Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Gear S3 problem z GPS i pulsometrem

(Topic created on: 23-06-2018 11:05 PM)
7617 Views

I have this problem too

mesiavsh
Apprentice
Options

Witam 

Od grudnia 2017 używam zegarka Gear S3 i muszę stwierdzić, że z każdą aktualizacją jest coraz gorzej....

Moje problemy to:

1. Przy połączeniu z telefonem przez BT zegarek nie może w żaden sposób ustalić pozycji GPS (niezależnie jak długo mam uruchomioną aplikację). Problem występuje zarówno podczas używania Shealth na zegarku jak i Endomondo. Zauważyłem, że jeżeli przed włączeniem aplikacji sportowej (wymienione wcześniej) rozłączę BT w telefonie (wyłączając BT) to zegarek po kilkunastu sekundach ładnie ustala pozycję GPS. Włączenie połączenia Bluetooth w telefonie i połączenie z zegarkiem powoduje, że zegarek momentalnie głupieje i traci lokalizację GPS. 

2. Podczas używania aplikacji Endomondo puls jest prawidłowo zapisywany w historii trasy ze sporą dokładnością, natomiast uruchomienie treningu w widżecie / aplikacji SHealth powoduje, że zapis pojawia się na kilka minut po czym zawiesza się na przypadkowej wysokości - raz jest to 90, 126, 142 itd. i trwa tak "zawieszony" na losowych wartościach do końca treningu.  Porównując dokładność wskazań (zmiany w jednostce czasu) z Endomondo widać, że pomiar jest zupełnie nieprecyzyjny - w Endomondo widać zmiany nawet w ciągu minuty, gdy shealth twierdzi, że przez 5min miałem tętno 92 jadąc pod górę.  Sprawdziłem metodą prób i błędów, że podczas używania sHealth gdy pomiar pulsu się zawiesi ( na ekranie aplikacji zamiast wartości liczbowych w pomiarze pulsu są dwie kreseczki  -- ) pulsometr normalnie mruga, ale jak widać nie zapisuje tego co bada. Co ciekawe, kliknięcie przycisku HOME i przejście do widżetu  "pomiar pulsu" i uruchomienie go powoduje: pomiar trwa i zwykle wywala błąd, że zegarek nie może zmierzyć pulsu (7/10 prób) a po powrocie do treningu uruchomionego w shealth na zegarku UWAGA!!! pomiar pulsu się "odwiesza" i zaczyna normalnie pokazywać wartości liczbowe.

Normalnie loteria. :smileymad:

Uprzedzając podpowiedzi, zegarek resetowałem do ustawień fabrycznych już kilkukrotnie, problem moim zdaniem leży w oprogramowaniu zegarka. Zarówno w zegarku jak i w telefonie (Mate 10 Pro) mam zainstalowane najnowsze aktualizacje, w aplikacjach przyznane wszystkie zezwolenia itp.

Dziś w sklepie spotkałem chłopaka, który też miał S3 Frontier.  Po krótkiej rozmowie (zegarek miał 2tyg) okazuje się, że ma dokładnie te same problemy (z GPS i pulsometrem) co dowodzi tego, że wyżej wymienione problemy wynikają tylko i wyłącznie z pisanego na kolanie oprogramowania.  Jak go kupiłem , zegarek miał Tizen 2.x.x.x. i tam wszystko działało rewelacyjnie... Odechciewa mi się już dłubać, chociaż lubię ten zegarek, ale chyba następnego od Samsunga już nie kupię.

0 Likes
41 REPLIES 41
Damiien
Apprentice
Options

Witam

U mnie w zegarku gear s3 frontier też występują problemy jak opisane u kolegów w poprzednich postach. Mianowicie podczas treningu z aplikacją Shealth pomiar pulsu zawiesza się. Dzisiaj postanowiłem zrobić kilka testów podczas przejażdżki na rowerze.
Zegarek połączony z telefonem (Samsung A5 2017)

1. Rodzaj aktywności kolarstwo podczas 24 minut jazdy pomiar zawiesił sie 3-krotnie (wykres 1)wykres 1.jpg
2. Przerwałem trening i zmieniłem rodzaj aktywności z kolarstwo na bieganie, na początku wydawało mi się że będzie ok jednak po około 9 minutach znów pomiar tętna zawiesił się (wykres 2)
wykres 2.jpg

