30-03-2021 07:25 PM — edytowano 08-04-2021 11:40 AM
Aplikacja Wiadomości Samsung posiada obsługę funkcji czatu RCS (Rich Communication Services). Niestety opcja nie jest dostępna dla wszystkich posiadaczy telefonów Galaxy. Z moich obserwacji wynika, że konieczne jest spełnienie następujących warunków:
Pomimo spełnienia powyższych funkcja może być w dalszym ciągu nieaktywna. Nie ma możliwości ręcznego włączenia tej opcji. Jeżeli funkcja RCS pojawi się dla naszego telefonu to pojawi się odpowiedni komunikat po uruchomieniu aplikacji Wiadomości. W kolejnym kroku musimy podać nasz numer telefonu i ewentualnie aktywować opcję w ustawieniach:
Ekran powitalny RCS
Dodawanie numeru
Włączanie funkcji RCS
Jak rozpoznać, że prowadzę rozmowę za pomocą czatu RCS?
Po poprawnej konfiguracji możemy zacząć korzystanie z funkcji czatu RCS. Na początek upewnij się, że druga osoba również posiada włączoną opcję czatu RCS. Jeżeli tak to zauważysz następujące zmiany w konwersacji:
Czat RCS
Konwersacja SMS
Czy wspierana jest wyłącznie aplikacja Wiadomości Samsung?
Nie jest wymagana aplikacja Wiadomości Samsung. Osoby mogą prowadzić czat RCS korzystając z dwóch różnych aplikacji jak np. Wiadomości Samsung oraz Wiadomości Google. Podejrzewam, że wspierane są również aplikacje Wiadomości od innych producentów.
Funkcja RCS nie jest dostępna na moim urządzeniu. Co zrobić?
Niestety nie ma możliwości ręcznego włączenia opcji. W takim wypadku pewnym wyjściem z sytuacji jest instalacja aplikacji Wiadomości Google, w której można aktywować funkcję czatu. Upewnij się również, że Twój operator oferuje taką usługę.
Czy mogę zmieniać opcje czatu RCS lub całkowicie wyłączyć usługę?
Opcje czatu znajdują się w ustawieniach aplikacji Wiadomości. Poniżej wklejam zrzut ekranowy z dostępnymi opcjami. W tym samym miejscu można wyłączyć usługę.
Jaką posiadasz wersję aplikacji oraz jaki telefon?
Wątek powstał na bazie aplikacji Wiadomości Samsung w wersji 12.1.20.9 na telefonie Galaxy S21 Ultra z oprogramowaniem G998BXXU2AUC8.
Przydatne odnośniki
Jeżeli macie jakiekolwiek pytania lub wątpliwości to piszcie śmiało. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
08-04-2021 04:06 PM
08-04-2021 04:17 PM
Spróbuj wyczyścić dane aplikacji zgodnie z informacją przekazaną przez @PrzemekM. Daj znać czy w momencie próby uruchomienia ustawień czatu pojawi się jakiś komunikat.
08-04-2021 05:02 PM
08-04-2021 05:04 PM
@BartekNME Nie pojawił się komunikat o RCS przy pierwszym uruchomieniu wiadomości?
08-04-2021 05:07 PM
08-04-2021 06:05 PM — edytowano 08-04-2021 06:09 PM
@BartekNME, Miałem u siebie identyczny problem. W ostatnich wersjach oprogramowania jest jakiś błąd i przy pewnej konfiguracji telefonu wejście do ustawień RCS jest niemożliwe. Zauważyłem, że dzieje się to w przypadku, gdy wcześniej nie mieliśmy aktywnego RCS lub odmówiliśmy aktywacji z poziomu wyskakującego okienka. Tak jak napisałeś po kliknięciu w ustawienia po prostu nic się nie uruchamia.
U mnie pomogło zainstalowanie i konfiguracja usługi RCS w aplikacji Wiadomości Google, a następnie po chwili wyłączenie w niej RCS. Potem próba aktywacja RCS w domyślnej aplikacji Wiadomości Samsung przebiegła bez problemu. Daj znać, czy u Ciebie ten sposób także się sprawdzi.
10-04-2021 09:29 AM
W Play rcs w aplikacji Samsunga działa ...tylko co mi po tym jak nie jest kompatybilny z rcs w wiadomościach Google , nie ma połączenia jednego z drugim czyli rcs z Play sobie a rcs z Google sobie....
10-04-2021 09:42 AM
10-04-2021 09:54 AM
Od kilku dni próbuję weryfikować numer w aplikacji wiadomości od Google i tylko cały czas weryfikuje. Może za którymś razem się połączy. 😀
Ps. Pierwsze wzmianki RC z były w 2018 roku natomiast rok temu wprowadzili w Polsce. Jeśli tak dalej będzie się łączyć jak się nie łączy to jeszcze poczekamy.
Niech Google kupi komunikator Signal i będą mieli gotowy produkt ale i pewnie jego zepsują jak to Google skoro nie mogą sobie poradzić z tak prostą życzą jak rcs i to od tylu lat. Ech... pozdrawiam
10-04-2021 10:30 AM
To nie jest wina Google, to Play nie nadąża za technologią, jak już pisałem włożyłem kartę z Orange, potem kartę z T-mobile oczywiście na próbę i za każdym razem połączyło natychmiast, a Play konfiguruje już od kilku miesięcy.