23-06-2018 11:05 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam
Od grudnia 2017 używam zegarka Gear S3 i muszę stwierdzić, że z każdą aktualizacją jest coraz gorzej....
Moje problemy to:
1. Przy połączeniu z telefonem przez BT zegarek nie może w żaden sposób ustalić pozycji GPS (niezależnie jak długo mam uruchomioną aplikację). Problem występuje zarówno podczas używania Shealth na zegarku jak i Endomondo. Zauważyłem, że jeżeli przed włączeniem aplikacji sportowej (wymienione wcześniej) rozłączę BT w telefonie (wyłączając BT) to zegarek po kilkunastu sekundach ładnie ustala pozycję GPS. Włączenie połączenia Bluetooth w telefonie i połączenie z zegarkiem powoduje, że zegarek momentalnie głupieje i traci lokalizację GPS.
2. Podczas używania aplikacji Endomondo puls jest prawidłowo zapisywany w historii trasy ze sporą dokładnością, natomiast uruchomienie treningu w widżecie / aplikacji SHealth powoduje, że zapis pojawia się na kilka minut po czym zawiesza się na przypadkowej wysokości - raz jest to 90, 126, 142 itd. i trwa tak "zawieszony" na losowych wartościach do końca treningu. Porównując dokładność wskazań (zmiany w jednostce czasu) z Endomondo widać, że pomiar jest zupełnie nieprecyzyjny - w Endomondo widać zmiany nawet w ciągu minuty, gdy shealth twierdzi, że przez 5min miałem tętno 92 jadąc pod górę. Sprawdziłem metodą prób i błędów, że podczas używania sHealth gdy pomiar pulsu się zawiesi ( na ekranie aplikacji zamiast wartości liczbowych w pomiarze pulsu są dwie kreseczki -- ) pulsometr normalnie mruga, ale jak widać nie zapisuje tego co bada. Co ciekawe, kliknięcie przycisku HOME i przejście do widżetu "pomiar pulsu" i uruchomienie go powoduje: pomiar trwa i zwykle wywala błąd, że zegarek nie może zmierzyć pulsu (7/10 prób) a po powrocie do treningu uruchomionego w shealth na zegarku UWAGA!!! pomiar pulsu się "odwiesza" i zaczyna normalnie pokazywać wartości liczbowe.
Normalnie loteria. :smileymad:
Uprzedzając podpowiedzi, zegarek resetowałem do ustawień fabrycznych już kilkukrotnie, problem moim zdaniem leży w oprogramowaniu zegarka. Zarówno w zegarku jak i w telefonie (Mate 10 Pro) mam zainstalowane najnowsze aktualizacje, w aplikacjach przyznane wszystkie zezwolenia itp.
Dziś w sklepie spotkałem chłopaka, który też miał S3 Frontier. Po krótkiej rozmowie (zegarek miał 2tyg) okazuje się, że ma dokładnie te same problemy (z GPS i pulsometrem) co dowodzi tego, że wyżej wymienione problemy wynikają tylko i wyłącznie z pisanego na kolanie oprogramowania. Jak go kupiłem , zegarek miał Tizen 2.x.x.x. i tam wszystko działało rewelacyjnie... Odechciewa mi się już dłubać, chociaż lubię ten zegarek, ale chyba następnego od Samsunga już nie kupię.
27-06-2018 12:12 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Przetestuj i daj znać. Osobiście niestety nie mam możliwości sprawdzić dokładnie zegarek pod tym kątem.
Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
28-06-2018 06:32 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Niestety mimo kilku prób (wraz ze zmianą ustawień auto wstrzymywania i lokalizacji) błąd nadal występuje, więc usunięcie Endomondo nie pomaga. Wydaje mi się, że to problem ze współpracą między lokalizacją i pulsometrem w S Health lub oprogramowaniu zegarka. Przy teście na sucho w domu, gdy pomiar pracował, a ja siedziałem to pulsometr zawiesił się tylko raz jak GPS wyliczył ponad 400 metrów drogi. Przed chwilą przy 110 metrach i 24 minutach nadal było wszystko ok.
Z tego co pisałeś zrozumiałem, że problem pojawił się po aktualizacja Tinzen do 3. Może trzeba zrobić downgrade do 2? Ja mam zegarek około miesiąca i miał już Tinzen 3, więc nie mam porównania.
