Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Gear S3 zle zlicza kilometry w S-health i Endomondo

(Temat utworzony: 14-07-2017 01:01 PM)
7608 Wyświetlenia
Sforak
Pioneer
Opcje

Witam wszytkich na forum Samsunga.

Pod koniec ubiegłego roku udało mi się kupić zegarek Gear s3 Frontier

Kupiłem go z myslą o bieganiu i pozbyciu się telefonu z podczas biegu gdyż wspomniany zegarek ma własny GPS który powinien liczyć km.

Niestety w testy jakie przeprowadziłem dowiadły iż zle je zlicza.

zegarek na dystanise 6 km potrafił zliczyć 3,8 km . 

Kontaktowałem się z infolinią samsunga jednak nie nieznalezli rozwiązania

Oddałem zegarek do serwisu i zwrócili mi go po dwóch dniacy z informacją iz wszytko jest z nim wpoządku i został z aktualizowane  oprogramowanie

To co niedaje mi spokoju to fakt ze nie spotkałem się z tym problemem na forum a zatem moze samo rozwiązanie jest banalne tylko jak go nie znam.

test przeprowadziłem w następujący sposób . przejechałem samochodem z wyzerowanym licznikiem km odcinek długości 6 km wraz z zegarmiem

czym macie jakiś pomysł jak rozwiazać ten problem ?

wersja oprogramowania na zegaru

S-health    3.2.12

Endomondo    1.1.6

Gear S3 R760XXU2BQC5

33 Odpowiedzi
WolF
Voyager
Opcje
Może takie urządzenie trzeba skalibrować w jakiś sposób. Jak w telefonie kilka ósemek wykręcić.
KonradN
Voyager
Opcje
Witaj @Sforak. W przypadku kiedy serwis nie stwierdził nieprawidłowości w działaniu urządzenia mogę jedynie zaproponwoać oddanie urządzenia do naszej drugiej centrali serwisowej. Jeżeli chodzi o aplikację Endomondo, to nie jest to aplikacja naszej produkcji, w związku z czym nie mogę zapewnić o jej prawidłowym działaniu.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
0 Like
Sforak
Pioneer
Opcje
Dziękuje ale serwis sprawdza działanie mechaniczne a tu jest problem z oprogramowaniem lub w przeliczaniu kilometrów. Podczas spaceru postanowiłem zmierzyć odległość jaką chcę przebyć. Zrobiłem to za pomocą google map. Następnie odłączyłem zegarek od telefonu i włączyłem program S-health . Odległość zmierzona przez zegarek pokrywała się z tą która jest w google map. wniosek ?

Przypuszczam iż zegarek nienadążna przeliczać km przy dużych prędkościach
to moje zdanie. Czyli wydaje się ze problem sam się rozwiązał :smiling-face:
lukabrazi
Apprentice
Opcje
Cześć,
zauważyłem w swoim zegarku podobną przypadłość - biegałem z garmin forerunner na jednej rece i z S3 na drugiej. Na kilku pierwszych km rozjazd był znaczny tzn na około 3-4 km S3 pokazywał nawet 800 m minus. Ale na koniec treningu na około 11-12 km dystans się wyrównał w zasadzie co do kilkudziesięciu metrów. Nie wiem z czego to wynikało.
0 Like
Sforak
Pioneer
Opcje

Hymm moze nie łapie sygnału ciągle tylko z przerwami . A wierzysz jego obliczeniom ?

Jesli S-health w zegraku w sposób nie dokładny mierzy przebyty dystans to wszytstkie obliczenia które przedładają sie na przebyty dystans są bez sensu

pobawię sie jeszcze w pomiary chciałbym zrezygnować z endomondo gdyż berdziej pasuje mi S-health .... tylko ta dokładność 😕

0 Like
lukabrazi
Apprentice
Opcje
no pewnie trochę tak, ale i tak te wszystkie przeliczenia są tylko orientacyjne więc tu chyba nie ma to większego znaczenia. Mnie niestety gear do treningów nie przekonał 😞 Nie mogę sobie poradzić np. z automatycznie "załączanym trybem na zewnatrz", przez którego automatycznie mi przyciemnia ekran i w zasadzie aby cokolwiek w jasny dzień zobaczyć na ekranie to musze klikać paluchem 😞 Nie mogę za nic tego zmienić 😞 zostałem przy swoim sprawdzonym garminie.
0 Like
Sforak
Pioneer
Opcje

Czemu oriętacyjne a nie opierają sie one od dane z przebytego kilometra ?

Wiesz zrobiłem kilka testów i wyszło ze dobrze liczy gdy biegam jednak jakoś nie mogę nabrać do niego zaufania  tak jak do endomondo

0 Like
zytkaw
First Poster
Opcje

Kiedyś dla testu włączyłam endomondo osobno w zegarku, osobno w telefonie (nie były połączone) i wynik był identyczny.

następnym razem też sprawdzę w samochodzie, ciekawe czy będą jakieś różnice :smiling-face: 

Zazwyczaj wszystko zlicza dobrze, ale zdarza się, że zegarek nie chce 'złapać' sygnału Gps. Czasem też dzieje się tak, że w pewnym momencie treningu przestaje liczyć km.

Endomondo kiedyś w jednym momencie podbiło mi kilka km więc potem przez dłuższy czas wartość była ta sama. Jak trening wyślę się do aplikacji, to czasem mapa się nie ładuje... Albo jak włącze trening w endomondo I tam działa pulsometr, to w tym czasie s health nie zlicza pulsu, więc zupełnie źle podaję spalanie kalorii...

Generalnie zegarek jest fajny, ale są co jakiś czas dość irytujące problemy których jednak nigdy z telefonem nie mam... 

0 Like
TakiJeden
Student
Opcje

Mam również problem ze złym zliczeniem kilometrtów, ale na bieżni (w siłowni). Domyślam się, że urządzenie zlicza dystans na podstawie wewnętrznego czujnika (krokomierza?), ale rozbieżność pomiędzy tym co pokazywała bieżnia a S Health były znaczne bo aż 1,2 km.

Dla przykładu gdy biegałem z TomTomem na siłowni to zegarek pokazywał praktycznie tą samą odległość co bieżnia.

Nie wiem czym to może być spowodowane...

0 Like