Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Walka o multimedia w UE43RU7172

(Temat utworzony: 06-10-2019 01:33 PM)
1397 Wyświetlenia
Poofsg
First Poster
Opcje

Witam. Od paru tygodni jestem użytkownikiem tego telewizora (UE43RU7172).

W zasadzie prawie drugiego egzemplarza, gdyż ten sam model od około pół roku mają moi znajomi. Skusiłem się relacją jakości do ceny oraz co dla mnie ważne obsługą multimediów w telewizorze. Posiadam dość sporą kolekcję rodzinnych nagrań z kamer i wreszcie się ucieszyłem, iż telewizor spokojnie czyta to archiwum bez żadnego zewnętrznego playera.

Niestety radość trwała krótko, gdyż pokusiłem się a aktualizację firmwaru do wersji z sierpnia czyli 1315.4. I tu zaczęły się problemy.

Po aktualizacji telewizor nie widzi niczego podłączonego po HDMI. Próba przełączenia wejść nie pomogła, wymiana kabli HDMI też nie. Hasło z seksmisji też nie działa 😉

Rozmowa ze wsparciem Samsung (plus za 24h linię) i... zdalnie wykonany reset telewizora. Telewizor zaczął widzieć po HDMI blu ray.... Ok.  Próba sprawdzenia reszty funkcji i dzonk.

Nie działa odtwarzanie plików po USB. Pojawiają się w spisie plików (bardzo długie wyszukiwanie multimediów na dysku po aktualizacji), widać nawet podgląd pierwszej klatki ale przy próbie odtworzenia "Wujek Marek w moje wielkie wesele w avi" komunikat "Wybrany plik nie jest obsługiwany"!?

Telewizor widzi i odtwarza pliki mkv i mp4 ściągniete z Youtuba (demo do sprawdzenia telewizorów) ale tego co najważniejsze dla mnie nie.

Cóż. Trzeba poradzić sobie inaczej.

Podłączam mały komputerek BRIX, próbuję przesłać sygnał po HDMI i znowu telewizor nie reaguje na źródło. Jakby nie widział, że coś jest podłączone po HDMI innego niż blu ray. 

Znowu telefon do wsparcia i smutny tekst: "... Firma Samsung gwarantuje działanie telewizora Samsung tylko z urządzeniami Firmy Samsung..." Noż kicha na całego. 

Jestem uparty, więc proszę znowu o reset telewizora. Reset wykonany i tym razem telewizor cudownie widzi wszystko podłaczone po HDMI. Plików nadal nie odtwarza. 

Skoro komputerek widoczny to próbuję coś odtworzyć. I tu zawód. Obraz jest bardzo ciemny, widać spore ziarno, rwie się w ruchu. No to walka z sterownikami grafiki w komputwrze plus wymiana kolejna kabla HDMI.

Brak rezultatu.

Sprawdzam ustawienia obrazu w telewizorze na źródłach i widzę, że w ustawieniach eksperckich na blu ray funkcje poprawiające obraz są włączone a w ustawieniach źródła PC wszystkie są wyłączone. 

Ciekawe.

A jakby oszukać telewizor, że PC to bluray? Próba zmiany rozdzielczości na PC do 1980 na 1080 skutkuje małym obrazem na telewizorze. Telewizor nie skaluje obrazu do całego ekranu. PC musi mieć ustawione 4k jako rozdzielczość.

W końcu wchodzę w źródła i  daję edytuj typ urządenia. Zmieniam PC na Blu ray.... i nagle obraz robi się o wiele lepszy.

Funkcje poprawy obrazu działają!

Szkoda tylko, że mimo wszystko obraz odtwarzany bezpośrednio po USB jest jednak lepszy niż po HDMI z zewnętrznego komputera.

Teoretycznie w telewizorach na 2019 roku funkcja divx jest wyłączona ale.... cóz. Powinno być jakieś ostrzeżenie przy aktualizacji co zostanie wyłączone, zwłaszcza że u moich znajomych ten sam model niezaktualizowany nadal odtwarza wszystko.

Miłym gestem od Firmy Samsung byłoby odblokowanie tej funkcji odtwarzania w nastepnej aktualizacji .... a tak to szkoda, że niezaktualizowane telewizory i niestety produkty konkurencji mają tą funkcję a tu nie.

A takie pytanie do Forumowiczów: czy ktoś korzysta z jakiś odtwarzaczy zewnętrznych do odtwarzania plików avi?

0 Like
8 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Poofsg Jeśli chodzi, o DivX nie jest, już dostępny od 2018 w TV Samsung.  W modelach na ten rok 2019 też nie ma DivX i DTS może coś jest nie tak z komputerkiem BRIX ?

W instrukcji obsługi masz napisane od strony 156 do 161 

Rozmiary obrazu a sygnały wejściowe strona 164

Michal_Wu
Pathfinder
Opcje

A żeby nie zakładać nowego wątku, dopytam:
warto kupic ten TV? Fajny? Dobry kolory, funkcjonalność itd?
Co ma w Smarcie? Netflix i HBO jest?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Michal_Wu  Ja mam UE43RU7472 i jest bardzo zadowolony po zmianie z UE40JU6740 oba modele mają matrycę VA 

RU74XXgdzie 4 oznacza, że jest pilot Smart RU 71XX ma tylko klasyczny.

Michal_Wu
Pathfinder
Opcje

@vdsl2 
A jak jest z tym Smartem? 
Że jest Netflix to widze na zdjęciach, a HBO/HBO GO też jest?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Michal_Wu  Jest też i HBO GO 

Michal_Wu
Pathfinder
Opcje

Jeszcze szybkie pytanie: czy do TV Samsunga można podłączać dysk zewnetrzny czy pendrive i z niego oglądac filmy?

0 Like
Poofsg
First Poster
Opcje

Można podłaczyć dysk czy pendrive sformatowany w fat32 lub ntfs ale jak napisałem wyżej po aktualizacji firmwaru nie wszystkie formaty. Subiektywnie odtwarza w lepszej jakości jak się podłączy do usb niż z zewnętrznego playera.

0 Like
Poofsg
First Poster
Opcje

z Brixem jest ok. Problemy z wykrywaniem źródła i przydzielaniem mu ustawień obrazu to niestetyt "uroda" firmwaru samsunga

0 Like