Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Nowy standard sygnału telewizji naziemnej DVB-T2 HEVC

(Temat utworzony: 02-06-2022 04:46 PM)
18472 Wyświetlenia
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć :smiling-face:

Nowy standard sygnału telewizji naziemnej stawia przed nami nowe wyzwania :smiling-face:

Mamy możliwość sprawdzenia, czy nasz telewizor odbierze nowy standard telewizji cyfrowej, włączając testowy 28 kanał. Obraz na nim nadawany jest w kodeku HEVC, który będzie obowiązywał wraz z DVB-T2. Natomiast dźwięk nadawany jest w dotychczas wykorzystywanym sygnale w ramach DVB-T kodeku MPEG4.

MagdaB_4-1654180842552.png

I tutaj może pojawić się myląca informacja dla Użytkownika. Dlatego, że jeżeli telewizor posiada kodek HEVC, ale jedynie tuner DVB-T, to otrzymamy informację, że telewizor jest gotowy na nowy standard telewizji naziemnej. Nie będzie to jednak zgodne z prawdą, ponieważ brakuje jeszcze odpowiedniego tunera, czyli DVB-T2, aby móc korzystać z nowego standardu sygnału!

Dlatego zachęcam do skorzystania ze strony Producenta Zmiana sygnału naziemnej telewizji cyfrowej puka do Twoich drzwi? (LINK)

Czy mój telewizor posiada DVBT2 HEVC?

Sprawdzamy, wybierając zakładkę: JAKIE TELEWIZORY SAMSUNG OBSŁUGUJĄ STANDARD DVB-T2/HEVC (LINK)

Wystarczy, że w okno wyszukiwania wpiszemy kod modelu telewizora i otrzymamy informację, czy dany sprzęt jest w pełni przystosowany do odbioru nowego sygnału:

MagdaB_5-1654180874122.png

UWAGA: Informacja dotyczy wyłącznie oficjalnej polskiej dystrybucji i obejmuje modele wprowadzone na rynek w latach 2015-2022. Telewizory zaprezentowane na rynku w 2014 roku i wcześniej nie będą posiadały tunera DVB-T2 HEVC i dlatego część z nich nie zostanie wyszukana.

Poniżej okna wyszukiwania Producent zamieścił również listę modeli z tunerem DVB-T2 HEVC.

Właściwie sprawdzenia rodzaju tunera wymagają jedynie telewizory 2015, 2016 oraz 2017 roku. Od 2018 roku wszystkie modele telewizorów są już w pełni dostosowane do zmian.

Co zrobić, jeżeli posiadamy telewizor z tunerem DVBT-2 HEVC, a mimo to nie są wyszukiwane kanały?

Przechodzimy do działania:

1) Wykonanie resetu prądowego telewizora – czyli odłączenia urządzenia od zasilana na minutę. Kolejno ponownie przechodzimy skanowanie kanałów (LINK).

UWAGA! Istotny jest poprawny wybór anteny przed procesem skanowania. Zaznaczamy jako NAZIEMNA.

2) Wykonanie resetu telewizora - reset spowoduje przywrócenie początkowych ustawień obrazu, dźwięku, wylogowanie z aplikacji internetowych, konta Samsung oraz reset połączenia z Internetem. Poniżej zamieszczam ścieżkę dostępu w menu urządzenia:

TV z rocznika 2018 i starsze:

Ustawienia -> Pomoc techniczna -> Diagnostyka -> Resetuj.

TV 2019 roku i nowsze:

Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj.

Domyślny zabezpieczający kod PIN to 0000 lub 1234. 

Zmieniłeś kod PIN w telewizorze, ale teraz go nie pamiętasz? Jest i na to sposób tutaj Jak mogę zresetować zapomniany kod PIN (LINK)

Oczywście w razie potrzeby można zawsze skorzystać ze zdalnej pomocy Konsultantów infolinii Samsung (LINK) 😎

52 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@MagdaB Witam. Super wyjaśnienie. Ja dodam tylko od siebie, że może się zdarzyć sytuacja że telewozor nawet przed 2019r będzie odbierał plansze testową Sprawdzam TV, która nadaje w 8 bitową głębią kolorów, ale nie mogły odbierać Wydarzenia 24 które nadawały juz w 10 bit z czym skutkowało zielonymi pasami na ekranie, lub, brakiem wizji.( dzięki informacji dobrej współpracy z kolegą z aktualizuje temat Wydarzenia24 od pewnego czasu zostały przełączone na system 8 bitowy) I spokojnie można już je oglądać. W niektórych modelach( szczególnie TCL) potrzebny jest nowy soft ponieważ kanały HEVC zgłaszały się jako testowe i TV ich nie zapisuje. W telewizorach Sony 4K przed 2019 wystarczy nie raz zmienić region na inny kraj Europejski.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@_Technik_  Czyli sporo zależy jeszcze od tego jaki producent i ewentualnie model telewizora....

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@Przemek1980 Zgadza się.
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@_Technik_  Wydarzenia 24 zostało zmienione z 10bit na 8bit i nie powinno być problemu.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@vdsl2 Sam nie wiem co Polsat miał na myśli wprowadzając 10 bitową modulacje kolorów? Jak wszyscy nadają w 8bit. Z tego co sie dowiedziałem to po licznych naciskach widzów i producentów dekoderów i tv zostało to zmienione.
Gabarosik
Helping Hand
Opcje
Dzięki za poradnik teraz telewizor działa
Jankrk
Explorer
Opcje

Mój nowy TV Samsung QE50QN91A czasami  nie dobiera kanałów nadawanych na platformie MUX-2 ( programy POLSAT, TVN, TVN7 i inne MUX-4 ) ale w tym samym czasie kanału z platformy MUX-3 ( programy TVP1, TVP2, TVP INFO itp ) odbierane są znakomicie. Po wyłączeniu z sieci 230V i ponownym załączeniu wszystko działa normalnie.  Pracownik  pomocy technicznej stwierdził że muszę zainstalować specjalną antenę. Na tej antenie działają inne odbiorniki  Philips, Panasonic bez zastrzeżeń

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Jankrk  Raczej mało możliwe że problem jest po stronie TV raczej problem jest  po stronie okablowania.

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/poradnik-nowy-standard-sygna%C5%82u-telewizji-naziemn... 

Jankrk
Explorer
Opcje

Na tym samym kablu antenowym inny odbiornik działa bez zastrzeżeń a Samsung działa wadliwie. Mam dokumentację video