Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Gear S3 zle zlicza kilometry w S-health i Endomondo

(Temat utworzony: 14-07-2017 01:01 PM)
7601 Wyświetlenia
Sforak
Pioneer
Opcje

Witam wszytkich na forum Samsunga.

Pod koniec ubiegłego roku udało mi się kupić zegarek Gear s3 Frontier

Kupiłem go z myslą o bieganiu i pozbyciu się telefonu z podczas biegu gdyż wspomniany zegarek ma własny GPS który powinien liczyć km.

Niestety w testy jakie przeprowadziłem dowiadły iż zle je zlicza.

zegarek na dystanise 6 km potrafił zliczyć 3,8 km . 

Kontaktowałem się z infolinią samsunga jednak nie nieznalezli rozwiązania

Oddałem zegarek do serwisu i zwrócili mi go po dwóch dniacy z informacją iz wszytko jest z nim wpoządku i został z aktualizowane  oprogramowanie

To co niedaje mi spokoju to fakt ze nie spotkałem się z tym problemem na forum a zatem moze samo rozwiązanie jest banalne tylko jak go nie znam.

test przeprowadziłem w następujący sposób . przejechałem samochodem z wyzerowanym licznikiem km odcinek długości 6 km wraz z zegarmiem

czym macie jakiś pomysł jak rozwiazać ten problem ?

wersja oprogramowania na zegaru

S-health    3.2.12

Endomondo    1.1.6

Gear S3 R760XXU2BQC5

eReS
Pioneer
Opcje

zegarek NIGDY nie będzie liczył prawidłowo dystansu przebiegniętego na bieżni. nawet jeśli masz footpod i skalibrowany zegarek to i tak nie jesteś w stanie robić za każdym razem takiej samej długości kroku. co do samej bieżni też nie masz pewności, że pokazuje prawidłowy dystans. wskazania takich urządzeń zawsze mają jakiś próg błędu. ja się już dawno przyzwyczaiłem, że zegarek pokazuje mi nawet do +/- 400m na dystansie 10km, na atestowanej trasie i podczas oficjalnych biegów.

Sforak
Pioneer
Opcje
Zgadza się. Poza tym po co zegarek na bieżni ? Przecież tam są wszystkie informacje
0 Like
TakiJeden
Student
Opcje

Niestety dzisiaj zniw6ten sam problem. Zegarek po przsbiegniętym dystansie wskazywał 6 km, gdzie przebiegiem na pewno więcej niż 7 km. 

Jeśli chodzi o trasę to był to otwarty teren. 

Jeśli biegam dodatkowo z telefonem, nie ma takich rozbieżności. 

Tylko bieganie z telefonem mija się z celem. Po to kupowałem zegarek z GPS. 

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Zastanawiam się nad jednym,. Czy przypadkiem dystans nie został wyliczony z ilości kroków, a nie na podstawie wskazań GPS?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
TakiJeden
Student
Opcje

Jak to możliwe? 

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Przy możliwych przerwach w zasięgu GPS, wyliczył dystans na podstawie liczby kroków. A jak wiadomo krok krokowi nierówny. Możliwe też, że na podstawie obu pomiarów uśrednił wynik.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
TakiJeden
Student
Opcje

Zrozumiałbym mocno zurbanizowany teren gdzie łatwo o zagubienie zasięgu, ale ja byłem na otwartym terenie. 

0 Like
Damian K
Hotshot
Opcje

Należy pamiętać, że zgodnie z informacjami, które zawiera instrukcja obsługi zegarka, pomiary z uwagi na różne czynniki mogą być niedokładne. Oczywiście urządzenie stara się odzwierciedlać dane jak najbardziej wiarygodnie, ale wspomniane chociażby wyżej zaniki sygnału GPS mogą uniemożliwić wykonanie precyzyjnego pomiaru.

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
0 Like
TakiJeden
Student
Opcje

Problem w tym, że tak jest za każdym razem gdy biegnę bez telefonu. 

0 Like
Damian K
Hotshot
Opcje

Może to być problem software, jak i samego modułu GPS w zegarku. Warto w takiej sytuacji przesłać zgłoszenie z logami z zegarka, najlepiej tuż po zakończeniu biegania z nieprawidłowo zliczoną trasą. 

W tym celu trzeba zrobić 2 rzeczy...

Na zegarku:

Ustawienia > Gear – informacje > Informacje o urządzeniu > 5x klik na Numer Seryjny > *#9900# > Run LOG_DUMP > [czekamy] > Extract LOG_DUMP > logi zapisują się w folderze Pictures w telefonie (w pliku .zip)

Taki log dobrze byłoby wrzucić na jakiś hosting (google drive/dropbox) i dołączyć do zgłoszenia w aplikacji Samsung Members.

Na telefonie:

Samsung Members-> Wsparcie->Wyślij opinię-> Raporty o błędach -> [Wybór kategorii] -> Zaznaczamy opcję ‘Wyślij dane raportu systemu’ i opisujemy problem.

Tu w zgłoszeniu oprócz opisu problemu dołącz jeszcze link do logów z zegarka. Specjaliści od analizy sprawdzą co jest nie tak i prawdopodobnie zasugerują kolejne kroki w kwestii Twojego problemu. :smiling-face:

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
0 Like