Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Gear S3 problem z GPS i pulsometrem

(Temat utworzony: 23-06-2018 11:05 PM)
7616 Wyświetlenia
mesiavsh
Apprentice
Opcje

Witam 

Od grudnia 2017 używam zegarka Gear S3 i muszę stwierdzić, że z każdą aktualizacją jest coraz gorzej....

Moje problemy to:

1. Przy połączeniu z telefonem przez BT zegarek nie może w żaden sposób ustalić pozycji GPS (niezależnie jak długo mam uruchomioną aplikację). Problem występuje zarówno podczas używania Shealth na zegarku jak i Endomondo. Zauważyłem, że jeżeli przed włączeniem aplikacji sportowej (wymienione wcześniej) rozłączę BT w telefonie (wyłączając BT) to zegarek po kilkunastu sekundach ładnie ustala pozycję GPS. Włączenie połączenia Bluetooth w telefonie i połączenie z zegarkiem powoduje, że zegarek momentalnie głupieje i traci lokalizację GPS. 

2. Podczas używania aplikacji Endomondo puls jest prawidłowo zapisywany w historii trasy ze sporą dokładnością, natomiast uruchomienie treningu w widżecie / aplikacji SHealth powoduje, że zapis pojawia się na kilka minut po czym zawiesza się na przypadkowej wysokości - raz jest to 90, 126, 142 itd. i trwa tak "zawieszony" na losowych wartościach do końca treningu.  Porównując dokładność wskazań (zmiany w jednostce czasu) z Endomondo widać, że pomiar jest zupełnie nieprecyzyjny - w Endomondo widać zmiany nawet w ciągu minuty, gdy shealth twierdzi, że przez 5min miałem tętno 92 jadąc pod górę.  Sprawdziłem metodą prób i błędów, że podczas używania sHealth gdy pomiar pulsu się zawiesi ( na ekranie aplikacji zamiast wartości liczbowych w pomiarze pulsu są dwie kreseczki  -- ) pulsometr normalnie mruga, ale jak widać nie zapisuje tego co bada. Co ciekawe, kliknięcie przycisku HOME i przejście do widżetu  "pomiar pulsu" i uruchomienie go powoduje: pomiar trwa i zwykle wywala błąd, że zegarek nie może zmierzyć pulsu (7/10 prób) a po powrocie do treningu uruchomionego w shealth na zegarku UWAGA!!! pomiar pulsu się "odwiesza" i zaczyna normalnie pokazywać wartości liczbowe.

Normalnie loteria. :smileymad:

Uprzedzając podpowiedzi, zegarek resetowałem do ustawień fabrycznych już kilkukrotnie, problem moim zdaniem leży w oprogramowaniu zegarka. Zarówno w zegarku jak i w telefonie (Mate 10 Pro) mam zainstalowane najnowsze aktualizacje, w aplikacjach przyznane wszystkie zezwolenia itp.

Dziś w sklepie spotkałem chłopaka, który też miał S3 Frontier.  Po krótkiej rozmowie (zegarek miał 2tyg) okazuje się, że ma dokładnie te same problemy (z GPS i pulsometrem) co dowodzi tego, że wyżej wymienione problemy wynikają tylko i wyłącznie z pisanego na kolanie oprogramowania.  Jak go kupiłem , zegarek miał Tizen 2.x.x.x. i tam wszystko działało rewelacyjnie... Odechciewa mi się już dłubać, chociaż lubię ten zegarek, ale chyba następnego od Samsunga już nie kupię.

0 Like
41 Odpowiedzi
Damian K
Hotshot
Opcje

Zastanawiam się, czy fakt sparowania telefonu Huawei (Samsung nie gwarantuje pełnej kompatybilności z urządzeniami innych producentów) nie ma na to przypadkiem jakiegoś wpływu. Przynajmniej w kwestii GPS.

Tak czy siak, przekazałem Twoje zgłoszenie do działu odpowiedzialnego za rozwój oprogramowania w Samsung. Dam znać w tym temacie, jak tylko otrzymam odpowiedź.