Przy używaniu Endomondo używam aplikacji SyncMyTracks do synchronizacji z S Health. Daje radę.
Nie zmienia to jednak faktu, że nie rozwiązuje to problemu, że zegarek Gear S3 Frontier i aplikacja Samsung Health nie współpracują ze sobą.
W dalszym ciągu potrzeba wsparcia.
A ja szczerze mówiąc wolałbym wyłączyć jakoś ten pomiar pulsu, niż irytować się, że się zawiesza.
30-06-2018 12:55 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Petero86 mam nadzieję, że chociaż technicy Samsung zdiagnozują problem, który im zgłosiłem w kwestii tego urządzenia.
Pomiar tętna możesz wyłączyć z poziomu ustawień S Health na zegarku.
Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
30-06-2018 02:41 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Proszę was o zebranie logów, w ramach których technicy zweryfikują problem.
Ścieżka jest następująca:
[GEAR] > Ustawienia > Gear – informacje > Informacje o urządzeniu > 5x klik na Numer Seryjny > *#9900# > Run LOG_DUMP > [czekamy] > Extract LOG_DUMP > logi zapisują się w folderze Pictures w telefonie (w pliku .zip)
Podeślijcie spakowane w zip logi bezpośrednio do mnie w wiadomości prywatnej (nie w tym wątku).
30-06-2018 08:34 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ale wydaje mi się, że tylko dla ustawień automatycznego pomiaru. W czasie ćwiczeń pomiar pulsu działa.
Też mam taką nadzieję 😉 logi już przygotowane.
Póki co zamiast zegarka będzie zewnętrzny pulsometr podłączony do telefonu.
01-07-2018 12:44 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Petero86 Można radzić sobie i tak
Odpowiedziałem w prywatnej wiadomości.
Czekam jeszcze na logi od @mesiavsh.
01-07-2018 01:27 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czekam jak pisałem na wynik naprawy serwisowej . Oddałem sprzęt do CCS Polska. Choć nie bardzo wierzę w naprawę, bo moim zdaniem powyższe problemy są spowodowane softwarem.
06-07-2018 05:36 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zegarek odebrałem w poniedziałek, ale specjalnie wstrzymałem się z postem, żeby porządnie przetestować zegarek. Sytuacja wygląda tak: serwis wymienił baterię, płytę główną i elementy obudowy (na 99,9% pulsometr bo miałem na nim fabryczna folię).
Oto co wykazały moje testy :
- pierwszy trening poszedł do kosza..... Chciałem włączyć Shealth jak wracałem z pracy na rowerze i ledwo co ruszyłem a zegarek pokazał puls 246 /min 😏 wynik całkowicie z sufitu. W zamian odpaliłem Endomondo - wszystko ok.
- w chwili obecnej zegarek nawet przy połączonym BT, ładnie ustala lokalizację (był tylko jeden raz w Endomondo, gdzie nie był w stanie)
- problem z zawieszającym się pomiarem pulsu w Shealth nadal występuje, ale coś jest na rzeczy.... Na screenach widać Shealth i Endomondo. W tym pierwszym są widoczne trzy płaskie linie , gdzie pomiar "wisiał" , ale co ciekawe ten sam trening wyeksportowany do Endomondo (drugie zdjęcie) nie ma już takich poziomych linii. Pominę już fakt, że Endomondo w końcówce treningu wyświetliło tętno ponad 240 😏 wygląda na to, że bardzo bezobjawowo miałem udar 🤔
07-07-2018 10:40 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@mesiavsh
Odpowiedz mi w na wiadomość prywatną. Przekażę logi odpowiedniej osobie.
13-07-2018 01:57 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
U mnie jak już zegarek raczy zmierzyć puls (najczęściej wyskakuje błąd, że nie może tego zrobić albo zaleca przesunąć zegarek dalej od nadgarstka) wskazuje raczej dobry puls (np. siedząc w pracy przed komputerem mój puls spoczynkowy wynosi około 60ud/min). Będąc w tej samej pozycji włącze trening w shealth, automatycznie puls wskazuje mi około 110 ud/min, tyle samo jak wyjde z treningu (nie wyłączając go) wskazuje tyle samo. Gdy zakończe trening, jak wejde w pomiar tętna, znowu w magiczny sposób w 10 sekund ze 100 tętno schodzi mi znowu do normalnego około 60 ud/min.