył mi rcs od Play i przynajmniej teraz konfiguruje numer w wiadomościach Google gdzie wcześniej miałem informację że operator nie obsługuje tej funkcji gdy był włączony rcs od Play.
13-04-2021 05:34 PM
13-04-2021 05:38 PM
@BartekNME, Cieszę się, że udało się rozwiązać problem. Mógłbyś jeszcze napisać, czy problem ustąpił sam po kilku dniach, czy konieczna była instalacja aplikacji Wiadomości Google zgodnie z wcześniej podanymi wskazówkami ?