10-12-2018 08:38 PM
posiadak galaxy s9+. niestety niemogę wysłać mmsow (zrobionych zdjec z aparatu). natomiast mmsy o małej pojemności urzadzenie wysyła. nie wiem cojest. jakby by brakowało konewtorowania do małej objetości przez telefon. prosze o pomoc.
26-12-2019 03:36 PM
Przy takich ustawieniu zdjęcia będą kompresowane do 300kB
26-12-2019 03:56 PM
Niestety już tego próbowałem i w mojej wersji Android to ustawienie nie poprawia sytuacji.
26-12-2019 10:35 PM
Próbowałem wszystko co opisałeś w poprzednich postach i niestety bez żadnego efektu. Cały czas to samo. Tak jak powiedział przedmówca, w aplikacji "Wiadomości" nie działa, a np. w "Textra" bez problemu. W "Wiadomości" działa jak obniże jakość zdjęcia np. w programie "Lit photo". Ewidentnie jakiś problem z obniżaniem jakości zdjęć. Tylko nie wiem czy Android po aktualizacji robi to źle czy Play coś namieszał. Chociaż jakby to była wina Play to MMS z "Textra" też by nie poszedł. Więc obstawiam jakiś błąd po aktualizacji Andka do 10, G975FXXU3BSKL.
27-12-2019 12:59 AM
@vdsl2 napisał(a):
@Centax Jeśli masz, tak ustawione jak tutaj
a propos tego linku... w ustawieniach iOS wyraźnie widać 300 kB (307.200 bitów) Co tu dalej szukać? Wbudowane aplikacje do wysyłania MMS na telefonach Samsung mają ustawioną niższą kompresję zdjęć, albo zmniejszają je do innej rozdzielczości, aby po przesłaniu MMS-a zdjęcia były bardziej szczegółowe. Niestety sieć Play ma raczej w poważaniu rozwój technologii, zwiększające się matryce aparatów fotograficznych i zwiększające się przepustowości sieci i nadal gdzieś w swoich ustawieniach sieci ma "maks. wielkość MMS = 307200 bitów". Dzięki temu takie aplikacje jak Wiadomości od Samsunga mają problem z wysyłaniem i odbieraniem MMS-ów. Na dzień dzisiejszy pozostaje jedynie:
27-12-2019 08:47 AM — edytowano 27-12-2019 08:51 AM
@mirudo24 @kamil40013 Jaką macie wersję aplikacji Wiadomości na S10 ?
27-12-2019 08:52 AM
"Wiadomości" mam w wersji 11.0.00.109. Najnowsza wersja jest już zainstalowana.
27-12-2019 09:31 AM
Ja mogę, wysłać jednego MMS maksymalnie 5 zdjęć gdzie zostało, skompresowany do 293kB w sieci T-mobile,
27-12-2019 09:38 AM
Jestem ciekaw, czy sieci GSM mają jakieś standardy wielkości MMS (takie ogólne), skoro sieci Orange czy Plus (nie wiem jak T-Mobile, ale domyślam się, że też w niej nie ma problemu, bo by ktoś tu się odezwał) nie mają problemu z wysłaniem MMS-a wielkości około 800-900 kB, a Play ma problem z wysłaniem i ODEBRANIEM wiadomości większej niż 300 kB! Warto pamiętać, że to jest podsieć, więc możliwe, że te ograniczenia nałożyły sieci matki, więc te same parametry ustawili już w swojej sieci i tak zostało do dzisiaj. Powiem wiem, że traktuję to już tylko jako ciekawostkę, bo coś mi się wydaje, że to nie jest standard, skoro taki Samsung nie uwzględnia owych 300 kB na MMS w swoim oprogramowaniu. Zapewne stwierdzili, że MMS-y wysyłane Samsungiem będą wyższej rozdzielczości niż kiedyś i stąd zmienili parametry kompresji pliku, a raczej jego rozdzielczości zapewne, bo sama kompresja JPG zapewne i tak jest jakaś (tak sądzę, bo kompresja 60% w skali gdzie 100% oznacza brak kompresji, bez zmiany rozdzielczości zdjęcia nadal jest mało zauważalna dla oka ludzkiego).
Szkoda, że nie wypowie się tutaj nikt oficjalnie ze strony Samsunga. Sądzę, że gdyby 300 kB było jakimś standardem MMS-ów, to Samsung nie wprowadzałby aplikacji, która wysyła MMS-y wielkości 800 kB (tyle waży MMS ze zdjęciem udostępnionym bezpośrrednio z aplikacji aparat na S9+). Z drugiej strony, gdyby to był jakiś standard, to problem z wysyłaniem MMS-ów na Samsungach S9 czy S10 miałyby także osoby z innych sieci niż Play. Podsumowując, to nie jest wina Samsunga i ich aplikacji, choć zmiana aplikacji pomaga, tylko to jest wina parametrów sieci Play, a Ci zapewne wiedzą o problemie i nie mogą pewnie nic zrobić, bo takie parametry mogą mieć w umowie z sieciami matkami.
27-12-2019 09:43 AM
@Piollo W sieci T-mobile jest max ,300 kB na MMS tak samo mam z telefonem HTC max 300kB
27-12-2019 09:48 AM
@vdsl2 napisał(a):@Piollo W sieci T-mobile jest max ,300 kB na MMS tak samo mam z telefonem HTC max 300kB
ale aplikacja Wiadomości Samsung sama Ci kompresuje do maks. 300 kB, czy po prostu miałeś problem z wysłaniem MMS-a w sieci T-Mobile i sam skompresowałeś zdjęcia na tyle, aby nie ważyły więcej niż 300 kB? W moim S9+ MMS z apki Wiadomości wbudowanej w Androida waży około 800 kB, natomiast wysłany z Wiadomości Google waży około 140 kB.
Chodzi mi o to, czy te niecałe 300 kB to jest automatyczna kompresja aplikacji i czy to jest aplikacja Wiadomości Samsung w wersji 10 lub 11?