Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung QE55Q77TAT "trzaski" po wyłączeniu Tv.

(Temat utworzony: 16-08-2020 05:08 PM)
3520 Wyświetlenia
Guti89
Journeyman
Opcje

Witam, od niecałych 2 tygodni jestem posiadaczem tv Samsung QE55Q77TAT, i mam pytanie czy "trzaski" po wyłączeniu tego modelu to norma? wcześniej miałem 2 samsungi i tez wydawały jakieś dźwięki po wyłączeniu, ale ten to już przesadza, po wyłączeniu, mija jakieś 10-15min i zaczyna, w sensie słychać takie "pyk" przez dłuższy czas, na początku jakieś 2 pyknięcia na minutę i tak coraz rzadziej aż w końcu ustaje, z tym ze trwa to nawet ponad 30min.

Po włączeniu też słychać po kilku minutach takie pyknięcia ale jest ich mniej i cichsze.

Zauważyłem że jak np. pochodzi 2h to po wyłączeniu szybciej te pyknięcia ustępują, ale np po 5h to tak jak pisałem wyżej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :smiling-face:

Guti89
Journeyman
Opcje

Ok, dzięki za odpowiedź :smiling-face: no właśnie zobaczymy, jutro albo pojutrze będe rozmawiał z serwisem to dopytam, ale wczoraj przeprowadzałem pewne "testy" jeszcze, i po krótkim chodzeniu tv , nic nie strzela, albo pyknie ze dwa razy,pewnie nie zdąży się nagrzac na tyle, a odnośnie jak się juz nagrzeję to wczoraj po 5h jak go wyłaczyłem, odczekałem te parenaście minut i zaczałem dociskać, ogólnie dotykać tą dolną srebrną listwę i to ona wydaję takie dzwięki , wynaciskałem, wystrzelała się od trochę, i potem faktycznie strzelała przez jakiś czas ale rzadziej. Tylko czy ta listwa jest z aluminium czy to plastik pomalowany na srebrno? bo jak aluminium to moze faktycznie jak się nagrzeje to dłużej mu schodzi zanim się schłodzi, dlatego tez dłuższy czas pykania. Taka moja teoria :face-with-tears-of-joy:

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Guti89  Jak delikatnie postukasz, paznokciem w tę srebrną listwę to będziesz wiedział, jaki wydaje dźwięk.

0 Like
Guti89
Journeyman
Opcje

W sumie chyba plastik, co nie zmienia faktu że i tak sie nagrzewa , tv teraz chodzi od godziny 17 i jak zaczałem teraz stukać i dotknąłem od spodu tą listwę to pykneła ,taki sam dzwiek jak po wyłaczeniu. Pozostaje czekać, może po jakiś czasie się to wszystko jakoś dopasuje i nie będzie pykac po wyłaczeniu .

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Guti89  U mnie w innym modelu z roku 2019 trwało to ponad miesiąc, ale nie przeszkadzało to mi.

0 Like
Guti89
Journeyman
Opcje

Był Pan z serwisu, popatrzył czy obudowa nie ma z tyłu śrub, zeby popuścić, ale obudowa nie ma, i stwierdził to co ja, że ta dolna ramka jest na zatrzaskach i nawet jak się ją dotknie to strzela i pyka, a po nagrzaniu sama wydaję takie odłosy, dawniej były te ramki dookoła tv spójne, a teraz tak robią :face-with-stuck-out-tongue-and-winking-eye: mówię mu ze poczekam z pół roku i jak tak będzie to się odzywał jeszcze będe, powiedział ze powinno to się uformować wcześniej, chociaż coś mi się nie chcę w to wierzyć, ale poczekamy zobaczymy :smiling-face:

0 Like
Guti89
Journeyman
Opcje

Witam, po prawie 3 miesiącach, Tv jak strzelał tak strzela jeszcze bardziej chyba, nic się nie wygrzało, strzela też matryca . bo nawet jak się ją dotknie po wyłaczeniu tv, to wydaję taki sam dźwięk, jest to efekt stygnięcia, ale żeby aż tak, pisałem po raz kolejny do samsunga kazali wypełnić pismo odnośnie reklamacji, z tym ze się boję trochę teraz składać bo cholera wie ile to może teraz potrwać w czasach tego wirusa.

0 Like
horton
Pioneer
Opcje

Witam.

Czy mógłby Pan napisać jak sprawa z tymi trzaskami się skończyła ? Nadal występują ? Ustąpiły? a może udało się jakimś sposobem je zlikwidować ?

Niestety u mnie występuje od ok. 2 miesięcy (od kupna) i przyjemność z użytkowania psuje ten feler 😞

Pozdrawiam

0 Like
MichałM
Expert
Opcje

Cześć @horton.

Zgodnie z zapisem w instrukcji obsługi, trzaski może wywoływać rozszerzanie i kurczenie się obudowy telewizora. Nie jest to oznaką usterki produktu. Można bezpiecznie korzystać z sprzętu. Z czasem obudowa się dopasuje i trzaski ustaną.   

MichałM_0-1611929606369.png

0 Like
horton
Pioneer
Opcje

Dziękuję za odpowiedź w postaci gotowca z instrukcji..(o czym się dowiedziałem już po kupnie) . Oczywiście jest to zabezpieczenie się przed roszczeniami użytkowników.
Jakoś TV innych markek nie mają takiej przypadłości. Dlaczego ?
W końcu ktoś wypuszczając ten model do produkcji robił jakieś testy i co? Uznał ze jest to w porządku?
Poczekam jeszcze trochę czasu ale gdy dalej nic się nie poprawi będę domagał się usunięcia tej wady.

0 Like
Guti89
Journeyman
Opcje

Witam,  w sumie to był po raz kolejny Pan z serwisu, chwycił tv za dwa boczne rogi i tak wyginał ze myślałem że złamie :face-with-stuck-out-tongue-and-winking-eye: Stwierdził oczywiście że to wina nagrzewania sie i stygnięcia, parę razy po nim zrobiłem tak samo jak on, że niby to ma pomóc,  po 5 miesiącach po właczeniu, słychać jedno pyknięcie , po wyłączeniu, coś tam słychać, dużo mniej ale coś tam pyknie, tak jakby efekt pykania zmalał, albo się człowiek już przyzwyczaił, ale nie no raczej zmalał i to dużo, moze z czasem faktycznie to minie, ale na te parę pyknięc co jest teraz to juz nawet nie reklamuję, bo wcześniej to strzyloł jak na wojnie :face-with-tears-of-joy: