Cerrar

What are you looking for?

cancelar
Mostrando los resultados de 
Buscar en lugar de 
Quiere decir: 

Tema original:

Problem z wykryciem kanałów Focus tv i tv trwam przez tv QE55Q77TAT

(Tema creado el: 02-01-2024 02:58 PM)
4479 Visitas
wlodarek1
Pioneer
Opciones

Gdy 15 XII nastąþiła zmiana standardu nadawania kanałów tvp na T2 hevc -

wykonałem skanowanie kanałów i o dziwo pojawił się taki problem ;

kanał TVP1,2,info   znajduje podwójnie  natomiast stacje ; Focus tv i tv trwam 

nie znajduje wcale . Rozmawiałem już 2 razy z panami z infolinii samsunga .

Wykonali oni zdalnie reset mojego tv , ale to pomogło tylko na chwilę .

Po głębokim zdalmym resecie telewizor znajdywał kanały tv trwam i Focus , 

ale po kilku dniach po wybraniu tych stacji na liście kanałów pokazuje brak sygnału ...

Na reszcie kanałów , tych normalnie odbieranych pokazuje w informacjach o 

sygnale ; poziom 94  % jakość sygnału - 100 % . Mam też drugi , starszy tv z 2009 roku

do którego podłączona jest przystawka wiwa h265 i  na tym dekoderze dvbt2 

nie ma problemu z odbiorem stacji Fucus i Trwam .

Dlaczego na 3-letnim  tv  są z tym problemy ?

Proszę o jakieś porady .

16 Respuestas
MatiJ
Expert
Opciones

Cześć,

@wlodarek1 Możliwe, że odbierasz kanały podwójnie, ponieważ łapiesz sygnał z dwóch stacji telewizyjnych jednocześnie. Może się zdarzyć, że jedna z tych stacji będzie miała lepszy sygnał i łatwiejszy do odbioru w poszczególnych godzinach. 

Sprawdź dokładnie z jakich stacji nadawczych łapiesz sygnał na stronie Emitel oraz jaką moc emitują poszczególne multipleksy. Nie każdy nadaje z taką samą mocą, dlatego nie wszystkie kanały działają poprawnie.

Strona znajduje się pod adresem:

https://emimaps.emitel.pl/.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opciones
Witam. Posiada Pan instalacje zbiorczą, czy jest to domek? To że na dekoderze odbiera Pan MUX1 nie oznacza że sygnał jest z tego multipleksu prawidłowy, a paskami sygnału bym sie zbytnio nie sugerował. Duzo zależy tez od głowicy samego urządzenia. Na Pana miejscu skupiłbym się właśnie na antenie nie koniecznie musi Pan mieć sygnał słaby, ale też i za mocny, który będzie dawał przesterowanie. Jak daleko ma Pan do nadajnika? Co do zdublowanych kanałów do 13 stycznia na MUX5 zostały włączone duble TVP 1,2, Kultura, ABC i Info po tym okresie zostaną wyłączone i wrócą programy ktore były wcześniej Polonia, TVP Alfa, Belsat TV.
wlodarek1
Pioneer
Opciones

Mieszkam w swoim domku , nie w blokach .

Zestaw 3 anten na dachu montował opłacony fachowiec , nie ja sam .

Więc z antenami chyba wszystko jest w porządku . 

Tego problemu z zanikiem tv trwam i Focus nie było do 15 XII .

Dopiero po skanowaniu kanałów w tym dniu zaczęły się problemy z tymi 2 stacjami ,

0 likes
MatiJ
Expert
Opciones

@wlodarek1 

Reset zwykle usuwa podstawowe błędy po stronie oprogramowania, więc jeśli objawy nadal nie ustąpiły, to problemów upatrywałbym raczej po stronie anteny.

@_Technik_  odpowiedział ci, że wszystko zależy też od głowicy. Moce poszczególnych multipleksów również są inne w zależności od lokalizacji.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opciones
Skoro zestaw składa sie u Panu z 3 anten rozumiem że zamontowana jest zwrotnica i są to anteny dwie na UHF i jedna VHF. Nie wiem czy anteny ma Pan pasywne, czy aktywne? Może Pan zrobić mały eksperyment proszę na telewizorze wybrać region niemiecki i przeskanować ponownie telewizor
elewinaR
First Poster
Opciones
UE32T4302AKXXH mam podobny problem. Traci po kilku minutach sygnał lub w ogóle nie ma np. TVN, Polsat, Focus tv również
0 likes
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opciones

@elewinaR  Dzień Dobry

Gubią się wszystkie kanały, czy tylko część z nich?

elewinaR
First Poster
Opciones
Tylko część ale w sumie jest ich około 10.
Mieszkam w bloku i mam dostęp do tv naziemnej zarządzanej przez operatora Gawex.
0 likes
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opciones

@elewinaR  Jasne, rozumiem, czy takie zachowanie występuje również przy podłączeniu telewizora do na przykład innej anteny?