3. Kolejna zmian rodzaju aktywności tym razem na chód i tutaj ku mojemu zdziwieniu pomiar pulsu nie zawiesił się nawet na moment przez cały czas testu (około 23 minuty) jednak pokazywane przez niego wartości odbiegały od rzeczywistych np na sam koniec aktywności jechałem na rowerze dość intenstywnie i według mojego szacowanego pomiaru puls powinien wynosić około 140 a według pomiaru pulsometru wynosił zaledwie około 80-90 uderzeń. (wykres 3)

wykres 3.jpg
4. Ostatnia próba wyglądała tak że zegarek rozłączyłem z telefonem, poczekałem aż GPS złapie lokalizację i wyruszyłem dalej w drogę ustawiłem aktywność na kolarstwo i tutaj też pomiar pulsu zawiesił się 2-krotnie podczas 10 minut testu. Właściwie większą ilość czasu pomiar pulsu nie działał wcale. (wykres 4)

wykres 4.jpg

Podczas zawieszania się pomiaru na wyświetlaczu zegarka w miejscu pulsu pojawiają się 2 białe kreski.
Zegarek zapięty stabilnie oryginalnym (silikonowym) paskiem. Podczas innych prób zauważyłem, że czasem pomaga zdjęcie zegarka przetarcie go od spodu do sucha i ponowne założenie ale jest to poprawa tylko chwilowa.
pozdrawiam

0 Likes
Martyna1
First Poster
Options

U mnie odkąd kupilam zegarek Gear Sport,czyli od pół roku występuje ten sam problem z pulsometrem podczas treningow- podczas każdej dyscypliny ustawionej na zegarku. Puls wiesza się co chwilę. Za każdym razem jak się zawiesi muszę zdjąć zegarek  i wytrzeć płytkę( założony na ręku mam zgodnie z instrukcja) - wtedy czasem zadziała albo wlaczyc ręcznie  pomiar pulsu to wtedy też znów zaczyna działać podczas treningu. Używałam wcześniej FitBita i nie miałam problemu z mierzeniem pulsu.

Tak jak strasznie lubię ten zegarek Samsunga za wygląd i wszystkie możliwości tak pulsometr mnie doprowadza do szału- a wlasnie pulsometr powinien działać dobrze na 1 miejscu bo to w końcu zegarek sportowy.

0 Likes
Damiien
Apprentice
Options

Witam

Czy komuś z poprzedników udało się rozwiazać problem z zawieszającym się pomiarem pulsu? Jeśli tak to w jaki sposób? Można by uchylić rąbka tajemnicy? :winking-face: pozdrawiam.

0 Likes
Petero86
Apprentice
Options

Bardzo prosty sposób.

Zacząłem do pomiaru pulsu używać innego urządzenia, które nie ma żadnych problemów z pomiarem.

Odpowiedź od techników zarówno Samsunga jak i obsługi SHealth jest taka, że zegarek otrzymuje zbyt słaby sygnał pulsu. (W duchu, że generalnie to moja wina bo go na pewno źle noszę i mam nie kompatybilny organizm.) Szkoda tylko że S2, a nawet Gear Fit stary sobie z tym radził. (żenada)

Wybrałem Polar OH1. A dane możesz sobie synchronizować między Polar Flow a SHealth poprzez SyncMyTracks. Działa super 👌 

Diabeł123
First Poster
Options

Cześć. Czy komukolwiek udało się sparować po BT jakiś pulsometr na klatkę piersiową z gears3 frontier? Kiedyś było to niemożliwe bo Soft zegarka tego nie umożliwiał ale to było z dwa lata temu. Być może coś się zmieniło. Niestety na wew pulsometrze zegarka chyba ciężko polegać:( robi przekłamania co strasznie utrudnia mi bieganie i utrzymywanie tempa w konkretnej strefie tlenowe :(. Z góry dziękuję za informację i podpowiedź. Pzdr

0 Likes
Damian K
Hotshot
Options

@Diabeł123

Niestety nie jest to możliwe z poziomu zegarka. Jednakże, wiele takich urządzeń da się sparować poprzez aplikację Samsung Health w telefonie.

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
0 Likes
Diabeł123
First Poster
Options

Ok...Ale czy wtedy będę widział na zegarku wskazania z tego pulsometru z klatki piersiowej...? Chodzi mi o to aby na bieżąco na zegarku w czasie biegu kontrolować tętno przesyłane z pulsometru :smiling-face:

0 Likes
RadekK
Hotshot
Options

Hej @Diabeł123,

Poszperałem w internecie i znalazłem płatną aplikację "sporty watch" do pobrania na Galaxy Watch. Wygląda na to, że pozwala połączyć do zegarka zewnętrzny pulsometr bluetooth. Nie mam niestety takiego narzędzia, aby to zweryfikować.

Więcej info:
http://www.qooapps.com/sporty-watch.html

sporty watch.jpg

0 Likes
Diabeł123
First Poster
Options

Ok. Dziękuję. Tez trafiłem na ta aplikacje. Przetestuje to sobie na pulsometrze H10 Polar. Pzdr

0 Likes
RadekK
Hotshot
Options

@Diabeł123. daj znać, czy działa poprawnie :smiling-face: W przyszłości innym użytkownikom może przydać się takie info.

0 Likes