30-03-2021 07:25 PM — edytowano 08-04-2021 11:40 AM
Aplikacja Wiadomości Samsung posiada obsługę funkcji czatu RCS (Rich Communication Services). Niestety opcja nie jest dostępna dla wszystkich posiadaczy telefonów Galaxy. Z moich obserwacji wynika, że konieczne jest spełnienie następujących warunków:
Pomimo spełnienia powyższych funkcja może być w dalszym ciągu nieaktywna. Nie ma możliwości ręcznego włączenia tej opcji. Jeżeli funkcja RCS pojawi się dla naszego telefonu to pojawi się odpowiedni komunikat po uruchomieniu aplikacji Wiadomości. W kolejnym kroku musimy podać nasz numer telefonu i ewentualnie aktywować opcję w ustawieniach:
Ekran powitalny RCS
Dodawanie numeru
Włączanie funkcji RCS
Jak rozpoznać, że prowadzę rozmowę za pomocą czatu RCS?
Po poprawnej konfiguracji możemy zacząć korzystanie z funkcji czatu RCS. Na początek upewnij się, że druga osoba również posiada włączoną opcję czatu RCS. Jeżeli tak to zauważysz następujące zmiany w konwersacji:
Czat RCS
Konwersacja SMS
Czy wspierana jest wyłącznie aplikacja Wiadomości Samsung?
Nie jest wymagana aplikacja Wiadomości Samsung. Osoby mogą prowadzić czat RCS korzystając z dwóch różnych aplikacji jak np. Wiadomości Samsung oraz Wiadomości Google. Podejrzewam, że wspierane są również aplikacje Wiadomości od innych producentów.
Funkcja RCS nie jest dostępna na moim urządzeniu. Co zrobić?
Niestety nie ma możliwości ręcznego włączenia opcji. W takim wypadku pewnym wyjściem z sytuacji jest instalacja aplikacji Wiadomości Google, w której można aktywować funkcję czatu. Upewnij się również, że Twój operator oferuje taką usługę.
Czy mogę zmieniać opcje czatu RCS lub całkowicie wyłączyć usługę?
Opcje czatu znajdują się w ustawieniach aplikacji Wiadomości. Poniżej wklejam zrzut ekranowy z dostępnymi opcjami. W tym samym miejscu można wyłączyć usługę.
Jaką posiadasz wersję aplikacji oraz jaki telefon?
Wątek powstał na bazie aplikacji Wiadomości Samsung w wersji 12.1.20.9 na telefonie Galaxy S21 Ultra z oprogramowaniem G998BXXU2AUC8.
Przydatne odnośniki
Jeżeli macie jakiekolwiek pytania lub wątpliwości to piszcie śmiało. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
02-05-2021 06:29 PM
@Elakoprowska napisał(a):
Wzięłam ostatnio na abonament samsunga a42 5g w t mobile. Chciałam się zarejestrować na czat rcs w wiadomościach samsung jednak ciągle mi wyskuje błąd rejestracji. Jak to naprawić?
Z mojego doświadczenia zauważyłem, że błąd rejestracji pojawia się, gdy przeprowadzimy za dużo niepomyślnych prób aktywacji usługi RCS lub czasami, gdy przełączamy się z aplikacji Wiadomości Google na Wiadomości Samsung. Może też wystąpić, jeśli wcześniej nie wyłączymy usługi RCS przed zmianą urządzenia lub aplikacji.
W moim przypadku (S21 Ultra) błąd rejestracji zaczął pojawiać się po wcześniejszym naprawieniu braki możliwości otworzenia ustawień czatu RCS. Odczekanie całego dnia nie naprawiło błędu rejestracji, ale według Google czekanie może nawet trwać do 8 dni. Przyznam też, że dużo wcześniej namieszałem, przekładając kartę SIM pomiędzy urządzeniami i konfigurując RCS w obu aplikacjach.
W niektórych telefonach, w których fabrycznie jest zainstalowana aplikacja Carrier services można naprawić ten błąd wykonując procedurę Re-provision RCS opisaną na stronie Google. U mnie po wykonaniu opisanych tam kroków bez problemu zarejestrowałem się w usłudze RCS w aplikacji Wiadomości Samsung. Od tego momentu miałem sprawnie działające funkcje czatu.
@PrzemekM napisał(a):
@mirudo24 Ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie mam z kim tego przetestować. Ale w ustawieniach widzę że wszystko jest jak było w kwestii RCS.
Poprawne wprowadzenie numeru telefonu oraz możliwość otwarcia ustawień czatu nie oznacza, że usługa działa. W przeciwieństwie do aplikacji Google, w Wiadomościach Samsung brakuje możliwości sprawdzenia aktualnego statusu usługi. Nie mamy przez to pewności czy faktycznie rejestracja przebiegła pomyślnie. Miałem u siebie skonfigurowany RCS pomiędzy S20 oraz S21, który działał poprawnie. Po aktualizacji S20 do wersji DUC9 zostałem poproszony o ponowne wprowadzenie numeru. Niestety pomimo braku komunikatu o błędzie wiadomości czatu przestały działać i konwersacja przełączyła się na zwykłe wiadomości SMS. S20 czasami po ponownym uruchomieniu znowu prosi o podanie numeru. W aplikacji Google RCS działa, więc podejrzewam, że w obecnej aplikacji Samsunga jest jakiś błąd. Włączenie dodatkowych opcji w ustawieniach IMS również nic nie zmieniło.
03-09-2020 02:46 PM
Czy ktoś posiada S20 z dystrybucji Play i udało mu się uruchomić RCS w aplikacji Google?
Czy w wolnej dystrybucji (XEO) działa RCS w Wiadomościach od Google?
Zastanawiam się czy nie warto zmienić kodu dystrybucji...
03-09-2020 10:48 PM
Tak się zastanawiam, po co zakładałeś nowy temat ?https://eu.community.samsung.com/t5/galaxy-s10e-s10-s10/wiadomo%C5%9Bci-rcs/m-p/1973623/highlight/tr...
Co ma wspólnego wariant telefonu do usługi w Play ?
03-09-2020 10:53 PM
Wyobraź sobie, że ma. I tamten wątek dotyczy S10, generalnie.
Ja pytam konkretnie o S20 z dystrybucji Play, bo oni coś sobie drutują z Samsungiem (tylko wewnątrz sieci, tylko dla wybranych Samsungów) zamiast pozwolić Googlowi działać
https://forumplay.pl/forum/pomoc-play/pomoc-play-aa/58592-rcs-w-sieci-play-konfiguracja
03-09-2020 11:09 PM
@peetereczek Wgraj sobie XEO, ale i tak to nic nie zmieni jak masz kartę Play.
03-09-2020 11:39 PM
04-09-2020 03:43 PM
@peetereczek Sprawdź jeszcze informację na ten temat na stronie: https://www.play.pl/uslugi/rcs/
Masz tam też podany numer telefonu do zgłaszania uwag na temat wiadomości RCS.
05-09-2020 01:36 PM
05-09-2020 11:35 PM
@peetereczek Serwisy nie zmienią wariantu telefonu.
11-09-2020 02:06 PM — edytowano 11-09-2020 02:06 PM