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
0 Like
mesiavsh
Apprentice
Opcje
Też to sprawdziłem. Używałem przez kilka dni S8 mojej żony (dla wykluczenia problemu z telefonem) i efekt był ten sam. Człowiek z którym rozmawiałem i miał podobne problemy używał iPhone , więc problem nie występuje na jednej marce telefonu. Jutro zaniosę zegarek do serwisu, choć ciężko mi z niego zrezygnować bo sporo jeżdżę na rowerze i biegam ...
0 Like
Damian K
Hotshot
Opcje

@mesiavsh

Słusznie. Serwis zweryfikuje stan modułów GPS oraz sensora odpowiedzialnego za mierzenie pulsu.
Tak jak wspomniałem, przekazałem też zapytanie do odpowiedniego działu w Samsung, przetestują urządzenie pod tym kątem. 

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
0 Like
Petero86
Apprentice
Opcje

Witam, 

Mam identyczne problemy jeśli chodzi o pulsometr. Potwierdzam dla 2 urządzeń. Jeden komplet Gear S3 Frontier oraz S7 z Oreo. Drugi to Gear S3 Frontier oraz S9+. Brak poprawności przy używaniu S Health. Zauważyłem, że problem występuje przy bieganiu lub jeździe na rowerze. Przy treningu stacjonarnym na orbitreku pulsometr się nie zawiesił. Był przywracany do ustawień fabrycznych i przed tym pulsometr działał poprawnie przez około 15 minut. Teraz umiera po 4. Jakieś sugerowane rozwiązanie?

0 Like
Damian K
Hotshot
Opcje

@mesiavsh

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Sprawdź proszę, czy masz włączone oszczędzanie baterii w telefonie, a jeżeli tak, dodaj do wyjątków aplikacje Samsung Gear oraz Samsung Health. Sprawdź proszę, czy to zadziała i daj znać.

@Petero86 W Twoim przypadku proszę o sprawdzenie tej kwestii tylko dla S Health.

0 Like
mesiavsh
Apprentice
Opcje
Wszystkie aplikacje Samsunga, shealth, SGear, przesyłanie itp mają wyłączoną optymalizację baterii. Wcześniej używałem J5 2017 i pomimo że telefon ze stajni Samsunga było dokładnie tak samo.
0 Like
Petero86
Apprentice
Opcje
Masz cały czas zainstalowane na zegarku Endomondo?
0 Like
mesiavsh
Apprentice
Opcje

Tak. Po tym jak Shealth zaczął po aktualizacji do Tizen 3.x.x.x wariować i pomiar pulsu się zawieszał , zainstalowałem Endomondo. Osobiście wolę Shealth bo pokazuje więcej statystyk, ale cóż... jak nie działa 😏
Swoją drogą to jak to się mówi: jak nie kijem to pałą... : Endomondo powinno w teorii zapisywać treningi do Shealth, ale jak sobie połączę obie aplikacje to w Endomondo mam komunikat: Połączenie z Shealth jest niedostępne 🤨
I tak oto ten cudowny zbieg okoliczności nie pozwala mi na używanie lubianego przeze mnie Shealth 😒 do pomiaru aktywności, zegarka do prowadzenia rozmów podczas jazdy rowerem i zmusza do ciągłego włączania i wyłączania Bluetooth żeby móc cokolwiek zmierzyć (bieganie, rower itp).

0 Like
Petero86
Apprentice
Opcje

Póki co testowałem na sucho, ale... Po zrobieniu tego o co prosił Mod (mimo, że nie miałem włączonego oszczędzania energii) dla obu aplikacji i w różnych konfiguracjach testy na rowerze wskazały, że nie pomogło... To jest problem z aplikacją na zegarku lub oprogramowaniem, bo bez podłączenia do telefonu też wisi. 

Usunąłem z zegarka Endomondo i jakby działa, ale sprawdzam siedząc w domu. Wyłączyłem tylko automatyczne wstrzymywanie,więc albo to albo Endomondo. Jutro dam znać jak wyszły testy na rowerze i sprawdzę druga parę.

0 Like