Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uwaga na matryce ks7000

(Temat utworzony: 22-04-2019 01:27 PM)
5304 Wyświetlenia
matteo2323
Journeyman
Opcje

Od ponad 2,5 roku jestem posiadaczem tego telewizora. Od niedawna na ekranie tegoż egzemplarza zaczęły się pojawiać plamy, które mają posać smug ciągnących się od dolnej krawędzi do góry. A to oznacza, że matryca zaczyna kończyć swój żywot. Niestety przy jasnych scenach ma to wpływ na pogorszenie się jakości obrazu. Zamieszczam zdjęcia.

Oczywiście tv jest już po gwarancji. Z tego co się orientuję, wiele osób zgłasza tego typu usterki.  A to oznacza, że tv jest wadliwy. Szczęście jeśli to się stanie podczas trwania gwarancji. Gorzej jak gwarancja minęła.

Jest to absolutny skandal, że samsung produkuje sprzęt takiej jakości.

Zdecydowanie nie polecam. Nigdy więcej nie kupię absolutnie żadnego produktu tej markiIMG_3850.jpgIMG_3852.jpg

0 Like
Th3LOQ
Pioneer
Opcje
A tak jeszcze a'propo innych marek, posiadam jeszcze TV LCD Sony z 2005 roku, który działa do dziś bez najmniejszej awarii i w nim również nie ma śladu cloudingu ani tym podobnych. Więc nie jest to cecha wszystkich marek, a jak już to poprostu firmy mają gdzieś jakość i z roku na rok wypuszczają większy badziew.
0 Like
matteo2323
Journeyman
Opcje

Moi rodzice mają również Sony, a kumpel Panasonica  i ja tam nie widzę takich "rewelacji".

Przykre, że za takie pieniądze Samsung sprzedaje sprzęt, a ten jest marnej jakości.

I co najgorsze psuje się tuż po zakończeniu gwarancji.

To jest po prostu nabijanie ludzi w butelkę.

Vasylito
First Poster
Opcje

W moim telewizorze panel wymieniono już dwa razy. Co ciekawe panel odmawiał posłuszeństwa (jasne lub ciemne pasy z góry na dół) zawsze po około roku od wymiany. Na chwilę obecną telewizor ma trzy lata i o zgrozo znowu wysiadł, już trzeci raz tym razem na amen. Niestety gwarancja już minęła więc za naprawę będę musiał zapłacić z własnej kieszeni. Mam wrażenie czy coś jest nie tak z jakością sprzętu produkowanego przez firmę Samsung? Ciekawe czy mój przypadek jest odosobniony? 

0 Like
CzarekSz
Pioneer
Opcje

Jeżeli od ostatniej wymiany matrycy przez autoryzowany serwis nie minęły dwa lata przysługuje Ci bezpłatna naprawa sprzętu. :winking-face:

Wystarczy w tej sprawie skontaktować się z infolinią (801172678), tam wszystko Ci wyjaśnią :smiling-face-with-sunglasses:

0 Like
Vasylito
First Poster
Opcje

Oczywiście dzwoniłem do wsparcia firmy Samsung. Przyjęto zgłoszenie naprawy podano serwis, który ma przeprowadzić naprawę (na chwilę obecną serwis nie dostał zlecenia naprawy). Serwisant powiedział że jeżeli nie wysiadł panel to telewizor nie będzie podlegał naprawie gwarancyjnej (chociaż po naprawie istotnego elementu sprzętu jakim jest panel LCD gwarancja powinna biegnąć od nowa). Mam dziwne przeczucie że tym razem posypało się coś jeszcze. Telewizor w ogóle nie chce podświetlić matrycy. Trzy awarie w ciągu trzech lat, to świadczy o wadliwości sprzętu, który zakupiłem. Po drugiej awarii w 2018r trzeba było żądać zwrotu pieniędzy za zakupiony towar z tytułu rękojmi. No cóż mądry Polak po szkodzie 😉 Zobaczymy jak dalej potoczy się moja przygoda z KS7000. 

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@Vasylito gwarancja obowiązuje tylko od daty zakupu, nie ma możliwości, żeby biegła od nowa niezależnie od naprawy :smiling-face: Trzymam jednak kciuki, żeby naprawa pomogła i była w ogóle możliwa gwarancyjnie.

0 Like
Vasylito
First Poster
Opcje

Co do gwarancji po naprawie sprzętu przepisy Kodeksu Cywilnego stanowią nieco inaczej.

Mianowicie według Kodeksu Cywilnego, w myśl art. 581 K.c., jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej.

W nauce prawa podkreśla się, że ocena, czy naprawa rzeczy w rozumieniu art. 581 K.c. jest istotna czy też drobna, zależy od nakładu pracy niezbędnego do usunięcia wady, a ponadto – od rodzaju wady, zwłaszcza od wpływu tej wady na użyteczność całej rzeczy. Naprawa więc może być oceniona jako istotna w razie nagromadzenia się nawet drobnych napraw. Tak również i w wypadku, gdy nakład pracy niezbędny do usunięcia wady nie jest duży, jednak bez usunięcia tej wady użyteczność rzeczy jako całości byłaby zmniejszona (wyrok SN z 9 marca 1973 r., I CR 63/73, LEX nr 7225). 

Telewizor z niesprawną matrycą (panelem) ma ogromnie obniżoną użyteczność, można wręcz powiedzieć że jest tylko bezużytecznym elementem wystroju.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Vasylito  napisał(a): Po drugiej awarii w 2018r trzeba było żądać zwrotu pieniędzy za zakupiony towar z tytułu rękojmi. No cóż mądry Polak po szkodzie 😉 Zobaczymy jak dalej potoczy się moja przygoda z KS7000. 

@Vasylito  Czy TV był oddawany do sprzedawcy, czy bezpośrednio do serwisu ? 

0 Like
Vasylito
First Poster
Opcje
Obie naprawy zgłaszałem za pośrednictwem Samsung Cyber Serwis. Później Autoryzowany serwis wskazany przez producenta naprawiał telewizor.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Vasylito  Jak zgłaszałeś, do Samsung Cyber Serwis to nie przysługuje Ci prawo z tytułu rękojmi jak u sprzedawcy.

Wyłączenia w gwarancji

Zgodnie z art. 581. k.c. 

§ 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej

0 Like