Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak 120 Hz w Samsung QE55Q74TA

(Temat utworzony: 23-01-2021 06:02 PM)
3699 Wyświetlenia
happer
Journeyman
Opcje

Mam problem z tv Samsung QE55Q74TA. Zakupiony został w X-KOM:
Samsung QE55Q74TA

Gdy podłącze do niego konsolę Xbox Series X (kabel załączony w zestawie czyli HDMI 2.1) to konsola włącza się w tryb gry, jednak komunikat przy rozdzielczości 4k pokazuje odświeżanie na poziomie 59 Hz. Z tego co czytam w recenzjach i komentarzach to powinno być 120 Hz.

https://geex.x-kom.pl/recenzje/samsung-qe55q74ta-test-i-recenzja-telewizora-4k-z-matryca-120hz/

Czy informacje podane są błędne czy może mój jest jakiś wadliwy?

0 Like
25 Odpowiedzi
Buba67
Helping Hand
Opcje

@happer  Masz najnowsze firmware?

• Wersja 1460.9
  • 2020-12-08

0 Like
Buba67
Helping Hand
Opcje
0 Like
happer
Journeyman
Opcje

@

A gdzie sprawdzić datę oprogramowania bo numer pokazuje 1460,a  jak wejdę w zakładkę ,,O TV" to dokładnie jest to:

T-NKMDEUC-1460.9, B6020700/B60101, BT-S

Jak przeczytałem ten artykuł co podesłałeś to również podpiąłem HDMI do portu nr 4 (wcześniej miałem nr 1) jak wejdę w ustawienia na Xbox Ogólne TV 4K - szczegóły to wszystko mi się świeci na zielono poza ,,Ustawienia Twojego telewizora nie obsługują formatu Dolby Vision".

Ale dalej jak kliknę na pilocie środkowy przycisk to wyświetla się komunikat o 59Hz.

Edit:
Udało mi się ustalić,  wystarczyło na konsoli włączyć opcje 120 Hz. Tylko teraz coś ta gra jasna strasznie, chyba, że to jakieś złudzenie.
0 Like
Buba67
Helping Hand
Opcje

@happer  Firmware masz aktualne. Może to coś pomoże z obrazem

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q70t-qled/settings

0 Like
happer
Journeyman
Opcje

Dzięki, spróbuje się tym pobawić, a trochę mi to zajmie bo słabo znam angielski.

Jeszcze mam do Ciebie takie pytania bo widzę, że ogarniasz temat, a nie chce nowego tematu zakładać.

1. Na smart TV ciężko z oglądaniem z różnych aplikacji. W filmach na Netflix'ie obraz jest płynny ale są momenty, że on zwalnia na chwilę przy dynamiczniejszej akcji. Jak włączyłem przez Xboxa aplikacje to obraz jest trochę gorszy ale już bez zwolnień. Jakby cały czas taki był.

2. Jak np. na aplikacji Youtube (zresztą na Netflixie też jak idzie film o tej tematyce) to jak włączę skrót meczu czy coś to słabo się to ogląda, obraz taki jakby zwolniony i jakby ścinał.

3. Chciałbym sobie zainstalować na niego aplikacje ,,CANAL+ telewizja przez internet" jednak na Smart TV jej nie ma, jest dostępna na Android TV itp. Myślisz, że warto zainwestować w jakąś ,,podstawkę" typu Xiami Mi Box cz raczej strata pieniędzy?

0 Like
Buba67
Helping Hand
Opcje

@happer  

Tą stronę na rtings.com otwórz na Chromie i włącz tłumaczenie strony na polski i wszystko będzie jasne.

Jeżeli chodzi o ,,CANAL+ telewizja przez internet"  to ma być dostępna aplikacja na Smart Tv Samsung, ale nie podają kiedy konkretnie ma to nastąpić.

Posiadam tą usługę i używam ich dekodera CANAL+ BOX 4K i jestem z niego bardzo zadowolony, ale spotkałem się z opiniami, że u niektórych dość często występują zacięcia obrazu i dźwięku przy oglądaniu kanałów live / u mnie prawie nie występują/. Natomiast filmy z biblioteki VOD lecą płynnie bez zacięć. Dekoder ten ma na pokładzie Android TV 9. Należy wiedzieć że nie można na nim zainstalować ze sklepu Google Play aplikacji Amazon Prime Video /jest niedostępna/

Trochę lepsze opinie na temat płynności kanałów live ma Xiaomi Mi Box 4K i można zainstalować Amazon Prime Video.

Myślę że z czasem uporają się z tymi zacięciami.

Może jakbyś zresetował Smart Hub i przywrócił ustawienia fabryczne i na nowo zainstalował aplikację to te objawy by ustąpiły.

happer
Journeyman
Opcje

No właśnie mi dostęp do C+ potrzebny już do tygodnia dlatego czekać nie mogę, jak to nie będzie działać to albo zamówię przez UPC (internet mam u nich) albo jako oddzielne C+ ale tego chciałbym uniknąć bo UPC mam tą zaletę, że usługę mam na czas nieokreślony.

Co do resetowania ustawień fabrycznych to już to próbowałem wczoraj (bo się dziwiłem co takie to jasne) tak więc raczej nie pomoże.

Myślałem też nad zamówieniem kalibracją ekranu ale usługa kosztuje ok. 500 zł.

0 Like
Buba67
Helping Hand
Opcje

@happer  A porównaj sobie ofertę C+ w Playerze /jest w promocji/ w porównaniu do UPC

0 Like
happer
Journeyman
Opcje

O Playerze czytałem negatywne opinie, że są przycięcia itp. Sygnał cyfrowy przez TV będzie raczej bardziej stabilniejszy.

0 Like